İki fasılla ilgili müzakereler açıldı

'İstatistik' ve 'mali kontrol' fasıllarında AB müzakereleri, Başmüzakereci Ali Babacan'ın katılımıyla düzenlenen Hükümetlerarası Konferans'la (HAK) açıldı. Ancak Ankara, AB'nin Fransa'nın itirazları üzerine 3 yerine 2 başlıkta müzakereleri açmasından rahatsız.
Brüksel AB Konseyi'ndeki toplantıda AB tarafını Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn temsil etti.
Avrupa Birliği, Fransa'nın itiraz engeline takılan 'ekonomik ve parasal politika' başlığının müzakereye açılmaması ile ilgili kararını Türkiye'ye resmen bildirdi.
Yaklaşık 1 saat süren HAK'ın ardından Babacan, Steinmeier ve Rehn'in katılımıyla ortak basın toplantısı düzenlendi. Babacan, 'ekonomi ve para politikası' faslının açılmamasına ilişkin açıklamadan tatmin olmadıklarını söyledi.
"AB Komisyonu, ekonomik ve parasal politika faslıyla ilgili teknik yeterliliğimizi tespit etmiş olmasına rağmen AB Konseyi'nde (üye ülkeler arasında) yapılan değerlendirmelerde bazı teknik gerekçeler ileri sürüldü. Açılmayan ekonomik ve parasal politika faslında (Fransa tarafından) ileri sürülen teknik gerekçelerden tatmin olmuş değiliz" diyen Babacan, konunun takipçisi olacaklarını ve bu faslın bir sonraki Portekiz dönem başkanlığı sırasında açılmasında ısrarlı davranacaklarını vurguladı.
Babacan, "AB'nin yerleşik müzakere teamülleri açısından bu yönde teknik sorunlar çıkarılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bir takım ülkelerin müzakere sürecine kapsam dışı engeller çıkarmasına diğer üyeler izin vermemeli. Her iki tarafın aynı iradeyi paylaştığına inanmak, sürecin rayında ilerlemesi açısından önem taşıyor" diye konuştu.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, Türkiye ile Teksas arasında ilginç bir kıyaslama yaptı.
Rehn, "Teksas, ABD kurulduktan 70 yıl sonra Birleşik Devletler'e katıldı. Türkiye de 2017'de üye olursa katılım süreci sadece 60 yıl sürmüş olacak" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise, ekonomik ve parasal politika faslında bazı teknik gerekçelerileri sürerek Türkiye ile müzakerelerin açılmasını engelleyen Fransa'yı dolaylı olarak eleştirdi.
"Müzakereci ortaklarımıza karşı adil olmamız gerekiyor" diyen Steinmeier, üye ülkelerin taahhütlerine bağlı kalması gerektiğini vurguladı.
3 yerine 2 başlık
Dünkü COREPER toplantısında 'mali kontrol', 'istatistik' başlıklarının müzakereye açılmasına karar verilmişti. Ancak Dönem Başkanı Almanya'nın açmayı planladığı 'para politikası' başlığı, tam üyelik yolunda bir adım olduğu gerekçesiyle Fransa engeline takılmıştı.
Bu başlık, Türkiye'nin ortak para birimi olan euroya geçişine dair düzenlemeleri içeriyor.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn'in sözcüsü Kristina Nagy, başlığın müzakereye açılmamasını "Üye devletlere biraz daha fazla zaman gerektiği anlaşılıyor" sözleriyle değerlendirmişti. Rehn ise, müzakere sürecinin ilerlediğini, üçüncü başlığın da masada olduğunu söylemişti.
Türkiye-AB müzakere sürecinde 'bilim ve araştırma' faslı 12 Haziran 2006'da açılarak aynı gün kapatılmış, 'işletmeler ve sanayi politikası' faslı mart sonunda açılmıştı.
Sarkozy'nin Türkiye tavrı
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin "Türkiye’yi Avrupa’dan uzak tutmak" konusunda ciddi olduğunun ilk işareti geçtiğimiz mayıs ayında Brüksel'de gerçekleşmişti.
Sarkozy, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine karşı olduğunu söylemiş ve "Türkiye'nin yeri Avrupa değil" demişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'Sığınak avcısı' bomba gündemde: İran'ın 'nükleer kalbi' Fordo'yu yıkabilecek güçte mi?
İsrail’de gündeme bomba gibi düşen Trump pankartı: Bay Başkan işi bitir
İran-İsrail çatışmalarına dair kim, ne dedi?
İran füzelerinin vurduğu İsrail'den görüntüler
Endonezya'da alarm! Lewotobi Laki-Laki Yanardağı patladı: Uçak seferleri iptal