hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'deki yeni sağlık sistemi İngilizleri şaşırttı!

    Türkiyedeki yeni sağlık sistemi İngilizleri şaşırttı
    expand

    Türk profesörler, Türk sağlık sisteminde yaşanan dönüşüm sonrası yeni yapıyı İngiliz parlamenterlere anlattı. İngiliz parlamenterler, 74 milyon nüfuslu olan Türkiye'de bir yılda 90 milyon kişinin acil servislere başvurduğunu duyunca şaşırdı.

    İngiliz parlamenterlerin tek şaştıkları 74 milyon nüfuslu Türkiye'de, her yıl 90 milyon kişinin  acil servise gitmesi değildi.

    İngiliz Muhafazakar Partisi'nin  girişimiyle, Türk Oftamoloji  Derneği Genel Başkanı Profesör  Süleyman Kaynak, Türk sağlık sistemindeki dönüşüm hakkında İngiliz  Parlamentosu Avam Kamarası'nda  bilgi verdi.

    Profesör Kaynak, "Yılda 10 milyon MR çekildi. 2 milyar kutu ilaç tüketildi. Yıl boyu acil servis hizmeti alan hasta sayısı 90 milyon, nüfusumuz ise 74 milyon. Kendi nüfusundan fazla acil bakan bir sistemle karşı karşıyayız" dedi.

    Profesör Süleyman Kaynak, İngiliz Parlamentosu'ndaki sunumunda, hekimlerin günde 100-120 hastaya bakmak durumunda kaldıklarına dikkat çekti, "Günlük randevu sayıları  6 milyon dolayında olmaya başladı. Yılda yaklaşık  700 milyon hasta bakılan sağlık sisteminde, ortalama her vatandaşın  doktora başvurma sayısı yılda 10'a ulaşıyor" tespitinde bulundu.

    Profesör Kaynak'ın verdiği bilgilere göre, hastaların yüzde 75'i sistemden memnun. Buna karşın hekimlerin yüzde 94'ü sağlık sisteminden yana umutsuz ve mutsuz.

    Avam Kamarası'nda 9 Eylül'de yapılan toplantıya İngiliz milletvekillerinin yanısıra, sivil toplum kuruluşlarından ve bilimsel derneklerden temsilciler katıldı..

    "Sağlık sistemindeki gerçekler ve sihirli rakamlar" başlığıyla yapılan sunumda, "Artık hastanın hekime ulaşma hızı arttı, bu yüzden sisteme fazla yüklenildi. Gerçek tedaviden uzaklaşıldı, giderler de yükseldi" denildi.

    Özellikle MR çekimi, acil servise başvuru yoğunluğu ve ilaç tüketimine  ilişkin istatistikler karşısında ingiliz parlamentenler şaşkınlıklarını gizleyemedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow