hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu uluslararası topluma seslendi

    Davutoğlu uluslararası topluma seslendi
    expand

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Artık uluslararası toplum, kendi halkına karşı her türlü acımasız yöntemi kullanan rejime karşı ortak bir tavır belirleme vakti gelmiştir" dedi.

    Davutoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile Berlin'de görüştü. İki bakan Türkiye ile Almanya arasında Stratejik Diyalog Mekanizması kurulmasına dair ortak bildiriyi imzaladıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

    Reyhanlı'da meydana gelen bombalı saldırılardan sonra Almanya'nın verdiği desteğe teşekkür eden Davutoğlu, bugünkü toplantının Türk-Alman ilişkileri için tarihi bir sayfa olacağını, ancak Reyhanlı'da meydana gelen patlamanın da etkisiyle Suriye meselesinin de görüşüldüğünü kaydetti.

    Saldırının ardından gösterilen dayanışma için teşekkür eden Davutoğlu, birçok ülkeden taziye mesajı aldıklarını söyledi.

    Hergeçen gün artan mülteci sayılarıyla komşu ülkelere yönelik güvenlik riskinin arttığını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti: "Suriye'de devam eden krizin iki etkilenen tarafı varsa biri Suriye halkıdır, diğeri de komşu ülkelerdir. Artık uluslararası toplum biran önce,
    gecikmeden kendi halkına karşı her türlü acımasız yöntemi kullanan rejime karşı ortak bir tavır belirleme vakti gelmiştir. 100 binlerce Suriyeli misafir ediyoruz. Mültecilerin sayısı her gün artıyor. Türkiye'ye ve komşu ülkelere yönelik güvenlik riski artıyor."

    Uluslararası toplumun sessizliği

    Banyas'ta bir süre önce gerçekleşen katliama değinen Davutoğlu, Banyas'taki katliamla Reyhanlı'da meydana gelen saldırı arasındaki bağlantılar üzerinde de durduklarını kaydetti. Davutoğlu, uluslararası toplumun sessizliğinden yakınarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) üzerine düşeni yapmadığından bahsetti. Davutoğlu, şunları kaydetti:

    "Bütün bu olanlar uluslararası toplum sessiz kaldığından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üzerine düşeni yapmadığından, küçük kıvılcımla başlayan bir krizin nasıl büyük bir yangına dönüşebileceğinin işaretlerini gösteriyor. Bir kez daha çağrıda bulunuyoruz, iki yıldır Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye halkının güvenliği, Türkiye'nin, Ürdün'ün, Lübnan'ın güvenliğini ve bölgesel güvenliği, hatta uluslararası güvenliği kimyasal silahlar üzerinden tehdit eden bir rejime karşı, kriz anında hiçbir tedbir almamıştır. Hiçbir karar alamamıştır. Artık Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu konuda açık ve net tutum ortaya koyması lazım."

    Westerwelle: "Türkiye'nin yanındayız"

    Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de Reyhanlı'daki bombalı saldırıyı düzenleyenlerin en kısa zamanda hesap vermesini istediklerini belirterek, "Türkiye'nin yanındayız" dedi.

    Westerwelle, Reyhanlı'daki bombalı saldırı nedeniyle taziyeleri iletti ve saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyledi. Hayatını kaybedenlerin ailelerin acısını paylaştıklarını ifade eden Westerwelle, "Sorumlularının en yakın zamanda hesap vermek durumunda olmalarını istiyoruz. Almanya Türkiye'nin yanındadır" ifadesini kullandı.

    Westerwelle, kimyasal silah konusundaki soru üzerine, Davutoğlu'nun bu konuyla ilgili bilgi verdiğini, iki ülke gizli servislerinin de bilgilerini paylaşacağını söyledi. Westerwelle, "Biz kendi bilgilerimizi de ekleyerek değerlendirme yapacağız. Türkiye'nin elinde olan bulguları paylaşmasını önemsiyoruz. Bu, bir karar zemini oluşturabilecek" dedi.

    Suriye konusunda ABD ve Rusya'nın girişimiyle yapılacak bir uluslararası konferansın en kısa zamanda yapılmasını istediklerini ifade eden Westerwelle, "Uluslararası toplumun da bir an önce kararlarını vermesi lazım. Bu konferansın başarılı olmasını istiyoruz" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow