hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk bilim adamından yeni lazer tekniği

    Türk bilim adamından yeni lazer tekniği
    expand

    Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer İlday ve Dr. Ihor Pavlov ve ekibi, her türlü esnek, eğri, pürüzlü ve pütürlü elektronik yüzeyi lazerle işleme özelliği sağlayan yeni teknik geliştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekibin geliştirdiği yöntem sayesinde giyilebilen, hatta ileride katlanıp cebe konulabilen bilgisayarlar, saatler ve telefonlar hayal olmaktan çıkacak.


    Yrd. Doç. Dr. İlday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nonlinear Laser Lithography (doğrusal olmayan lazer litografisi) ismini verdikleri ve lazerlerle malzemelerin yüksek hızda, düşük maliyette, büyük hassasiyetle nanoyapılandırılmasını sağlayan yeni teknik icat ettiklerini bildirdi.


    Yeni yöntemin, bilinen yöntemlerden farklı olarak, esnek ve düz olmayan, pürüzlü ve pütürlü yüzeylerde kolaylıkla çalıştığını ifade eden İlday, "Çalışmanın yüksek hız, düşük maliyet, düz olmayan yüzeylerde çalışabilme özelliğinden dolayı, nanoteknoloji alanında uygulamaları olacağı açık. Esnek, bükülebilen bilgisayar, tablet ve telefon ekranları ya da giyilebilen nanoteknoloji uygulamaları ilk akla gelenler arasında" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    -Lazeri kuruyorlar, kendi kendine desen çiziyor


    Ömer İlday, pürüzlü ya da düz olmayan yüzeylerde çalışması sayesinde, bir fabrikada bir bant üzerinden geçerek çok geniş alanların lazerle nanoyapılandırılabileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:


    "Elde ettigimiz sonuç kadar, elde ediş yöntemimizin orijinalliği önemli. Çünkü bu yöntemi başka konulara ve teknolojilere de uygulayabiliriz. Biz lazer-malzeme etkileşiminde nanoyapıların kendiliğinden oluşmasını sağlıyoruz. Bu oluşumu, kurulu bir zembereğin bir ucuna takılı bir kalem olduğu halde yere fırlatıp, zemberek boşalırken, kalemin kendiliğinden bizim önceden belirlediğimiz bir deseni yere çizmesine benzetebiliriz. Biz, böyle bir zembereği kurmanın yöntemini göstermiş olduk."


    -Düz yüzey zorunluluğu ortadan kalktı


    Kağıt rulo şeklinde esnek, katlanabilen, düz olmayan yüzeylerin lazerle işlenmesine büyük ilgi bulunduğuna işaret eden İlday, geliştirilen lazer sayesinde cam, hatta tekstil ürünlerinin esnek yüzeylerine bile nanometrik seviyede desen çizmenin mümkün olduğunu bildirdi.


    Lazerlerin giyilebilir ekranların yapılmasına da olanak tanıyacağını söyleyen İlday, sürekli renk değiştirebilen ekranlar sayesinde bilgisayarların giyilebilir bir şekil alabileceğini kaydetti. İlday, "Örneğin ekrana tişort görüntüsü yansıttığınızı düşünün. Uzaktan tişort gibi görünecek ama ancak yaklaşıldığında bilgisayar ekranı olduğu belli olacak" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Ömer İlday, çalışmalarının optik alanının en prestijli bilim dergilerinden Nature Photonics'de yayımlanarak bilim dünyasına duyurulduğunu sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow