hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Terör ve şiddetten arınmanın yolu yeni anayasadır"

    Terör ve şiddetten arınmanın yolu yeni anayasadır
    expand

    TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Bursa'daki konuşmasında terör ve şiddetten arınmanın yeni bir anayasayla mümkün olacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, kendi firması SÜTAŞ'ın da merkezinin bulunduğu Bursa'nın Karacabey İlçesi'ndeki Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası'nı ziyaret etti.

    Burada oda ve borsa başkanlarından faaliyetleri ile ilgili bilgi alan Yılmaz, daha sonra Borsa Lokantası'nda düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

    İftarın ardından konuşan Yılmaz, demokrasiyle toplumsal refahın ayrılmaz bir parça olduğunu belirterek, "Demokrasiden feragat edemeyiz. Bizler iş dünyası olarak mutlaka refah ortamıyla demokrasi ortamını paralelliğiyle gözetmek zorundayız. Bu faaliyetlerimizin en etkili şekilde gerçekleşeceği alan, serbest piyasa ekonomisidir. Bunun olabilmesi için tabi ki piyasanın o yasanın kurum ve kuralları olmalı. Düzenleyici otoritesi olması gerekiyor. Ama unutmayalım ki isteğiniz düzenlemeyi yapıp kurumları kuruluşları ile bir piyasa ekonomisini dizayn edin. Orada girişimcinin özgürlüğünü, teşebbüs ruhunu tesis edemezseniz mümkün değil o piyasa ekonomisi hareket sağlamaz. Dünya, girişimciliğin önemini fark edip girişimci geliştirmenin ve eğitimlerin önem ve gayret içinde. Biz de kendi ihtiyacımız olan bu girişim ortamının temin edilmesi bakımından piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarıyla adil bir yarışta olmalı ve kaynakların en verimli kullanımına vesile olacak bir düzenleme içinde olmasını gözetmeliyiz. Başarımızın devamını istiyorsak, bunu da yapmak zorundayız" diye konuştu.

    "Başarının arkasında bütçe disiplini var"

    Türkiye'nin son 10 yılda serbest piyasa ekonomisinin kurum ve kuralları tesis edilmesi konusunda önemli yollar aldığını kaydeden Yılmaz, BDDK, TMSF ve Rekabet Kurumu gibi düzenleyici ve denetleyici serbest piyasa otoritesi kurumunun geliştirildiğini söyledi.

    İş hayatına girdiğinde bugünkü faiz ve enflasyon rakamlarını hayal edemeyeceğini dile getiren Yılmaz, Türkiye'nin dünyanın gelişmiş ülkelerinin standartlarına yaklaşan makro dengeler seviyesine ulaştığını söyledi. Yılmaz, faiz, enflasyonun Türkiye ekonomisinin belirsizlik oluşturan unsurları olmaktan çıktığın belirtti.

    "Uzlaşma Komisyonu Türkiye için bir şans"

    İktidar partisinin yeni anayasa konusundaki önerisini değerlendiren Yılmaz, "Bu meclis çok doğru bir irade ortaya koyuyor. İktidar partisi dedi ki 'Bu Anayasa konusunda uzlaşalım. Uzlaşmak için de hepimiz eşit üye verelim.' Bu uzlaşma komisyonu, Türkiye için bir şans. Bu uzlaşma komisyonundaki engellerin kaldırılmış olmasını, hatta sayın Başbakan'ın başkanlık konusunu, uzlaşma komisyonunun önünden çekmek istemesini çok önemli buluyorum. Bu uzlaşma iradesinin bizi kucaklaşma ve çağdaş dünyaya ulaşma, uyumlaşmaya kavuşturmasını diliyorum. Bu zor bir iş ama umut" diye konuştu.

    "Devlete karşı bireyi daha üst seviyeye koyan anayasayı inşallah başarırız" 

    Yeni anayasa çalışmaları ve çözüm süreci ile ilgili de görüş belirten Yılmaz, "Bizim en önemli meselelerimizden birisi olan terör ve şiddetten de yıldık. Bundan sıyrılma ve arınma imkanı da yeni bir Anayasa'dır. O bakımdan Türkiye bu çözüm sürecine girdiği bu yoldan inşallah başarıya ulaşır. Bunu kalıcı kılacak bir Anayasa ile de bağlar. Türk toplumunun 21. yüzyıla bakışını yansıtacak bir toplum olduğumuzu dünyaya ilan edecek, devlete karşı bireyi daha üst seviyeye koyan bir Anayasa'yı inşallah başarırız. Memlekette huzur ve barışı bu şekilde sağlarız. Hepimizi üzen bu kan ve gözyaşını sona erdirecek süreci başarıya ulaştırırız diye umut ediyorum" dedi.

    "AB işinden caymayalım"

    Türkiye'nin AB üyeliği süreci ile ilgili değerlendirmede bulunan ve bu süreçten vazgeçilmemesini arzu ettiklerini ifade eden Yılmaz, "Türkiye ne kadar reform yaptıysa, son yıllarda inanınız bunun arkasında AB'ye gösterdiğimiz irade var. AB Entegrasyon sürecinde sıcaklık var. Bu yoldan da dönmememiz lazım. 40 sene olmuş, 'Şöyle etmişler, böyle etmişler' deniyor, ne yapalım? Ama medeni dünyanın tecrübesi orada. Onun için bu toplumun öncüleri olarak dikkatli ve uyanık olmalıyız. Bu treni kaçırmayalım. AB işinden caymayalım. Cayılmasına da müsaade etmeyelim" dedi. Konuşmanın ardından Yılmaz'a plaket ve çeşitli hediyeler verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow