hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuş cenneti Seyfe tehlikede

    Kuş cenneti Seyfe tehlikede
    expand

    Yüzlerce kuş türü kuruyan Seyfe Gölü'nü terk etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kırşehir'in Mucur ilçesinde 10 bin 700 hektar alana sahip Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin kurumasının ardından başta flamingolar, martılar, ördekler, angıtlar ve çıkrıkçı kuşları olmak üzere yüzlerce kuş türü göç etti. 

    Yağışların yeterli seviyede olmaması, yaz sıcaklarındaki buharlaşma ve 
    bölgedeki derin su kuyularından sulama ve içme suyu temin edilmesi nedeniyle Seyfe Gölü Kuş Cenneti büyük ölçüde kurudu. 

    Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, gölde yaptığı basın 
    açıklamasında endemik bitkileri, 27'si nesli tükenmekte olan toplam 187 kuş türüne ev dahipliği yapan Seyfe Gölü'nün yok olma tehlikesi yaşadığını ifade etti.

    "Sadece su birikintisi" 

    Ömer Çetiner; Birinci Derece Doğal Sit Alanı, Tabiatı Koruma Alanı olan ve 
    uluslararası Ramsar Sözleşmesi koruma sınıfına sahip Türkiye'nin çok önemli doğal varlıkları arasında yer alan Seyfe Gölü'nün yeterince çalışma yapılmadığı için kuruduğunu dile getirdi.

    Çetiner sözlerine;  
    "Gölde sadece küçük su birikintileri kaldı. Yaklaşık 10 bin 700 hektar alanı kapsayan Seyfe Gölü Kuş Cennetine uzaktan baktığımızda tamamen dolu gibi görüyoruz. Ama yaklaştığımızda görüyoruz ki göl tamamen kurumuş. Çölde bir serap görmüş oluyoruz. 10 bin 700 hektar alandan geriye yaklaşık bin metrekarelik bir su birikintisi kaldı. 187 kuş türünün büyük bölümü bölgeyi terk etti. Bu su birikintisi de artık vahadan başka bir şey değil. Burada pelikanlar, flamingolar, çıkrıkçı kuşları, angıtlar ve martılar vardı." şeklinde devam etti. 

    "Gölün son yolcuları..." 

    Seyfe Gölü Yönetim Planı'nın uygulanmaması ve bu sene yeterince yağış düşmemesi nedeniyle gölün tamamen kuruduğunu belirten Çetiner, uzaktan bakılınca su gibi görünen bölgenin artık bir tuz tabakası haline geldiğini vurguladı. 

    Herşeye rağmen gölü terk etmeyen ve kalan küçük su birikintilerinde yaşamlarını sürdürmeye çalışan az sayıdaki kuşun yetkililer için önemli bir mesaj olduğunu vurgulayan Çetiner, önlem alınmazsa bu kuşların da artık "gölün son yolcuları" olacağını dile getirdi. 

    Göldeki binlerce balık da telef olacak

    Gölü besleyen pınarlardaki su seviyesinin de düştüğünü anlatan Çetiner, "Eğer göldeki kalan az miktardaki su da kurursa, 3 yıl önce derneğimizin katkılarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından göle bırakılan binlerce balık da telef olacak. Bir an önce çözüm bulmamız gerekiyor. Gerekirse buradaki suya takviye yapılmalı" dedi. 

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow