hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni anayasa zora girdi

    Yeni anayasa zora girdi
    expand

    Yeni anayasa konusunda CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve beraberindekiler AK Parti'yi ziyaret ederek, yeni anayasada uzlaşılan 60 maddenin değiştirilmesi önerisini reddetti

    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, sadece AK Parti ve CHP olarak, anayasada uzlaşılan 60 maddeyi yasalaştırma düşüncelerinin olmadığını belirterek, "60 madde, ilişkili maddeler ve diğer konuları, sadece CHP ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iradesiyle yasalaştırmak, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kuruluş amacını zedeler. Böyle bir hareket tarzını doğru bulmuyoruz" dedi.

    Hamzaçebi, anayasada uzlaşılan 60 maddeye ilişkin görüşlerini iletmek üzere, AK Parti Grup Başkanvekillerini ziyaretlerinin ardından açıklamalarda bulundu.

    Hamzaçebi, AK Parti Grubu'nun, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde mutabık kaldığı 60 maddelik anayasa değişiklik paketinin yasalaştırılması önerisine cevaplarını, AK Parti Grup Başkanvekillerine bildirdiklerini söyledi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kısa bir süre önce 60 maddeyi yasalaştırma önerisinde bulunduğunu anımsatan Hamzaçebi, bunun üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Dört partinin mutabakatıyla, üzerinde uzlaşılan 60 maddeyi, yine 4 partinin mutabık kalacağı şekilde yasalaştırabiliriz" cevabını verdiğini belirtti.

    Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, yaklaşık 1,5 yıldır anayasa maddelerinin yazım çalışmasını yürüttüğüne işaret eden Hamzaçebi, bu çalışma sonucu 60 madde üzerinde uzlaşma gerçekleştiğini kaydetti.

    CHP olarak, 60 maddelik uzlaşıyı son derece önemli bulduklarını dile getiren Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak en az bunun kadar önemli olan bir diğer konu da anayasa yapımı veya anayasa değişikliği, hangi kavramla isimlendirirsek isimlendirelim, bu kadar önemli bir konuda, ülkede gerçekleşen uzlaşma ortamıdır. Bu uzlaşma ortamının, gergin siyasi atmosfer içinde, demokrasimizin geleceği açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ortamın, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının devam etmesi, bunun herhangi bir şekilde sekteye uğramaması gerekiyor. CHP olarak, bunu son derece önemsiyoruz. Uzlaşma Komisyonu'nun bu çalışmasını zedeleyecek herhangi bir davranışta bulunmamak gerekir.

    Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu'nun, 60 maddelik anayasa değişiklik paketi ve bu maddelerle ilişkili diğer maddelerin, dört partinin mutabakatıyla yasalaştırılması önerisini doğru buluyoruz. Dört siyasi parti olarak, bu paketi yasalaştırabiliriz. 60 madde ve bununla ilişkili olabilecek diğer maddeler, bu maddeler kapsamına dörtlü, komisyonun mutabakatıyla yasama dokunulmazlığı, tutuklu milletvekilleri gibi düzenlemeleri de dahil edebiliriz. Ama her şartta, dört partinin bu konulardaki mutabakatını önemli görüyoruz. Ama bunun dışında, dört parti uzlaşsın, Adalet ve Kalkınma Partisi ile CHP, bu uzlaşma sonucu ortaya çıkan maddeleri yasalaştırsın önerisini, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun
    mutabakatına, çalışma anlayışına zarar vereceğini düşünüyoruz. 60 madde, ilişkili diğer maddeler ve diğer konuları, sadece CHP ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iradesiyle yasalaştırmak, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kuruluş amacını zedeler.

    Böyle bir hareket tarzını doğru bulmuyoruz. Doğru olan, tüm siyasi partilerin bu konudaki mutabakatını gerçekleştirmektir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarına devam etsin. Bugün madde sayısı 60'tır ama yarın bu madde sayısı artabilir. Dört parti, madde sayısı artıkça, tutumlarını, görüşlerini değiştirebilir, gözden geçirebilirler. Böyle bir ihtimal her zaman için vardır. Görüşlerimizi bu çerçevede Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekillerine bildirdik."

    "Böyle bir tabloda, uzlaşma yeniden aranabilir"

    Hamzaçebi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 60 maddeyle ilgili kapılarının çalınmamasını istediğinin anımsatılması üzerine, komisyonun çalışmalarının kilitlendiği yönünde bir anlayışta olmadıklarını kaydetti.

    Uzlaşılan madde sayısının 48 olduğu dönemde, çalışmaların ilerlemeyeceği yönünde bir anlayışın bulunduğunu belirten Hamzaçebi, daha sonra madde sayısının 60'a ulaştığını anımsattı. Hamzaçebi, bu madde sayısının artma ihtimalinin bulunduğunu dile getirerek, "Böyle bir tabloda, böyle bir uzlaşma yeniden aranabilir. Ben umutsuz değilim" dedi.

    "Uzlaşılan maddelerin yasalaşması fikri rafa mı kalktı?" diyen gazeteciye Hamzaçebi, "Sadece Adalet ve Kalkınma Partisi ve CHP olarak, 60 maddeyi yasalaştırmak konusunda bir düşüncemiz yok" karşılığını verdi. "Üç parti ile olur mu?" sorusunu ise Hamzaçebi, "Dört siyasi parti" diye yanıtladı.

    Hamzaçebi, AK Parti'nin, MHP ve BDP'yi ziyaret edip etmeyeceğine yönelik soru üzerine, AK Parti'nin, kendilerine bu yönde bir görüş ifade etmediğini belirtti. MHP'nin kapıyı kapatan açıklamasını, görüşmede konuştuklarını ifade eden Hamzaçebi, "Gidebilirler veya gitmeyebilirler, bunu bilemiyoruz. Kendilerinin takdirindedir" diye konuştu.

    "Masayı dağıtmak doğru değildir"

    Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına devamı konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine Hamzaçebi, komisyonun çalışmalarına devam etmesi gerektiğini kaydetti.

    Kendilerine, devam etmeyeceği yönünde bir açıklama yapılmadığınıa işaret eden Hamzaçebi, şöyle devam etti: "Devam edebilir, etmeyebilir, bu başka bir değerlendirme konusudur. Siyasi partiler, bu konuda farklı görüşler ifade edebilirler. Ama CHP olarak, komisyonun çalışmalarının devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylesi bir uzlaşma ortamı, demokrasimizin geleceği açısından önemlidir. Bu ortamı yok etmemek gerekir. Dört partinin birlikte olduğu, buluştuğu bir masadır burası. Bu masayı dağıtmak doğru değildir. CHP olarak, komisyonun çalışmalarından biz umutsuz değiliz. Anayasa yapımı veya anayasa değişikliği son derece zor bir iştir. İlk kez bu kadar kapsamlı bir anayasa değişikliği çalışmasını, TBMM bünyesinde gerçekleştirmek üzere bir çalışmaya başladık. Elbette sıkıntılar, sancılar olacaktır. Hatta bu komisyon kurulduğunda bir çok kesim, kişi, bu komisyonun geleceğinden endişeliydi, 'komisyon devam etmez, mutlaka partilerden birisi masadan kalkar, komisyon sona erer' anlayışındaydı. Ama bu gerçekleşmedi, bu beklenti boşa çıktı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmasına devam edeceğine düşünüyorum. Hiçbir partinin, oradan kalkmak gibi düşüncesinin olmamasını temenni ediyorum."

    Nurettin Canikli: "Bu ortamda yeni madde üretilemez"

    AK Parti ile görüşen CHP anayasanın uzlaşılan 60 maddesinin değiştirilmesi için ortak adım atmayacakları kararını bildirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına devam edecek ama bu ortamda yeni maddeler üretilemez" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow