hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şehit ailelerine güvence verdi

    Şehit ailelerine güvence verdi
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şehitlerimizin hatırasına gölge düşürecek bir adımı biz asla atmayız" dedi.

    Vilayetlerevi'nde şehit aileleri ve gazi yakınları için düzenlenen iftar yemeğine katılan Başbakan Erdoğan, Türkiye'de şehitlik konusunun birileri tarafından istismar edildiğine dikkati çekti.

    "Ölüm haktır. Öyle veya böyle hepimiz öleceğiz. Ölüm yaşla bağımlı değildir. En yaşlı olan ölür, en genç ölmez diye bir şey yok. Kimin nerede, ne zaman, nasıl öleceği belli değildir. Ne bir saat ileri, ne bir saat geri" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

    "Biz Müslümanlar için söylüyorum, Müslümanlar olarak biz, buna böyle inanırız. Şu anda içimizde şehitlerimiz olduğu gibi, şehitlerimizin dışında da kim bilir bu, bir hüznün tekrarlanması olmasın ama bir gerçeği teyit etmek için, tespit için söylüyorum çocuk yaşta yavrularını kaybeden annelerimiz, babalarımız var, yakınlarımız var, değil mi? Herhangi bir hastalık sebebiyle olabilir, trafik kazası sebebiyle olabilir. Şu anda trafik kazalarında kaybettiğimiz insan sayısı teröre maalesef şehit olarak verdiğimizden çok daha fazla. Bununla ilgili feryat var mı, yok. 'Trafik kazası' diyor, gelip geçiyoruz ama terörle ilgili olduğu zaman birilerini çok kaşıdığı için üzerine üzerine giderek buradan maalesef birileri bir şeyler toplamak istiyor.

    Her zaman üst bu işlerde sorumlu olarak tutulur. Varsa yanlış hatta tabii ki bunların üzerine gidilir ama bir gerçeği bilmek de gerekiyor ki biz yavrularımızın eline kına yakarak askere göndeririz. Bakın İslam dünyasında hiçbir ülke askerine 'Mehmetçik' adını koymamıştır. Mehmetçik ifadesi sadece bizde vardır. 'Bu nereden buraya devşirilmiştir, dönüştürülmüştür' derseniz, bu, küçük 'Muhammed' adına Mehmetçik'tir. Muhammed'i kullanmaz, bizim büyüklerimiz. Edebinden dolayı. Önceleri bunu 'Mehemmet' olarak kullanmış, daha sonra bunu Mehmet'e dönüştürmüş ve askerde de Mehmetçik olarak bunu kullanmış. Mehmetçiğimizin şehadeti bizde o denli farklı izler bırakır. Onun için onların muhabbeti hiç bir zaman tartışılmaz."

    "Her bir şehit bizim için bir ışıktır"

    "Aziz şehitlerimiz şehadet mertebesine ulaşıncaya kadar sizlerin çocukları, sizlerin kardeşleri, sizlerin eşleriydi ama şimdi o aziz şehitler bizim çocuklarımızdır, bu milletin çocuklarıdır bundan kimsenin en ufak şüphesi olmasın" ifadesini kullanan Erdoğan, şunları söyledi:

    "Onlar ne kadar sizin yüreğinin parçasıysa inanın o kadar da bizim yüreğimizin parçasıdır ama bu istismar konusu yapılırsa, bu bizi de üzer. Zaman zaman bu oluyor. Hele hele ölümün hak olduğuna inananlar, burada asla istismarın içine girmemelidir. Bütün mesele, buna inanılmış mıdır, inanılmamış mıdır? Biz, buna inanmışızdır. Tarih boyunca her bir şehidimiz, vatanı için, toprağı için, namusu, şerefi, istiklali için, geride kalanların huzur ve refahı için kanını akıtmıştır. Her bir şehit bizim için bir ışıktır, yolumuzu aydınlatan bir
    rehberdir. Şehit ve gazilerinin izinden gitmeyenler, o patikadan ilerlemeyenler kaybolmaya ve kaybetmeye mahkumdurlar. İnanın, 10.5 yıl boyunca her ne yaptıysak şehit ve gazilerimizin aziz ruhlarını incitmemeye özen göstererek yaptık. Bu vatanın, bu bayrağın bize onların bir emaneti olduğu şuurunu hiç bir zaman aklımızdan çıkarmadık. Onların izinden ayrılmamaya çok ama çok özen gösterdik."

    Çözüm süreci

    Çözüm sürecine de değinen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "(Çözüm süreci) adını verdiğimiz süreç, şunu iyi bilmenizi, şundan emin olmanızı isterim ki asla ve asla şehitlerimizin ruhunu muazzep edecek, onların hatırasını incitecek bir süreç değildir. Biz, böyle bir girişimin içinde asla olmayız. Şehitlerimizin hatırasına gölge düşürecek bir adımı biz asla atmayız. Şehitlerimizin hatırası, her ideolojinin, her siyasi görüşün, her siyasi
    tasavvurun kat be kat üzerindedir. Bizim anlayışımız şudur, eğer bir tek şehidimizin aziz hatırası incinecekse, her şeyden hatta serimizden yani başımızdan dahi geçmek bizim varlık sebebimizdir.

    Şehitlerimizin karşısında, makamların, rütbelerin, siyasi görüşlerin, siyasi rekabetin, çıkar kavgalarının hiçbir anlamı yoktur ve olamaz. Peygamberlerden sonraki en büyük mertebeye ulaşmış o aziz şehitler huzurunda hiçbir şey onların hatırasından, onların miras bıraktığı değerlerden daha anlamlı, daha önemli değildir. Biz, 'çözüm süreci' adını verdiğimiz çalışmaları işte böyle bir anlayışın üzerine bina ettik.

    Partimizi kurduğumuz andan itibaren şehit ve gazilerimizin ruhlarını incitmeden, onların rehberliğinde, kardeşliği hukuk çerçevesinde bu meseleyi çözmeyi kendimize gaye edindik. Birilerinin tamamen siyasi mülahazalarla tamamen çıkar çerçevesinde şehitlerimizin aziz hatırasını maalesef istismar etmek suretiyle çözüm süreci hakkında fitne, iftira ve ithamlar içinde olması lütfen sizleri yanıltmasın, aldatmasın. Bu süreç 'al ver' süreci değildir. Bu süreç asla pazarlık süreci değildir. Ülkemizin istikbali, istiklali için, bayrağımızın şerefi için, milletimizin namusu için gerekirse ebediyete kadar kahramanca
    mücadele veririz. Biz, ecdadımızdan böyle gördük. Gerektiğinde de böyle devam ederiz ama biz ölmenin ve öldürmenin devam ettiği değil, yaşamanın ve yaşatmanın egemen olduğu böyle bir ülke böyle bir toplum istiyoruz."

    "7 aydır artık şehitler gelmiyor"

    Çözüm sürecinin başlamasından bu yana artık şehit haberi gelmediğine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şurada 7 aydır artık şehitler gelmiyor. Bu, bir rahatlama değil mi? Bu, bir toplumda huzur havasının esmesi değil mi?Beklediğimiz, aradığımız bu değil mi? 76 milyonun çok büyük bir kısmı, şu anda mübarek ramazan ayında, aynı dinin, aynı kitabın emri olan orucu tutuyor. İftarın öncesinde herkes ayın
    sofranın başında aynı niyetle okunacak ezanı bekliyor. Iğdır'da, Ardahan'da, Van'da, Hakkari'de okunmaya başlanan ezan köy köy, ilçe ilçe tüm Türkiye'yi geçiyor, Muğla'ya, İzmir'e, Çanakkale'ye, Edirne'ye ulaşıyor.

    Van'da başlayan iftar Edirne'ye kadar devam ediyor. 76 milyon aynı ezanı dinliyor, aynı ezanla felaha koşuyor. Aynı ezanla bereketle kucaklaşıyoruz. Benim Afyonkarahisarlı, Yozgatlı, Konyalı, İstanbullu, Edirneli annemle, Vanlı, Diyarbakırlı, Muşlu annem aynı sofranın güzel telaşını yaşıyor. İftar sofrası sadece gıdasıyla değil, sohbetiyle muhabbettiyle huzuruyla da bereketlidir. Hiçbir anne, hiçbir baba o iftar sofrasında bir sandalyenin boş kalmasını, bir tabağın eksik kalmasını, bir kaşık tıkırtısının noksan omasını istemez. Aynı ezanla aynı besmeleyle aynı duayla oruç açanların evlatlarının birbirine kastetmesine şu yürek dayanmaz. Terörle mücadele ederiz, teröristle mücadele ederiz. Kararlıktan asla vazgeçmeyiz ama bu mücadeleyi verirken annelerin, babaların yüreklerini ferahlatmak da bizim asıl gayemiz, asıl hedefimizdir."

    "Taviz vermeyeceğiz"

    Başbakan Erdoğan, sadece teröre ve teröriste karşı değil, onları kullanan, onlar üzerinden Türkiye ile hesap görmeye çalışanlara karşı da mücadele verdiklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:

    "Kanın, gözyaşının, istismarın devam etmesini isteyen, bundan her türlü çıkar devşirmek isteyen, gençlerimizin kanıyla beslenen, bunun devamını isteyen çok farklı çevreler ve odaklar var. Çözüm süreci kararlıkla devam ederken, bu odakların, bu çevrelerin de boş durmadığına şahit oluyoruz. Süreci sabote etmek için, kan akması için, gençlerin ölmesi ve öldürmesi için her türlü tahriki yapan alçakların, hainlerin işbaşı yaptıklarına da bu arada şahit oluyoruz. Biz, bunların hiçbirine boyun eğmeyiz ve eğmeyeceğiz. Tekrar ediyorum, taviz vermeyiz. Anayasa ve yasaların çinenmesine müsamaha göstermeyiz.
    Değerlerimizin ayaklar altına alınmasına hele hele aziz şehitlerimizin ruhlarının inciltilmesine asla göz yummayız. Bu süreci tahriklerle provokasyonlarla çirkin bazı girişimlerle akamete uğratmak isteylenler tarihe hesap veremez. Türkiye Cumhuriyeti devleti küçük hesaplar, küçük kurnazlıklar karşısında boyun eğecek bir devlet değildir."

    "Sabrımızı muhafaza edeceğiz"

    Erdoğan, kanın durması için samimi ve gönülden çaba gösterirken, birilerinin de siyasi rant, siyasi hesap içinde olduğunu çok iyi gördüklerini ifade ederek, "Sabrımızı muhafaza edeceğiz. Bu milletin kardeşliği için sabırla, kararlılıkla, metanetle yolumuza devam edeceğiz. Bu meseleyi Allah'ın izniyle artık rafa kaldıracak, Türkiye'nin önündeki engeli, Türkiye'nin ayaklarına takılmış prangayı mutlaka kırıp, yok edeceğiz. Sizlerden bize inanmanızı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bize güvenmesinizi rica ediyorum. Biz, bugüne kadar sizin başınınızı öne eğecek hiçbir girişimin içinde olmadık. Hiç şüpheniz
    olmasın bundan sonra da asla başınızı öne eğdirmeyeceğiz" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow