hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlık Bakanlıktan "medyadan gizleyin" genelgesi

    Sağlık Bakanlıktan medyadan gizleyin genelgesi
    expand

    Sağlık Bakanlığı yayınladığı bir genelge ile hekimlerden, uğradıkları şiddeti medya ile paylaşmamalarını istedi. Gerekçe ise, "itibarın zedelenmemesi ve kamuoyunun bilinçlenmesi".

    Sağlık Bakanlığı  geçtiğimiz cuma günü bir genelge yayınladı. Genelgenin içeriğinde  doktorlara, "şiddet olaylarını medyaya bildirmeyin, duyulmasın, biz kendi aramızda halledelim" deniyor. Buna gerekçe olarak da "Dayak veya şiddet olaylarını medyayla paylaşmazsanız, itibarınızın zedelenmesini önlemiş olur ve de kamuoyunun bilinçlenmesini sağlarsınız"  deniliyor.

    Operatör Dr. Ersin Arslan, geçen yıl Gaziantep'te, tedavi ettiği yaşlı bir hastanın yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Dr. Muhittin Telli ise geçen yıl Şanlıurfa'da eşinin düşük yaptığını öğrenen hasta yakını tarafından bıçaklanarak ağır yaralandı. Dr. Yusuf Azizoğlu, geçen Haziran ayında Diyarbakır Silvan Devlet Hastanesi'nde, hasta yakını bir grup kadın tarafından darp edildi.

    Sağlık görevlilerine yönelik bu saldırılar ne ilkti, ne de son. Ardından bazı önlemler devreye girdi ama, şiddet olayları azalmak bir yana daha da arttı.

    Son 1 yılda, bakanlık tarafından kayıt altına alınan 4 bin 84 vak'anın 3 bini sözel, bin kadarı ise fiili şiddet içeriyor. Bu vakalarda 67 hekim darp edildi veya bıçaklı saldırıya uğradı.

    Meclis'te  doktorları güvence altına almak amacıyla geçtiğimiz Haziran'da doktora yönelik darp suçuna 9 ila 24 ay hapis cezası getiren tasarı onaylanarak yasalaşmıştı.

    Sağlık Bakanlığı'nın geçen Cuma günü yayınladığı genelge ise hekime yönelik şiddeti gizlilik kapsamına aldı. İşte 19 Temmuz'da yayınlanan genelgeyle  hastanelere gönderilen talimat ise şöyle:

    "Adli koruma ve inceleme mercilerine intikal eden ve adli vaka niteliği taşıyan dosyalarda 'mahremiyet ve gizlilik ilkesine uyulması, sağlık çalışanının mesleki itibarının korunması ve mesleki tükenmişliğin önlenmesi, travmanın medyada yer alan gündem haberleri dahilinde toplumsal krizlere dönüşmesinin önlenmesi' nedenleriyle; basın ve yayın kuruluşlarıyla paylaşılmaması, ihbar niteliği taşıyan bilgilerin sadece adli koruma ve inceleme mercilerine bildirilmesi ve 'gizlilik' ilkesinin; hastane yönetimi ve çalışan hakları ve güvenliği birimleri tarafından tüm personele duyurulmasının sağlanması hususunda gereğini önemle rica ederim."

    Özetle, Bakanlık bu genelgeyle, "hekime şiddet olaylarını medyaya bildirmeyin, duyulmasın" uyarısında bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow