hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kızlı erkekli eğitim büyük yanlış"

    Kızlı erkekli eğitim büyük yanlış
    expand

    TBMM Başkanı Vekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, "Kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılmasını büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlışlık önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek" dedi.

    Yakut, TBMM'de bir araya gelen 14. Ulusal Çocuk Forumu'nda konuştu.

    Milletlerin en büyük zenginliğinin, gücünün, yetiştirdiği nesiller olduğunu belirten Yakut, tüm çocukların, iyi eğitim alma hakkının bulunduğunu kaydetti.

    Çocuk ölümlerinin en büyük nedenin gıdasızlık ve kıtlık olduğuna işaret eden Yakut, yeterli besin alamadığı için çocuk ölümlerinin artmasının uygar dünyada affedilemeyecek bir suç olduğunu söyledi.

    Yakut, insanlığın her yıl, silah için 1,5 trilyon lira harcarken, bunun küçük bir miktarını açlık içindeki çocuklar için ayırması halinde bu kötü manzarayla karşılaşmayacaklarını vurguladı.

    Yakut, 1 milyardan fazla çocuğun silahlı çatışmalara tanık olduğunu, şiddet etkisi altında yaşadığını, 250 binden fazla çocuğa, silahlı gruplar tarafından silah verildiğini, 4 milyon çocuğun sıtma, ishal gibi nedenlerle hayatını kaybettiğini anlattı.

    Yakut, her yıl dünyada 1 milyon 300 bin çocuğun kaybolduğunu, çalındığını, kaçırıldığını, 64 milyon çocuğun küçük yaşta evlendirildiğini belirtti.

    Bu rakamları çoğaltmanın mümkün olduğunu vurgulayan Yakut, bu sorunlar karşısında duyarsız, sessiz kalınmamasının, herkesin ortak düşüncesi olması gerektiğini söyledi.

    Çocukların yaptığı anayasa çalışmasına işaret eden Yakut, "Bizlerden de çok iyi yapacaksınız. Bu çalışmayı Uzlaşma Komisyonu'na getirirseniz zannediyorum üyeler bundan yararlanacaklardır" dedi.

    "Kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılması yanlış"

    Yakut, sözlerini, "Eğitimle ilgili kız ve erkek çocukların ayrı ayrı okullarda okutulması adına Türkiye'de maalesef geçmişten bu tarafa yapılan bir yanlış, batıcılık adına çocukların aynı okullarda okutulması. Fakat Türkiye'de batıdan gelip, okul açanlara baktığımızda, örnekler verdiğimizde Galatasaray Erkek Lisesi, İtalyan Kız Lisesi, Alman Erkek Lisesi diye kendileri, kız ve erkek öğrenciler için özellikle Türkiye'de okullar açıp, eğitim yaptırırken, maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılmasını da büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlışlık önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek" diye tamamladı.

    Sadık Yakut CNN TÜRK'e konuştu (VİDEO)

    Toplantı sonrasında CNN TÜRK'e konuşan Sadık Yakut, sözlerinin arkasında durdu.

    Yakut, "Bu düzeltilmelidir demek istedim. Konuşmanın heyecanı içinde düzeltilecek demiş olabilirim...." ifadesini kullandı.

    Batıdaki ayrı okul örneklerine bir kez daha dikkat çeken Yakut, "Ben bu şekilde daha başarılı olunacağına inanıyorum, eğitim psikolojisi açısından da. Türkiye'de neden birlikte eğitim veriyoruz bunu değerlendirmek lazım" diye konuştu.

    DHA'ya konuştu

    Konuyla ilgili DHA muhabirinin sorularını da yanıtlayan Yakut, "Bu benim, eğitimde alternatif olarak söylediğim sözler. Partimin görüşü değil. Karma eğitimin yanı sıra kızlı ve erkek ayrı eğitim de olmalı" dedi. Ulusal Çocuk Forumu'nda sarf ettiği  sözlerini inkar etmediğini söyleyen Yakut, bunu 'partisinin değil, kendisinin görüşü olarak' dile getirdiğini belirtti.

    Bu konuda yasa teklifi verdiği veya vereceği yolundaki  haberlerin ise doğru olmadığını söyleyen Yakut, şöyle konuştu: "Eğitimle ilgili kız ve erkek çocuklarının ayrı ayrı okullarda okutulması adına Türkiye'de maalesef geçmişten bu tarafa yapılan bir yanlışlık, batıcılık adına çocukların aynı okullarda okutulması. Fakat Türkiye'de batıdan gelip okul açanlara baktığınız zaman örnek olarak Galatasaray Erkek Lisesi, İtalyan Kız Lisesi, Alman Kız Lisesi diye kendileri kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı özellikle Türkiye'de okullar açıp eğitim yaptırırken, maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılmasını da büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. Sözlerimin arkasındayım. Düşüncelerimi alternatif olsun diye söylüyorum. TBMM Başkanvekili olarak törende görüşlerimi dile getirdim. Bu partimin görüşleri değildir. Karma eğitimin yanı sıra kız ve erkek ayrı eğitim de olmasını da söyledim. Bu benim fikrim. Türkiye'de herkes fikrini özgürce söyleyebilir.  Yasa teklifi filan de vermedim."

    TEPKİLER

    Elitaş: "Gündemimizde yok"

    AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Başkanvekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut'un "Kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılmasını büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlışlık önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek" sözleriyle ilgili olarak, konunun gündemlerinde olmadığını söyledi.

    Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplandıran Elitaş, Yakut'un sözlerini nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine, bu sözlerin Yakut'un kişisel görüşü olduğunu kaydetti. Konuyla ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna karşılık Elitaş, "Şu anda gündemimizde böyle bir konu yok" karşılığını verdi.

    Daha önce de AK Parti Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, karma eğitime karşı olduğunu açıklamıştı. (VİDEO)
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow