hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamilelikte beslenme bebek sağlığını etkiliyor

    Hamilelikte beslenme bebek sağlığını etkiliyor
    expand

    Hamilelik dönemi düzensiz beslenme anne ve bebeğin sağlığını etkiliyor.Bu nedenle uzmanlar, hamilelik dönemi boyunca anne adayının ve bebeğin sağlığını korumak için tüm besin gruplarını kapsayacak biçimde dengeli ve düzenli bir beslenme programını uygulanması hakkında uyarıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamilelik dönemindeki yetersiz beslenme bebek sağlığını olumsuz etkilediği gibi aşırı beslenmede bazı sağlık sorunları yaşanmasına neden oluyor. Anne adayı yoğun çalışma ve iş hayatı içinde dengeli beslenme imkanı bulamaması annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiliyor. RT Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Kliniği uzmanları, çalışan hamilelere beslenme konusunda bilgi veriyor.

    Dengeli beslenmek için nelere dikkat edilmeli?

    Hamilelikte de bozulmayan bir kural vardır. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bu nedenle ister evde, ister işyerinde mutlaka kahvaltı yapılmalı.  Kahvaltı mutlaka süt, peynir, yumurta gibi besinleri içermeli. Bununla birlikte kan şekeri dengesini sağlayan çavdar veya tam buğday ekmeğinin tüketimi  ihmal edilmemeli.

    Ana öğünlerle beraber ara öğünler de önemli bir yere sahip. Düzenli olarak tüketilen ana öğünler ara öğünlerle desteklenmeli. Kan şekeri sorunlarının yaşanmaması
    için azar azar ve sık sık yemekte fayda var.

    Ara öğünlerde tüketebileceğiniz farklı besinler tüketmeye özen gösterin. Sağlığınız için en yararlı olan besinler arasında süt, yoğurt, ekmek, peynir, kuru meyveler,  ceviz, fındık, ve badem sayılabilir. Ancak burada da özellikle kuru meyve ve fındık, ceviz gibi gıdalarda fazla kalori alımını engellemek için tüketim miktarına  dikkat etmek gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anne adayları için bir diğer önemli besin kaynağı sebze ve meyvelerdir. Vitamin ve mineral alımı açısından önemli olan sebze ve meyvelerden 5 – 7 porsiyon tüketilmesi
    sağlıklı bir beslenme programının olmazsa olmazı. Her gün ana veya ara öğünlerde sebze veya meyve tüketmek gerekir. Meyveler mevsimlere göre seçilmeli ve iyi
    yıkandıktan sonra kabuğu ile tüketmek tercih edilmeli.

    Hamilelik döneminde gereksiz kalori tüketimi engellenmeli. Ekmek, pilav, makarna gibi gıdalar az tüketilmeli. Buna karşın protein alımını artırmak için et, tavuk,  balık, baklagiller ve yeteri kadar vitamin alabilmek için bolca sebze ve meyve tüketilmeli.

    Mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar arasında süt ve süt ürünleri önemli rol oynar. Süt içemiyorsanız bunun yerine mutlaka günde 3 – 4 porsiyon yoğurt, ayran, kefir  gibi süt ürünleri tüketimi ihmal edilmemeli.

    Hamilelik döneminde süt ürünleri kadar önemli olan bir diğer besin türü proteindir. Özellikle ızgara veya fırında pişirilmiş et, tavuk ve balık tüketimi anne ve bebek sağlığı açısından önem taşır. Bununla birlikte yumurta çok önemli bir protein kaynağıdır. Anne adayının haftada 3 -4 defa iyi pişirilmiş yumurta tüketmesi düzenli beslenmesi için önemli bir yere sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Normal şartlarda altında önemli bir fonksiyona sahip olan sıvı tüketimi hamilelik döneminde de ihmal edilmemeli. Pek çok hamilede görülen kabızlık sorununu çözmek
    için sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Kabızlık sorununu çözmek için kabuğu soyulmamış meyve, salata ve sebze tüketmek de önemli bir rol oynar. Bununla birlikte  fırsat bulduğunuzda kısa yürüyüşler yapmak da sindirim sisteminizi hızlandırır. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow