hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TBMM Başkanı Çiçek liderler turunda...

    TBMM Başkanı Çiçek liderler turunda...
    expand

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarında gelinen son aşamayı iletmek üzere muhalefet liderleriyle bir araya geldi.

    Çiçek, bu kapsamda ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü.

    Bahçeli'nin, TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü.

    Görüşmeye, MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun MHP'li üyesi Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ile Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak  katıldı.

    Bahçeli'den açıklama

    Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Bahçeli, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını değerlendirdi.

    Bahçeli, "440 günlük sürede, çok farklı dünya görüşlerine sahip siyasi partiler 48 maddede mutabakata varmışlarsa, diğerlerini de sabırla devam ettirmekte yarar vardır" dedi.

    Bahçeli, "MHP, bu hayırlı çalışmanın devamını dilemektedir. Bütün fedakarlıklarıyla, gayretleriyle bu çalışma sonrasında, toplumun temel ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir anayasanın TBMM'de yazımına başlamış olmak ve Genel Kurul'da da bunun sonuçlanmasını temin etmek zannediyorum bütün partilerin de görevidir"

    Devlet Bahçeli, hükümetin başkanlık sisteminden vazgeçip geçmediği yönündeki bir soru üzerine, bunun komisyon değerlendirmesi kapsamında olduğunu ifade etti.

    Komisyonun çalışmalarına devam edebilmesinin yolunun sürekli görüşmek olduğunu vurgulayan, "Kesip atmak çözüm değildir. Eğer 440 günde, çok farklı dünya görüşlerine sahip siyasi partiler TBMM'de bir ortak irade koyarak 48 maddede mutabakata varmışlarsa, diğerlerini de sabırla devam ettirmekte yarar vardır. MHP komisyondan ayrılmayacak, ayrılmayı düşünmemektedir. Fedakarlıklar çerçevesinde elinden gelen gayreti gösterecektir. Masadan çekilmek isteyen varsa o siyasi partilerin kendilerinin bilecekleri iştir" diye konuştu.

    Demirtaş ile görüşme

    Çiçek, Bahçeli'nin ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bir araya geldi.

    Demirtaş'ın TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşme, saat 15.00'de başladı.

    Görüşmede, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da yer aldı.

    BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarının devam etmesini arzuladıklarını belirterek, "Ancak çalışmaları hızlandıracak bir yol, yöntem, yaklaşım bulunmalı" dedi.

    Bir soru üzerine, kimsenin konuya "masa devrilmesin ama yol da alınmasın" şeklinde bir yaklaşma lüksü olmadığını belirten Kışanak "Hem masa devrilmesin hem yol alınsın. Biz böyle bir yaklaşım içinde olacağız. Çünkü toplumun beklentisi bu yönde" dedi.

    Kılıçdaroğlu ile de görüştü

    Cemil Çiçek'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi sona erdi. Kılıçdaroğlu'nun makamında gerçekleşen görüşme, yaklaşık 55 dakika sürdü. Görüşmeye TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Konya Milletvekili Atilla Kart, İzmir Milletvekili Rıza Türmen ve Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ile CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Engin Altay da katıldı.

    Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile 55 dakika süren görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    4 grubun 48 madde üzerinde anlaştığının açık olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Eğer süreç biraz daha devam eder, tartışmalar olursa, üzerinde uzlaşılan madde sayısının daha da artacağını umuyoruz" dedi.

    Kılıçdaroğlu, görüşmeleri tıkayan temel konunun, AK Parti'nin Başkanlık sistemi ısrarından vazgeçmemesi olduğunu savundu.

    Anayasa metninin, bir uzlaşma metni ve demokrasinin ana omurgası olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, güçler ayrılığı ilkesinin, çok kalıcı ve demokrasiyi güçlendirecek bir yapı içerisinde oluşturulması, medya özgürlüğünün sağlam temellere oturtulması ve bunların anayasal güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.

    Başbakan Erdoğan ile yarın görüşecek

    Çiçek, TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderleriyle yapacağı görüşmeleri AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan ile tamamlayacak. Görüşme, yarın saat 13.30'da Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow