hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mülteci akını Orta Avrupa'da, Macaristan sınır güvenliğini tartışıyor

    Mülteci akını Orta Avrupada, Macaristan sınır güvenliğini tartışıyor
    expand

    Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'daki savaş ve kargaşadan Batıya kaçan ve Güney Avrupa ülkelerinin sınırlarını aşan mülteciler şimdi Orta Avrupa ülkelerinin sınırında. Almanya'ya gitmeye çalışan mültecilerin sınırına dayandığı Macaristan'ı bu akının paniği sarmış durumda. Güney sınırı tel örgüyle kapatılan ülkede sınır güvenliği tartışılıyor. Hükümet çevrelerinden yıl sonuna kadar yıl sonuna kadar Batı Avrupa'ya gitmek isteyen 300 bin mültecinin ülkeye geleceği açıklaması geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye'deki savaşın ardından son bir yılda dramatik şekilde artan mülteci sayısı dünyada şimdiye kadar görülmüş en yüksek sayısına ulaştı. Önce komşu ülkelere sığınan mültecilerin Ege ve Akdeniz üzerinden binlerce can yitirme pahasına iyi bir yaşam umuduyla yöneldiği Batı ülkelerinde de ateş bacayı sarmış durumda. Yunanistan'ı aşan yüzbinlerce mülteci Makedonya'nın ardından şimdi de Macaristan sınırında.

    Kos'da göçmenlere müdahale!

    Bu gelişmelerin panik yarattığı Macaristan'da sınır güvenliği tartışılıyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Özel Kalem Müdürü Janos Lazar, hükümetin gerekli adımları atmaması halinde bu yıl sonuna kadar ülke üzerinden Batı Avrupa'ya geçmek isteyenlerin sayısının üç yüz bini geçebileceğini söyledi.

    Milyonlarca mülteci Avrupa yolunda

    Haftalık basın toplantısında göçmen akınıyla ilgili açıklamalar yapan Lazar, son dönemdeki gelişmeler dikkate alınarak ülkenin güney sınırlarını korumak maksadıyla yeni kanunlar çıkarılacağını, hazırlanacak kanun tasarısında insan kaçakçılarına verilen cezaların artırılacağını ve işlemlerin hızlandırılmasına yönelik düzenlemelere gidileceğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mülteci akını Orta Avrupada, Macaristan sınır güvenliğini tartışıyor

    Avusturya'da 50 mülteci kamyonda ölü bulundu 

    Son 48 saat içindeki olaylara bakıldığında sınırların korunması için Macar savunma güçlerine ihtiyaç duyulduğunun ortaya çıktığını söyleyen Lazar, bu konuda gerekli hukuki düzenlemelerin yapılacağını, daha büyük bir polis gücünün bir an önce Sırbistan sınırına yollanması gerektiğini söyledi.

    Akdeniz'de 500 kişi taşıyan göçmen teknesi battı

    Lazar, mültecilerin geldiği ve geçiş yaptığı ülkelere "Macaristan'ın güney sınırının tel örgü ile korunduğu"nu belirten afişler asılması için uluslararası bir firma ile anlaşmaya varılmak üzere olunduğunu da açıkladı.

    Sınırların korunması için adım atılmasının önemine işaret eden Lazar, "Hükümet gerekli adımları atmayıp güney sınırlarını korumadığı takdirde Macaristan üzerinden Batı Avrupa'ya geçmek isteyenlerin sayısı yıl sonuna kadar üç yüz bine ulaşabilir hatta bu rakamı bile aşabilir. Sırp yetkililerinin verdiği bilgiye göre önümüzdeki günlerde Sırbistan üzerinden Macar sınırına günlük 6-8 bin kişi ulaşacak" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Makedonya sınırında göçmen dramı sürüyor

    AB'ye eleştiri

    AB'nin son gelişmeler karşısındaki tavrını da eleştiren Lazar, "Macaristan, AB'nin Schengen sınırlarını koruması konusunda destek vermemesinden dolayı açıkçası şikayetçi. Avrupa Komitesi'nin diğer ülkelere yaptığı yardımı Macaristan'a yapmaması utanç verici bir durumdur" dedi.

    Göçmen akınından endişe eden Almanya'dan Schengen tehdidi

    Schengen tehdidi

    Mültecilerle ilgili izlenen politikalar konusunda Avrupa Birliği'nin Almanya ve Fransa gibi ülkeleriyle diğer üye ülkeler arasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Mülteci akınına uğrayan, Avrupa Birliği'nin büyük ülkelerinin sınır muhafızı konumundaki Yunanistan ve İtalya'nın bu konuda daha esnek bir yol izlemesi uzun süredir eleştiri konusu. Avrupa Birliği'nin mültecilerle ilgili politikasının belirlendiği Dublin Anlaşmasına göre, sığınmacıların iltica başvurularını Avrupa'da ayak bastıkları ülkede yapmaları öngörülüyor. Bu da İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ülkeleri göçmenlerle ilgili izledikleri politikalar nedeniyle birliğin büyük ülkeleri Almanya ve Fransa'nın baskısına maruz bırakıyor. Avrupa Birliği Zirveleri'nde ele alınan bu konu, Avrupa Komisyonu'nda da ele alınmış ve İtalya ve Yunanistan'daki sığınmacıların başka ülkelere yerleştirilmesi talebi görüşülmüş ancak Orta ve Doğu Avrupa ülkelerince kabul edilmemişti. Artık mülteciler bu ülkelerin de sınırına varmış durumda. Mültecilerin gitmeye çalıştığı Almanya ise birlik içinde serbest dolaşımı kaldırma tehdidini gündeme getirmişti. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, geçen hafta yinelediği açıklamada, Schengen anlaşmasına destek verdiğini ancak son tablo karşısında Schengen'e katılımın askıya alınmasının ihtimal dışı olmadığını söylemişti. Alman Bakan, "Bütün Avrupa Birliği ülkeleri sorumluluklarının bilincinde olmalı" demişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mülteci akını Orta Avrupada, Macaristan sınır güvenliğini tartışıyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow