hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya, Türkiye ve İran garantörlüğünde Astana görüşmeleri

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde Kazakistan'ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye görüşmeleri sürüyor. Görüşmelere muhaliflerin Esad rejimine yönelik aldığı kararlar damga vurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Muhalifler: 'Ateşkes sağlanmadıkça ikinci adıma geçmeyeceğiz'

    Astana’da diplomasi trafiği

    Türkiye ve Rusya garantörlüğünde Astana görüşmeleri başlıyor

    Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde Kazakistan'ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye görüşmelerinde muhalefet ve rejim heyetleri arasında dolaylı görüşmeler gerçekleşti.

    Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Astana'da Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya Suriye muhalefetiyle kurulacak temaslarda yardımcı olacağını belirtti.

    Görüşmelerin gerçekleşmesi için Türkiye'nin işbirliği ve İran'ın desteğiyle aktif çalışma yürüttüklerini kaydeden Lavrov, tüm engellemelere rağmen tarafların bir araya gelmesinden memnun olduğunu belirtti.

    Muhaliflerle Esad rejimi yüz yüze görüşmeyecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reuters'ın haberine göre; Suriyeli muhalifler, ilk oturumda Şam hükümetinin Astana'ya gönderdiği heyetle yüz yüze görüşmeyi reddetti.

     

    Muhalefet heyetinin başkanı Muhammed Alluş, ilk oturumda yaptığı ve sosyal medyada yayınlanan konuşmasında, siyasi çözüm konuşulmadan önce ateşkesin sağlamlaştırılması gerektiğini vurguladı. "Ateşkes sağlanmadıkça, ikinci adıma geçmeyeceğiz." diyen Alluş, kuşatma altında tutulan bölgelerdeki insani durumun iyileştirilmesi ve rejim hapishanelerinde hiçbir eyleme katılmadığı halde tutuklu bulunan 13 bin kadının ilk etapta serbest bırakılması gerektiğini bildirdi.

    Kürt gruplar masada yer almayacak

    Masada İran'ın yanı sıra Birleşmiş Milletler'den de heyet katılıyor. Suriye'deki Kürt grupların ise görüşmelerde yer almayacağı açıklandı. 

    Türkiye, PKK ile bir farkı olmadığını söylediği PYD'nin toplantılara katılmasına karşı olduğunu söylemiş ve bu talebi Rusya tarafında da kabul görmüştü. Ancak Barzani'nin desteklediği ve Türkiye'nin de ilişki içinde olduğu Suriye Ulusal Kürt Konseyi ise görüşmelere katılıyor.

    Astana görüşmeleri, daha öncekilere siyasi muhalefetin katılmasına karşın bu kez doğrudan silahlı muhalif grupların davet edilmesi ve bu grupların da kabul etmesi nedeniyle ayrıca önem taşıyor. Ancak tarafların gündemleri farklı...

    Görüşmelerin bir diğer önemi ise Suriye hükümeti ve muhaliflerin ilk kez aynı masaya oturması. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye açısından bir ilk 

    Muhalifler arasında da Türkiye'nin desteklediği Faylak El Şam ve Sultan Murat Tugayı'nın liderleri de yer alıyor.

    Üçüncü önemli nokta ise bu görüşmelerin Türkiye açısından bir ilk oluşturması. Bugüne kadar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile dolaylı görüşmeler yapılsa da uzun yıllar Esad'sız geçiş süreci fikrinin en hararetli savunucu olan Ankara ve Suriye hükümeti ilk kez bir masa etrafında bir araya gelecek. 

    Esad yönetimi, iç savaşı sona erdirecek kapsamlı bir çözümün üzerinde müzakere etmek istiyor.

    Muhalif heyeti sözcüsü de pozisyonlarını netleştirdi. Yahya El Aridi, ateşkes, insani yardım, tutukluların serbest kalması dışında siyasi müzakereye girmeyeceklerini söyledi.

    Muhalifler iç savaşı bitirecek siyasi çözümün İsviçre'de yapılacak görüşmelerde ele 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow