hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyarbakır'da sağduyu çağrısı

    Diyarbakırda sağduyu çağrısı
    expand

    Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde 3 gün süren olayların ardından Bakan, milletvekili, vali ve başkandan sağduyu çağrısı geldi.

    Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde 3 gün süren olayların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'dan sağduyu çağrısı geldi.

    Diyarbakır'da düzenlenen 'Diyarbakır Kalesi ve Tarihi Şehri' adlı konferansa katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, konferansta Dicle Üniversites'nde, Hizbullah ve PKK yanlısı gruplar arasında çıkan olaylara da değindi.

    12 Eylül öncesi farklı politik görüşlere mensup gençlerin birbirine kıydığını, bu olaylarda 5 bin gencin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Eker, "Sevgili arkadaşlar lütfen, inanın yalvararak söylüyorum. Benim kuşağım 12 Eylül öncesi kuşaktır. Benim kuşağımda Türkiye'de gençler, farklı politik görüşlere mensup gençler birbirlerine kıydılar. En az 5 bin genç o tarihlerde öldürüldü. Bir çok kirli, karanlık tezgahın parçası onlar. Lütfen kendimiz gibi olmayana saygı gösterelim. Ne olursak, kim olursak olalım. İhtilaflarımız olabilir, bunları çarpışarak, vuruşarak değil, konuşarak, uzlaşarak çözelim" dedi.

    Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise, olaylarla ilgili incelemelerin devam ettiğini belirterek, "Herkesle ilgili takibat yapılıyor. Yanlış noktalara yönlendirilmemesi gerekiyor. Üniversitede kimlerin ne yapmak istedikleri, öğrencileri nereye götürmek istedikleri açık. Polis demokratik hukuk devletinin tüm ilkelerini, merhamet ve adalet ölçüleri içinde herkese eşit bir şekilde yürütüyor" dedi.

    Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de 21 yıl önce Dicle Üniversitesi'nde okuduğunu belirterek öğrencilere,  "21 yıl önce yaşadığımız kimi sıkıntıları son bir haftadır üniversitemizde tanık oluyor. Bütün öğrenci kardeşlerime çağrım, görüşünüz, fikriniz ne olursa olsun kardeşçe yaşamamız önünde bir engel yoktur" çağrısında bulundu.

    BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, Dicle Üniversitesi'ndeki gençlere çağrıda bulunarak, "Burada öğrenim gören öğrenciler, ders veren görevliler din, dil, mezhep, memleket, siyasi görüş, inanç, parti farkı gözetilmeksizin bizim kardeşlerimizdirler. Kardeşlerimiz arasında sulh yapmak mecburiyetindeyiz. Ateşe benzin değil su dökmek zorundayız. Öğrencilerden ricam bunu bir ağabeyinizin ricası olarak görün" diye konuştu.

    Valilik açıklama yaptı

    Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Dicle Üniversitesi'nde Hizbullah ve PKK yanlısı öğrenciler arasında çıkan olaylarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Toprak, 8 Nisan günü Mimarlık Fakültesi Kantini içinde, 9 Nisan'da da Fuar ve Kongre Merkezi'nde Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla düzenlenecek konferansın bildirisinin dağıtıldığı sırada, karşıt görüşlü iki öğrenci grubu arasında tartışma ve ardından da kavga çıktığını belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow