hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tam Güneş tutulması ne zaman, hangi tarihte? Güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

    Tam Güneş tutulması ne zaman, hangi tarihte Güneş tutulması Türkiyeden izlenebilecek mi
    expand
    KAYNAKNeşe Akbaş / Cnnturk.com

    Gözlemciler tarafından merakla beklenen tam Güneş tutulması tarihiyle ilgili aramalar hız kazandı. Tam Güneş tutulması, Meksika'dan başlayıp Teksas'a doğru ilerleyerek New England'a ulaşacak ve Kanada'da sona erecek. Bu muhteşem gök olayı, 4 dakika 28 saniye boyunca gökyüzünü aydınlatırken, uzmanlar bu tutulmanın bir öncekine göre iki dakika daha uzun süreceğini belirtiyor. Peki, tam Güneş tutulması ne zaman, hangi tarihte? Güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2024 yılı Tam Güneş tutulması tarihi, gök olaylarını yakından takip eden vatandaşların gündeminde yer alıyor. Gök olayları takvimine göre, tam Güneş tutulmasının meydana geleceği tarih belli oldu. Bu tutulma Aralık 2021'den bu yana dünyanın herhangi bir yerinde görülebilen ilk tam Güneş tutulması ve Ağustos 2017'den bu yana da ABD'den görülen ilk Güneş tutulması olacak. NASA'ya göre, tutulma yolu Meksika'dan başlayarak, ABD'nin Teksas eyaletinden girip, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pensilvanya, New York, Vermont, New Hampshire ve Maine eyaletlerinden geçecek. Tutulma, Kanada'nın Güney Ontario eyaletine girdikten sonra Quebec, New Brunswick, Prens Edward Adası ve Cape Breton üzerinden geçerek Newfoundland'da sona erecek.

    TAM GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

    Tam Güneş tutulması, 8 Nisan günü saat 11:07'de gerçekleşecek. En uzun hali 4 dakika 48 saniye sürecek olan gökyüzündeki bu ateş çemberi, en iyi Amerika kıtasından görülebilecek. Güney Pasifik Okyanusu üzerinde başlayacak ve ABD'nin 13 eyaletinden geçecek. Güneş tutulmalarının yanı sıra 2024'te gökyüzünde 2 Ay tutulması, 4 süper Ay, 12 dolunay ve 10'dan fazla gök taşı yağmuru görülecek.

    Tam Güneş tutulması ne zaman, hangi tarihte Güneş tutulması Türkiyeden izlenebilecek miTAM GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENECEK Mİ?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    8 Nisan 2024'te gerçekleşecek olan tam Güneş tutulması, Türkiye'den gözlemlenemeyecek. Türkiye'de izlenebilecek bir sonraki önemli Güneş tutulması, 2 Ağustos 2027 tarihinde gerçekleşecek ve "parçalı Güneş tutulması" olacak. Türkiye'den izlenebilecek bir sonraki tam Güneş tutulması ise 2060 yılında gerçekleşecek. En son 11 Ağustos 1999 tarihinde ve 29 Mart 2006 tarihinde Türkiye'de bir tam Güneş tutulması yaşandı.

    TAM GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

    Tam güneş tutulması, Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş'in ışığını tamamen bloke etmesi ve böylece Güneş'in diskinin tamamını veya büyük bir kısmını Dünya'dan bakıldığında örtmesi olayıdır. Bu, üç gök cismi (Güneş, Ay ve Dünya) arasında nadir gerçekleşen bir hizalanma durumunda meydana gelir ve yalnızca yeni ay fazında gerçekleşebilir. Tutulma esnasında, Ay'ın gölgesi Dünya'nın yüzeyine düşer ve bu gölgenin içinde bulunan alanlarda tam tutulma gözlemlenebilir. Bu bölgeye umbra denir.

    Tam Güneş tutulması ne zaman, hangi tarihte Güneş tutulması Türkiyeden izlenebilecek miTam güneş tutulması sırasında, Ay tamamen Güneş'in diskinin önünü kapladığı için, gökyüzü karanlıklaşır, yıldızlar görünür hale gelir ve çevre alışılmadık bir atmosfere bürünür. Ayrıca Güneş'in dış atmosferi olan korona, bu sırada gözlemlenebilir. Korona, normalde Güneş'in parlak ışığı tarafından gizlenir ancak tam tutulma sırasında muhteşem bir görüntü oluşturur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tam güneş tutulmaları belirli bir yerden gözlemlemek için oldukça nadir olaylardır çünkü Ay'ın gölgesinin Dünya üzerindeki yolu oldukça dar bir şerittir. Bu nedenle, tam bir güneş tutulmasını gözlemlemek isteyenler genellikle belirli gözlem noktalarına seyahat ederler. Güneş tutulması sırasında Güneş'e doğrudan bakmak göz sağlığı için tehlikeli olduğundan, güvenli gözlem yöntemleri kullanılmalıdır. Güneş gözlükleri, güneş filtreleri veya dolaylı izleme yöntemleri bu amaçla kullanılabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow