hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÇHD ve Grup Yorum'a polis baskını!

    ÇHD ve Grup Yoruma polis baskını
    expand

    7 ilde düzenlenen polis operasyonlarında, 15 avukat ile Grup Yorum üyelerinin de aralarında olduğu 85 kişi gözaltına alındı.

    İstanbul, İzmir ve Ankara'da gerçekleştirilen polis operasyonunda Grup Yorum üyeleri ile Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

    Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri, İstanbul, İzmir ve Ankara'da birçok adrese eş zamanlı geceyarısı operasyonu düzenledi. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. DHKP-C'ye yönelik olduğu belirtilen operasyonda Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) yöneticisi avukatların bürolarına geceyarısı baskını düzenlendi ve avukatlar gözaltına alındı. Hakkında yakalama kararı çıkartılan ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı ve avukat Oya Aslan haricinde derneğin İstanbul Şubesi Başkanı avukat Taylan Tanay ve 15 avukat gözaltına alındı. ÇHD Öğrenci Hakları Komisyonu'nda görev alan iki hukuk fakültesi öğrencisi de gözaltında. Operasyon kapsamında baskın yapılan adreslerden biri de Grup Yorum üyelerinin çalışmalarını yürüttüğü İstanbul Okmeydanı'ndaki İdil Kültür Merkezi oldu.

    Özel Harekat timleri ile helikopterli baskın

    Kısa bir süre önce çektikleri "F Tipi Film" vizyona giren Grup Yorum üyelerinin çalışmalarını yürüttüğü adrese İdil Kültür Merkezi'ne saat 04.00 sıralarında Özel Harekat polisleri ve helikopter eşliğinde hava baskını yapıldı. Baskında koçbaşı ile kapıları kırılan merkeze giren polisler,  çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
    Toplumsal davalara bakıyorlardı


    Gözaltına alınan avukatlar, Bayrampaşa ve Ümraniye Cezaevlerindeki "Hayata Dönüş" operasyonu davaları ile işkencede öldürülen Engin Çeber ve Beyoğlu Polis Merkezi'nde öldürülen Festus Okey'in de davalarına bakıyordu. İşkence ve kötü muamele ile mücadeleleri ile bilinen avukatlar, polis kurşunuyla felç kalan Ferhat Gerçek, gözaltında kaybedilen Ayhan ve Ali Efeoğlu ile parasız eğitim talebiyle tutuklanan öğrencilerin de davalarını üstlenmişlerdi. Toplumsal muhalefet içindeki çok sayıda kişi ve kuruma açılan davaları üstlenen avukatlar, son olarak tekstil sektöründe işlerinden çıkartılan işçilerin hak mücadelelerine hukuki destekte bulunuyorlardı.


    Ev hapsindeki Grup Yorum üyeleri de gözaltına alındı

    Gözaltına alınanlar arasında geçtiğimiz aylarda hakkında ev hapsi kararı verilen Grup Yorum üyeleri Selma Altın ile Ali Aracı ve diğer grup üyeleri, İnan Altın, Dilan Balcı, Caner Bozkurt'un da bulunduğu öğrenildi.

    Avukat bürolarına baskın

    Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi yöneticisi avukatların da hukuk bürolarına operasyon kapsamında Terörle Mücadele Şubesi polislerince baskın düzenlendi. Baskın kapsamında İstanbul'da Şişli ve Gültepe'deki hukuk büroları basıldı. Saat 04.00'te Halkın Hukuk Bürosuna gerçekleşen baskın, savcı nezaretinde gerçekleşmediği gibi, baskınlara İstanbul Barosu'ndan gözetmen de katılmadı. Avukatlık Kanunu gereği savcı gözetiminde ve Baro görevlisinin nezaretinde yapılması gereken baskına savcı, avukatlık bürosunun kapıları kırılarak içeri girilmesinden birkaç saat sonra geldi. Adresi bulmakta güçlük çektiği açıklamasını yapmasının ardından Baro'dan gözetmen istendi.

    Baronun atadığı gözetmen de gözaltına alındı

    İstanbul Barosu ise "bu görevlendirmelerin önceden yapılması gerektiğini, avukatlık bürolarına gece baskını yapılamayacağını, görevlendirme için mesai saatinin beklenmesi gerektiği" yanıtını verdi. İstanbul Barosu'nun daha sonra görevlendirdiği avukat Efkan Bolaç da gözetmenlik görevini yerine getirmek için kendi bürosundan ayrıldığında gözaltına alındı.
     
    "İmdat Polis" hattında görevliydiler

    İstanbul Barosu kapsamında "İmdat Polis" hattı olarak bilinen "İşkence ve Kötü Muamele ile Mücadele Kurulu" olarak görev yapan bu avukatlardan şu isimlerin gözaltına alındığı öğrenildi:

    ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Avukat Taylan Tanay ile Şube yönetim kurulu üyeleri Güçlü Sevimli, Güray Dağ, Ebru Timtik, Barkın Timtik, Günay Dağ, Şükriye Erden, Naciye Demir, Efkan Bolaç, Gülvin Aydın.

    Geçtiğimiz aylarda, polisler, Başbakan ve Cumhurbaşkanına ÇHD ve İmdat Polis hattını ve avukatları, "itibarımız zedeleniyor" diyerek şikayet etmişti.

    "Bir gün herkes gözaltına alınabilir' eğitimi" vermişti

    Öte yandan, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği bir süre önce, "Bir gün herkes gözaltına alınabilir" sloganıyla yola çıkarak "Olağan Şüpheliler Eğitimi" başlatmıştı ve bu kapsamda Selçuk Kozağaçlı tüm olağan şüphelilere en temel gözaltı tavsiyeleri vermişti.

    Ankara'da ÇHD'ye yönelik arama kararlarında şüpheli addedilen avukatların isimlerinin yer almaması nedeniyle Ankara Barosu avukatları da armalara nezaret etmeyeceklerini bildirdi. Ankara'da ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı dışında avukat Özgür Yılmaz'ın da ev ve iş yerinde arama yapıldı.

    ÇHD İstanbul Şubesi'nin Beyoğlu'ndaki bürosunda ve Ankaradaki genel merkez bürosunda da polis arama yaptı.

    Kozağaçlı Lübnan'dan açıklama yaptı: "Bu devletin ÇHD operasyonudur"

    Derneğin Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Oya Aslan ile birlikte Lübnan'da bulunan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da oradan yaptığı açıklamada, randevulu görüşmelerini tamamladıktan sonra en kısa sürede İstanbul'da olacaklarını belirtti. Tutuklama tehdidiyle mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Kozağaçlı, şunları söyledi:

    "Öncelikle şunu belirtmek isterim, bu operasyona herhangi bir yasadışı kılıf uydurmaya gerek yok. Bu devletin ÇHD operasyonudur. Peki bu operasyon neden yapılmıştır? Bunun için derneğimizin 10 yıllık tarihine ve takip ettiğimiz davalara bakmak yeterlidir. Bizler, devrimcilerin, yoksulların, Kürtlerin polis kurşunuyla infaz edilen çocuklarının, ailelerinin kısacası tüm ezilenlerin avukatıyız.  Bizler, hapishanede işkencede katledilen Engin Çeber'in, 19 Aralık 2000 Hapishane katliamı davasının, polis kurşunuyla katledilen Baran Tursun, Çağdaş Gemik ve  Şerzan Kurt'un köyleri yakılan ve yargısız infazlara uğrayan Şemdinli halkının, ve Cizre faili meçhullerinin -Cemal Temizöz davası- hakları için direnen Hey Tekstil işçilerinin, parasız eğitim isteyen öğrencilerin ve  Nejla Yıldız'ın avukatlarıyız. Bizlere yönelmiş bu saldırı, kendisini bizim takibimizden  kurtaramayan suçlu devletin korku ve kuyruk acısından ibarettir!"


    Hüseyin Aygün ve İlhan Cihaner geldi

    CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ile CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de ÇHD Genel Merkezi'ne gelerek avukatlara destek oldu. ÇHD Genel Merkezi ve Ankara Şubesi'nin bulunduğu Sıhhıye'deki İlkiz sokağa gelen CHP milletvekilleri ile İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Barosu gibi bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri basın açıklaması yaptı. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Bu hukuksuz uygulamalara karşı mücadelemiz devam ediyor" dedi.

    CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise ÇHD'nin 1970'lerden bu yana halkın hukuk mücadelesinde en ön saflarda yer aldığını savunarak, aramanın kişilere yönelik olmasına rağmen dernekte yapıldığını kaydetti.

    İki de hukuk öğrencisi gözaltında

    Operasyonda ayrıca, ÇHD Öğrenci Hakları Komisyonu'ndan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümü son sınıf öğrencileri Umut Karakaya ile Sami Menteş de gözaltına alındı. Sami Menteş'in aynı zamanda Yurt Gazetesi'nde muhabir olarak çalıştığı öğrenildi.

    Avukatlar "talimat iletmekle" suçlanıyor

    Gözaltına alınan avukatların, "örgüt liderlerinin talimatlarını cezaevinden dışarıya taşımakla" suçlandığı öğrenildi.

    Baskınlar kapsamında Yürüyüş Dergisi'ne de baskın düzenlendi.

    Aynı saatlerde polis Ankara ve İzmir'de de çok sayıda eve de baskın yaptı. Operasyonun İzmir ayağında, çeşitli evlere düzenlenen baskınlarda DHKP-C üyesi olduğu ileri sürülen 17 kişi gözaltına alındı.

    Adreslerde olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları devam diyor.

    Sezgin Tanrıkulu desteğe geldi

    CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Parti Meclisi Üyesi Gülseren Onanç  ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da ÇHD bürosuna giderek avukatlara destek verdi.

    Baro Başkanı Kocasakal ve Kazan büroya geldi

    İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile avukat Turgut Kazan da meslektaşlarına destek olmak için Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi'ne geldi. Ancak Baro Başkanı Kocasakal ile Kazan'ın büroya girerek, meslektaşlarıyla görüşmesine izin verilmedi. Bunun üzerine Kocasakal ile polisler arasında tartışma yaşandı. Kocasakal daha sonra büroya girerek aramalara nezaret etti. Burada açıklama yapan Kocasakal, keyfi uygulamaların ve hukuka aykırı aramaların devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

    "Avukatlara yapılan suçlamanın hiçbir önemi yok. bu işlemlerin hukuka uygun yürütülmesinin takipçisi olacağız. Bugün aramalar sırasında çok ciddi hukuksuzluklar yapıldı. Avukat büroları mutlaka Baro temsilcisi ve savcı nezaretinde aranır. Ancak burada aramalar çok daha önce başladı. Ayrıca kanunen açıkça yasak olmasına rağmen, müvekkil-avukat yazışmalarına polislerce el konuldu, inceleme yapıldı."

    ÇHD'den açıklama

    Baskınların ardından ÇHD'den yapılan yazılı açıklamada, "Savunmaya karşı polis terörü devam ediyor" denilerek muhalefet eden kişi ve kurumların baskı altında olduğu belirtildi. "Ne hukuk ne de yasa tanıyan bu uygulamalar tam anlamıyla bir 'düşman ceza hukuku'dur" denilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

    "Bu sabaha karşı Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul ve Ankara şubeleri ile Halkın Hukuk Bürosu ve bir çok avukatın evleri ve büroları polislerce kapılar kırılarak basılmıştır. ÇHD Genel Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD Genel Merkez Yöneticisi Av. Oya Aslan, İstanbul Şube Başkanı Av. Taylan Tanay ve İstanbul Şubesi yöneticileri Av. Güçlü Sevimli, Av. Güray Dağ, Av. Gülvin Aydın ile önceki Şube Başkanlarımızdan Av. Serhan Arıkanoğlu ve Av. Efkan Bolaç ile üyelerimiz Av. Ebru Timtik, Av. Barkın Timtik, Av. Naciye Demir, Av. Günay Dağ ve Av.Şükriye Erden’in ev ve bürolarında sabah 04:00 ten itibaren arama ve gözaltı işlemleri başlamıştır."

    Açıklamada, Halkın Hukuk Bürosu'nda geçtiğimiz günlerde yasa dışı dinleme yapıldığı ve dinleme cihazları bulunduğu hatırlatılarak, İstanbul Terörle Mücadele Polisinin bazı müvekkilleri hakkında yaptırdığı fişleme işlemlerine değinildi.  Toplumsal muhalefetin avukatlığını yapan üyelerinin ve meslektaşlarının yalnız olmadığı belirtilen açıklamada, inandıkları avukatlık anlayışını sürdürmeye devam edecekleri ve savunmayı sonuna dek savunacakları ifade edildi.

    İstanbul Adliyesi önünde açıklama

    ÇHD ve avukat bürolarına yapılan baskınlar ayrıca Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde ve ÇHD İstanbul Şubesi önünde avukatlarca düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Saat 12:30'da Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapan ÇHD üyesi avukatlara, Kartal Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Çağdaş Avukatlar Grubu ve Katılımcı Avukatlar Grubu da destek verdi. "Açıklamada, gözaltına alınan avukatların insan hakları savunucusu olduğu belirtilerek, baktıkları bazı davalar sıralandı. Basın açıklamasında, 2011'de de KCK operasyonu kapsamında 44 meslektaşlarının gözaltına alındığını, bugün 34'ünün halen tutuklu olduğu belirtildi. "Düşman ceza hukukunu uygulamaya koyan siyasi iktidar, toplumsal muhalefeti hukuki açıdan savunmasız bırakmak için saldırılarını özel olarak avukatlara da yöneltmektedir. Geçtiğimiz günlerde Ankara'da müdafilik yapan ÇHD Genel Merkez yöneticisi avukat meslektaşımız da bir polis tarafından 'siz de göreceksiniz, sizin de ipinizi çekeceğiz' diye tehdit edilmişti."

    İşçiler de avukatlarına destek verdi

    Açıklamanın ardından Çağlayan'daki Halkın Hukuk Bürosu'na yürüyüş düzenlendi. Eyleme, gözaltına alınan Avukat Taylan Tanay, Gülvin Aydın ve Şükriye Erden'in müvekkilleri HeyTekstil ve Roseteks işçileri de destek verdi. Arama yapılan büronun önüne polis barikatı kuruluydu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Melda Onur, polisin "müdahale etme uyarısında bulunduğunu" açıkladı. Büronun önüne avukatlara destek olmak için gelenler ise arama bitene dek oradan ayrılmayacaklarını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow