hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya İran'a kilitlenmişken, Lübnan'dan İsrail'e füze yağmuru!

    Dünya İrana kilitlenmişken, Lübnandan İsraile füze yağmuru
    expand

    İran’ın İsrail’e misillemesi beklenirken, Tahran’ın İsrail hava savunma sistemini aşmak için yoğun bir saldırı düzenleyebileceği belirtiliyor. Birçok ülke bölgeye seyahat uyarısı yayınladı. Öte yandan dünya, İran'ın İsrail'e yapacağı saldırıya kilitlenmişken bir son dakika gelişmesi yaşandı. Güney Lübnan'dan İsrail'e 50'den fazla roket fırlatıldığı belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortadoğu nefesini tuttu, İran’ın İsrail’e vereceği tepkiyi bekliyor. İsrail ordusu, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Büyükelçiliği yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına hava saldırısı gerçekleştirmiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general olmak üzere 7 asker hayatını kaybetmişti. Saldırı sonrası İran’dan sert açıklamalar gelmiş, İsrail’e karşılık verileceği açık biçimde ilan edilmişti.

    ABD’li Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İsrail’in 24-48 saat içinde İran’dan gelebilecek bir doğrudan saldırıya hazırlandığını yazdı. İran yönetiminden bilgi alan ikinci bir kaynak ise saldırı planlarının tartışıldığını, henüz nihai karar verilmediğini aktardı. 

    İRAN'IN PLANI NE?

    İran Devrim Muhafızları’ndan adı açıklanmayan bir danışmana göre de, Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’e İsrail’e saldırı için farklı seçenekler ve o da “siyasi riski” değerlendiriyor. CBS’in haberindeyse, İran’ın İsrail’i 150 cruise füzesi dışında 100’den fazla İHA ile hedef alacağı, hedefin, füzelerin en az birinin İsrail hava savunmasını aşması olduğu yazıldı.

    İsrail’den ise “Hazırlıklıyız” açıklamaları geldi. Başbakan Binyamin Netanyahu, ülkesinin savunma ve saldırı alanındaki tüm ihtiyaçlarına odaklandıklarını söylerken, Gazze dışındaki alanlarda da savaşa hazırlandıklarını belirtti. Netanyahu, dün de Savunma Bakanı Yoav Gallant ve muhalefet lideri Benny Gantz ile görüştü. İsrail basını da, İran’ın olası saldırısına karşı İsrail’in planının hazır olduğunu yazdı. Ynet’in haberinde, “IDF ve Mossad, İsrail’in İran topraklarından saldırıya uğraması durumunda İran’a saldırı planlarını onayladı” denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'BÖLGEYE GİTMEYİN'

    ABD, İran’ın saldırı düzenleyebileceği endişesi üzerine, İsrail’deki elçilik çalışanlarına seyahat kısıtlaması getirdi. İsrail’deki diplomatik personele, Kudüs ve çevresi ile Tel Aviv ve Beerşeba bölgeleri dışına çıkmamaları uyarısı yapıldı. Alman Havayolları Lufthansa, İran’ın başkenti’ne yönelik uçuş kısıtlamasını uzattı. ABD, Rusya, İngiltere, Hindistan, Avustralya ve Fransa gibi ülkeler, vatandaşlarına bölgeye gitmeme konusunda uyarıda bulundu. İran’daki Fransız diplomatların aileleri de tahliye ediliyor.

    Dünya İrana kilitlenmişken, Lübnandan İsraile füze yağmuru

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HİZBULLAH'TAN FÜZE SALDIRISI

    Hizbullah dün akşam Lübnan’ın güneyinden İsrail’e füze saldırısı düzenledi. Hizbullah açıklamasında İsrail’de bir askeri üssün katyuşa füzeleriyle vurulduğu belirtildi. İsrail ise füzelerin bir kısmının demir kubbe sistemi ile vurulduğunu, kalanların boş araziye düştüğünü açıkladı.

    BİDEN'DAN İRAN'A 'YAPMAYIN' ÇAĞRISI

    ABD Başkanı Joe Biden, İran’a “Yapmayın” çağrısında bulunarak, “Biz kendimizi İsrail’in savunmasına adadık. İsrail’i destekleyeceğiz, İsrail’in savunulmasına yardımcı olacağız ve İran başarılı olamayacak” dedi. Gazetecilerin İran’ın İsrail’e yönelik saldırısının ne kadar yakın olduğu sorusu üzerine Biden, gizli bilgilere girmek istemediğini ancak “beklentim daha erkenden ziyade daha geç” ifadelerini kullandı.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise çatışmadan tüm dünyanın zarar göreceğini belirterek ABD’nin Tahran’a İsrail’le gerilimi tırmandırmaktan kaçınma çağrısı yapmaları için Avrupa, Çin ve Türkiye de dahil olmak üzere bir dizi ortakla temasa geçtiğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow