hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    60 aylık öğrencilerde sıkıntı var

    60 aylık öğrencilerde sıkıntı var
    expand

    İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 4+4+4 sistemi kapsamında okula başlayan 60 aylık çocukların yaşadıkları zorlukları anlatarak, önerilerini içeren bir raporu, Bakanlığa sundu.

    4+4+4 sisteminin önemli adımlarından biri olan 60 aylık çocukların okula başlaması uygulaması konusunda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önemli tavsiyelerde bulundu. İl Müdürlüğünün Bakanlığa sunduğu raporda ders sürelerinin indirilmesi, yaş gruplarının ayrılması, oyun alanlarının genişletilmesi gibi öneriler yer alıyor.

    Miniklerin okulda ilk yılı tamamlandı. Bu süre içinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, öğrenci nüfusunun en yoğun olduğu İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce mercek altına alındı. İl Müdürlüğünün, Bakanlığa sunduğu tavsiye raporunda önemli bulgular var.

    Bunlardan biri 60 aylık çocuklar ile 72 aylık öğrenciler arasında öğrenme konusunda çok büyük bir fark olduğu.

    40 dakikalık ders süresi 60 aylıklar için fazla gelirken, 72 aylık öğrenciler de bu süre içindeki boyama, kesme yapıştırma gibi derslerden sıkılıyor.

    Yine aynı şekilde 6 ders saati özellikle beş yaş grubu için fazla gelmekte bunun 4-5'e indirilmesi önerilmekte.

    Uyum süresi için öngörülen 12 haftanın da fazla olduğu bulgusu raporda yer alıyor. Okul öncesi öğretime katılmış çocuklar 12 hafta bitmeden okuma yazma öğrenebilirken, 60 aylıkların okuma öğrenmesi için bu süre yetmiyor.

    İl müdürlüğü esnek uygulamaların daha faydalı olacağı önerisi ile birlikte bir dizi fiziksel değişiklik gerektiğini raporunda kaydetti. Bunlardan en önemlileri derslik ihtiyaçları ve yaş gruplarının ayrılmasını içeriyor.

    Raporda yer alan önerilerden bazıları şöyle:

    -Bodrumlar, kullanılmayan laboratuvarlar sınıf ve oyun alanı olarak düzenlenebilir
    -Boş sınıflar minderler ve müzik sistemleri ile takviye edilebilir
    -Duvarlar renklendirilip çocuklar için çekici hale getirilebilir
    -60-70 aylık ögrencilerin hazırlık dönemi 3.5 ay, daha büyüklerinki 1 ay olabilir, sınıfları da ayrılabilir.
    -Birinci sınıf ders programı hafifletilebilir.

    Araştırmaya göre çocukların yüzde 67'si sorun yaşıyor

    Anadolu Eğitim-Sen 60- 66 aylık okula başlayan çocukların geçirdikleri bir yılı araştırdı. Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Rapora göre çocuklar okulda ağladı, tuvalet sorunu yaşadı, okumayı sökmekte zorlandı. Rapora göre öğretmenler de sistemden şikayetçi.

    81 ilde 1867 birinci sınıf öğretmenine ve velilere sisteme soran sendikanın aldığı cevaplar çarpıcı. Rapora göre, 60 aylık çocukların yüzde 67'si okulda ağlıyor, tuvalet sorunu yaşıyor, dikkatleri dağılıyor.

    Üst yaş grupları okumaya başlarken, 60-66 aylık her 5 çocuktan 4'ü, Nisan ayında okumaya geçemedi.

    Öğretmenlerin yüzde 45'i sistemden şikayetçi.

    CNN TÜRK'te Başak Şengül'ün sorularını yanıtlayan Anadolu Eğitim-Sen Başkanı Cansel Güven, velilerin de durumdan şikayetçi olduğunu söyledi. Güven, "Velilerin de yüzde 54'ünün net bir şekilde pişman olduğu sadece yüzde 19'unun, 'iyi ki çocuğumu erken gönderdim' dediğini tespit ettik biz" dedi.

    Cansel Güven, yeni öğretim yılı başlamadan sistemin değişmesi gerektiğine de dikkat çekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow