hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muammer Güler: "Belediye sınırdaki duvarı yıkamaz"

    Muammer Güler: Belediye sınırdaki duvarı yıkamaz
    expand

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, Suriye sınırına inşa edilen duvarın askeri alanda olduğunu ve belediyenin imar yetkisi dışında olduğunu belirterek, "Yerel yönetimin yıkması söz konusudur değildir" dedi.

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve iş adamı Kazım Türker ile birlikte, İmam Hatip Lisesi'nin arazisinde incelemede bulunmak üzere özel uçakla Mardin'e geldi. İçişleri Bakanı Muammer Güler Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Suriye sınırı arasında yapımı devam eden Güvenlik duvarı ile ilgili açıklamada bulundu.

    Bakan Güler, bölgede yoğun bir şekilde tepki çeken ve Nusaybin Belediyesinin Meclis kararı ile yıkılması planlanan güvenlik duvarı için belediye yetkisi dışında olduğunu söyledi. Bakan Güler, "O yatırım belediyenin hizmet alanına giren bir yatırım değil. Devletin yatırımdır. Ona farklı algı yaratılmaya çalışılıyor. Orada yaratılmaya çalışılan farklı algı şu anda sürdürülmekte olan sürecin maalesef amaçlarına hizmet etmiyor" diye konuştu.

    Güvenlik duvarının Suriye'den geçiş yapan kişilerin güvenli bir şekilde geçişlerinin sağlanması amacını taşıdığını belirten Bakan Güler, "İnsani amaçla yapılan bir duvardır. Orada yapılmakta olan yol oradaki mayınlı alandan dolayı vatandaşların can ve mal güvenliğini korumaya yönelik bir duvardır. Ayrıca her hangi bir şekilde Suriye'den insani anlamda gelebilecek kişilerin can güvenliğini korumaktır. Ceylanpınar'da Akçakale'de şimdiye kadar yaşanan nahoş olayların orada da yaşanmamasına yönelik tekerrür etmemesine yönelik bir önleme duvarıdır. 911 kilometrelik Suriye sınırında tümüyle duvar çekmek gibi bir yaklaşımımız yoktur. Tamamen korumaya yönelik bir duvardır. Ama farklı şekilde algılatılmaya çalışılıyor. Bunu da böyle belirtmek isterim. Bu konuyu da fazla polemik yapmak istemem. Bunu üzerinden de fazla polemik yapılmaya izin vermem" şeklinde konuştu.

    Cemil Bayık'ın, "müzakerelerin sona erdirilmesi durumunda silahların konuşacağı" şeklindeki açıklamaları ile BDP Eş Başkanlarının yaptığı açıklamaları da değerlendiren Bakan Güler, Cemil Bayak'ı muhatap almadığını ama BDP Eşbaşkanını muhatap aldığını söyledi. Güler, şunları söyledi:

    "Ben Sayın Kışanak'ı muhatap olarak bu konuda kabul ederim. Çözüm süreci ile ilgili verilen genel mesajlara bakarım. Şu ana kadar bu sürecin geldiği noktada, bu bölge halkının, bu konudaki memnuniyetine bakarım. Bölgedeki çözüm sürecine destek oranı yüzde 99'dur. Kendi partililerinin destek oranı yüzde 95'dir. Bu bize de kendilerine de bölge halkında çok önemli sorumluluklar ve çok önemli mesajlar yükleyen bir konudur. Bu süreci kim bitirirse vebal altına kalır sözünü hem sayın Başbakanımız ifade etmiştir. Hem de defalarca ben de ifade ediyorum aynı ifadeleri BDP Eş Başkanlarından da duyduk. O halde bu küçük ayrıntılara takılmadan sürecin, bu bölge için olan önemini hesaba katacağız. Bu süreç herkes için hayırlı bir konudur. Bunu özenle korumayı ve bunun gereklerini yerine getirmeyi herkes için bir sorumluluk olarak görüyoruz. Biz konuda neticeye varan yaklaşımı öne alırız, küçük meselelere takılıp kalmayız. Bu süreci inşallah kimse sona erdirecek bir vebalin altına girmez. Ayrıca sınır bölgesinde yapılan güvenlik duvarı Belediye İmarı içinde değildir. Askeri alan bölgesidir. Askeri alan ve hudut bölgesi olduğu içinde Belediye Encümen kararıyla yıkma gibi bir yetkileri yoktur."

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan da bir gazetecinin 'bu yatırımın çözüm süreci ile ilgisi var mı?' yönündeki sorusuna "Bu bölgede eğitim adına yapılan her şeyin her türlü toplumsal barışa katkısı olacaktır" diye yanıt verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow