hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Bıçak parası" artık yasal

    Bıçak parası artık yasal
    expand

    Kamu hastanelerinde bazı doktorların hastalardan talep ettiği bıçak parası "rüşvet" kabul ediliyordu. Hatta bu yüzden yargılanan, mahkum olan doktorlar oldu. Ama artık bıçak parası rüşvet değil. Yasaya bağlandı. Üniversite hastanelerinde ödenen muayene katkı payı dışında, "ilave ücret" getiriliyor.

    "Hastasından 'bıçak parası' adı altında rüşvet alan doktor hapis cezasına çarptırıldı" haberleri artık tarih oluyor. Çünkü üniversite hastanelerine, özel hastanelerde olduğu gibi "ilave ücret" geldi. Bıçak parasının adı, "girişimsel ücret" oldu.

    Mevzuatta yapılan değişiklikle, üniversite hastanelerinde yapılan ameliyatlarda asgari ücretin iki katı kadar, "girişimsel işlem" ücreti alınabilecek. Yapılan bu mevzuat değişikliği ile "bıçak parası" yasal kurumsal bir nitelik kazanmış olacak.

    Değişiklikte, "İlave ücret alınması uygulamasında, öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için poliklinik muayenelerinde bir katını, diğer hizmetlerde yüzde 50'sini geçmemek üzere, kuruma fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alınabilir. Ancak alınacak ilave ücret bir defada asgari ücretin iki katını geçemez" hükmüne yer verildi.

    Yine üniversite hastanesinde, öğretim üyesine ayakta poliklinik muayenesi olmak isteyen vatandaş cebinden yaklaşık 51 TL ödeme yapacak. Poliklinik muayene ücreti için ödenen bu ilave ücretin ise sadece yaklaşık 21 TL'si öğretim üyesine gidecek. Geri kalanı ise üniversitelere kaynak olarak aktarılacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow