hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni anayasada flaş karar

    Yeni anayasada flaş karar
    expand

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun anayasa yapamayacağına ilişkin 4 siyasi parti genel başkanına mektup yazacağını açıkladı.

    TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Anayasa yapamayacağına ilişkin kaanatini, birer yazıyla özetleyerek 4 siyasi parti genel merkezine gönderme kararı aldığını bildirdi.

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun toplantısı 3 saat sürdü.

    Mehmet Ali Şahin, toplantının ardından yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı Çiçek'in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Anayasa yapamayacağına ilişkin kaanatini, birer yazıyla özetleyerek 4 siyasi parti genel merkezine gönderme kararı aldığını ifade ederek, "(Oradan gelecek cevaplara göre hareket ederiz) diye toplantıyı kapattı" dedi.

    Şahin, bir gazetecinin, "O zaman (Komisyonun akıbeti liderlere bırakıldı) diyebiliriz" sözlerine, "Evet diyebiliriz" yanıtını verdi.

    Cemil Çiçek'in kararı şaşırttı

    Komisyon üyesi, CHP Konya Milletvekili Atila Kart, yaklaşık 3 saatlik toplantıda; şimdiye kadarki taslaklar, mutabık kalınan maddeler ve şerhli olan maddelerin bir sitede yayınlanması, bunun kitap haline getirilmesini konuştuklarını, mutabık kalındığını belirtti.

    Bunun dışında müzakerelerin devam etmesi konusunda görüş beyan ettiklerini ifade eden Kart, "Ama Sayın Meclis Başkanı, son 5 dakikada, 'artık bu komisyonun çalışmalarını sürdüremeyeceğini, sürdürmek istemediğini' ifade etti.

    Sayın Başkan'ın bu kararıyla neye uğradığımızı şaşırdık. 'Bundan sonraki toplantımızın saatini, gününü belirtelim' deyince Sayın Meclis Başkanı, 'Ben artık bu görevi sürdüremeyeceğim' dedi. Buna bizler anında 3 grup da itiraz ettik. Böyle bir şeyi kabul etmediğimizi... Meclis Başkanı kişisel olarak ayrılmak istiyorsa ayrılabilir ama komisyon çalmışmalarının sona ermesi noktasında Meclis Başkanı'nın görüş beyan etme noktasında bir irade ortaya koyması, karar vermesi sözkonusu değildir" dedi.

    Komisyon üyesi, BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da "bir siyasi parti çekiliyorum" demediği sürece çalışmaların devam edeceğini belirterek,"Meclis Başkanı'nın 'ben komisyonu dağıtıyorum' deme gibi bir yetkisi yok. Hangi siyasi parti gelmezse, demek ki komisyondan çekilme iradesini ortaya koymuştur' sözlerini sarfetti.

    Geçen hafta şık ve ahlaki olmayan bir yöntemle toplantı düzenlediklerini kaydeden Yıldız, şunları kaydetti: "Sayın İyimaya, 'çalışmaları nasıl hızlandırılabiliriz' diye değerlendirme yaptı. Biz de o zaman 'Meclis Başkanı'nın başkanlığında toplanalım, öneri sunalım' dedik. Öneri sunmak üzere Meclis Başkanı ile yaptığımız bir toplantıda, Meclis Başkanı'nın da iradesini zorlayan bir dayatmayla, adeta bu komisyon bitirilmek istendi. O zaman bitirecekseniz biz iki gündür, 10-15 saat neyi tartışıyoruz? 3 parti de çok pozitif öneride bulundu ama AKP, hiç bir öneri ortaya koymadan, Meclis Başkanı'nın vasıtasıyla dolaylı yoldan, direkt 'ben bitiriyorum' da diyemiyor.

    Meclis Başkanı üzerinden bu komisyonu bitirmeye çalışıyorlar. Bu, ne şıktır ne de ahlakidir. BDP olarak, biz komisyonun geleceğini görmezsek 'çekiliriz' deriz ve çekiliriz. Ama Sayın Meclis Başkanı üzerinden böyle bir şey yapılması çok üzücü olmuştur. Biz komisyonun önünü açmak için toplantı tertipliyoruz. Ama orada hiç bri öneri ortaya konulmadan bu komisyon bitirilmek isteniyor. O zaman biz nasıl yasa ve Anayasa çıkaracağız, birbirimize nasıl güveneceğiz?"

    MHP'li Bal: "AK Parti dolambaçlı bir yol seçti"

    MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısının ardından, parlamentoda basın toplantısı düzenledi.

    Komisyonun bugünkü gündeminin, çalışmaları nasıl verimli hale getirebilecekleri, üzerlerine düşen görevi tamamlayarak yeni anayasayı nasıl inşa edebilecekleri olduğunu belirten Bal, "Ancak bu gündem yerine, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, dolambaçlı yollardan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na nasıl son verebilirim sorusunun müzakeresi şeklinde geçti" dedi.

    Bal, AK Parti'nin, daha önce de Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarından memnun olmadığını ifade etti. Bal, bu memnuniyetsizliğini de farklı mecralarda anayasa arayışları içinde ortaya koyduğunu, İmralı süreci adı altında kapalı kapılar ardında anayasa yapma, CHP ile 60 maddeyi anayasalaştırma teşebbüslerinde bulunduğunu öne sürdü.

    Faruk Bal, Meclis Başkanı Çiçek'in, bu komisyonu dağıtma yetkisinin bulunmadığını, komisyonu, dört partinin yetkili organlarının kurduğunu anımsattı.

    Bal, Çiçek değil, MHP'nin yetkili organları kendilerini görevlendirdikleri için komisyonda olduklarını kaydetti.

    AK Parti'nin, bugün havanda su dövülen bir toplantı yerine, siyasi etiğe uygun şekilde, dürüstçe, "Bu komisyonun çalışmasından memnun değilim" diyerek çekilmesinin, AK Parti açısından en doğru yol olacağını söyledi.

    Bal, "Ancak bunun yerine Sayın Çiçek ve onun aracılığıyla siyasi partilerin genel merkezlerine kusur atfedebilecek şekilde bir yönteme alet edilmesini doğru, haklı bulmuyoruz. Böyle bir mantıkla nasıl anayasa yapılacağından kuşku duyuyoruz. Yarın saat 3'te, komisyonun belli olan yerinde, toplantıda hazır olacağız. Umarız tüm partiler orada hazır olur" diye konuştu.

    Bir soru üzerine Bal, Çiçek'in, bu şartlar altında komisyon başkanlığına devam edemeyeceğini ifade ettiğini belirtti. Bal, komisyon başkanlığından ayrılmasının, komisyonun dağılması anlamına gelmeyeceğini belirtti.

    Bal, AK Parti'li üyelerin, yarın gelip gelmeyeceklerini saat 15.00'te göreceklerini kaydetti.

    Toplantının ardından 3 siyasi parti grubunun ortak açıklama yapacağı anons edilmesine rağmen, 3 grubun milletvekilleri de ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow