hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    70 yaşında lise öğrencisi

    70 yaşında lise öğrencisi
    expand

    Çankırı'da ailevi nedenlerle ortaokuldan sonra eğitime ara veren 70 yaşındaki Cevat Tuncay, yıllar sonra liseye kayıt yaparak gençlerle aynı sırayı paylaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çankırı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi olan Tuncay, meslek dersleri için haftanın 16 saatini okulda geçiriyor.

    Çankırı'da ailevi nedenlerle ortaokuldan sonra eğitime ara veren 70 yaşındaki Cevat Tuncay,
    yıllar sonra başladığı lisede azmiyle öğrencilere örnek oluyor.

    Çankırı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 2. sınıf öğrencisi Tuncay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1959 yılında çeşitli sebeplerle ortaokulu bırakmak zorunda kaldığını söyledi. "Okumak, o günden beri içimde bir yaradır" diyen Tuncay, "Ayrıldıktan sonra içimdeki ukdenin giderilmesi ve talebelere örnek olarak sanat okulundan diploma almak için ant içtim. Okulun önünden her geçişim içimde bir sızıydı" şeklinde konuştu. 

    Tuncay, okuldan ayrıldıktan bir süre sonra memurluk yaptığını, 1976 yılında ortaokul diplomasını aldığını belirterek, şöyle devam etti: "Ortaokul diplomasını aldıktan sonra liseyi dışarıdan bitirmek için başvuruda bulundum. Açıköğretim Lisesi'ne kayıt yaptırdım. 1. sınıfı bitirirken, 14 yaşındaki kızım lösemi hastalığına yakalandı. Kızımın hastalığı nedeniyle okulu yeniden bırakmak zorunda kaldım."

    "Gençlerimiz okulun kıymetini bilmiyor" Tuncay, emekli olduktan sonra bir süre dinlendiğini,  ardından yarım kalan eğitimini tamamlamaya karar verdiğini anlatarak, şu anda Çankırı Endüstri Meslek Lisesi makine bölümünün 2. sınıfında açıktan okuduğunu bildirdi. 

    Her hafta 16 saat atölye, mesleki girişim ile teknik resim ve Autocad derslerinde torunu yaşındaki diğer öğrencilerle bir araya geldiğini aktaran Tuncay, şunları dile getirdi: "Özverili şekilde canı gönülden çalışarak buranın diplomasını alıp lise mezunu olmayı istiyorum. Şimdiki gençlerimiz ise okulun kıymetini bilmiyorlar. Ne kadar önemli olduğunu, onların ufkunu nasıl açacağının farkında değiller. İş hayatına başladıklarında okulun ne demek olduğunu, büyüklerinin ne demek istediklerini anlayacaklar. Umarım bunu anladıklarında iş işten geçmiş olmaz. Huzura ermek ve o diplomayı almak için gençler arasındayım."

    Çankırı Milli Eğitim Müdürü Yaşar Petek ise son dönemde Çankırı'da açık liseye ilginin arttığını vurgulayarak, insanların okumaya, yükselmeye ve kariyer yapmaya önem vermesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Cevat Tuncay'ın çok anlamlı bir örnek olduğunu dile getiren Petek, "Cevat Bey'in yaşına rağmen böyle bir işe girişmesi beni çok etkiledi. Kendisiyle görüştüğümde tebrik ettim. Genelde 'Öğrenmenin yaşı yok' diye söyleriz ama bunun pratikte çok yansıması yoktur. Cevat Bey bunun için iyi bir örnek. Yaşı ilerledi diye okumaktan, yükselmekten imtina eden insanlara 'örnek olur' diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow