hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sosyal medyada ünlüleri engelleme kampanyası: #Blockout nasıl başladı?

    Sosyal medyada ünlüleri engelleme kampanyası: #Blockout nasıl başladı
    expand

    İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken sosyal medya kullanıcıları, Gazze'deki insani kriz karşısında sessiz kalan ünlülere karşı #blockout etiketi ile tepki gösteriyor. Internet kullanıcıları X, TikTok ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında belirli ünlüleri engelleyerek, bu hesaplardaki içerikleri görmeyi reddediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazıları #blockout, #blockout2024 ya da #celebrityblockout gibi etiketler kullanarak engelledikleri ünlüler hakkında paylaşımlarda bulunuyor.

    Kimi sosyal medya kullanıcıları ise Met Gala gibi gösterişli etkinliklere katılanları eleştiren ve Gazze'deki durumla karşılaştıran paylaşımlar yapıyor.

    Blockout eylemcileri bunun bir protesto olduğunu çünkü ünlülerin İsrail'in savaş sırasında Gazze'de yaptıklarına karşı seslerini çıkarmadıklarını ya da yeterince konuşmadıklarını dile getiriyor.

    ENGELLEME NASIL OLUYOR VE NE İŞE YARIYOR?

    Kullanıcılar, sosyal medya platformlarında takip ettikleri kişilerin yanı sıra algoritmalar tarafından kendileri için önerilen kişilerin içeriklerini görebiliyor.

    Kullanıcı her iki durumda da bir kişiyi veya hesabı sessize alma veya engelleme seçeneğini belirleyebilir.

    Ünlülerin veya influencer'ların hesaplarının engellenmesi, sosyal medyada ürettikleri hiçbir içeriğin görülmemesi anlamına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu fotoğraf, video ve sponsorlarla yaptıkları iş birlikleri dahil tüm içeriklerin engellenmesi demek.

    Sosyal platformların içerikle etkileşime giren kişi sayısına orantılı olarak ödeme yaptığı göz önünde bulundurulduğunda, bu engellemeler görüntülemeleri, etkileşimi ve en nihayetinde ay sonunda aldıkları ödemeleri düşürmeyi amaçlıyor.

    Ayrıca "Blockout" eylemi, ünlülerin markalarını hedef alarak dikkatleri ve ilgiyi içeriklerinden uzaklaştırmayı hedefliyor.

     

    KİMLER ENGELLENİYOR?

    Engellenen ünlülerin tek bir listesi yok. Bazı kullanıcılar ünlü önerilerinde bulunurken, diğerleri kendi bireysel olarak karar veriyor. ABD ve diğer ülkelerdeki ünlülerin isimleri engellemede yer alıyor.

    Eylemciler, engellemenin sosyal medya kullanıcılarına bağlı olduğunu belirtiyor.

    Ve her ünlü, influencer veya içerik oluşturucunun her bir platformda ayrı ayrı engellenmesi gerektiğini kaydediyorlar.

     

    BLOCKOUT KAMPANYASI NASIL BAŞLADI?

    İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı protestolar büyüdü ve ABD'nin dört bir yanındaki üniversite kampüslerinde kamplar kuruldu. Bu hareketler devam ederken, ünlülerin ve fenomenlerin ne söylediklerine ya da söylemediklerine yönelik ilgi, geçen hafta düzenlenen Met Gala'nın ardından daha da arttı.

    New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nin Kostüm Enstitüsü'nün moda sergisinin açılış gecesi olan ve moda dünyasının en prestijli etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Met Gala, moda endüstrisinin önde gelen isimlerini, ünlüleri, sanatçıları ve sosyal figürleri bir araya getiriyor. Ancak bu yılki etkinlik, Sanat Müzesi yakınında düzenlenen Filistin'e destek gösterilerinin gölgesinde kaldı. Gala bu yıl, gecenin büyük bir bölümünde protestocular tarafından kuşatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnternet kullanıcıları, Met Gala gibi ilgi gören platformlarda Gazze'deki insani trajediye dikkat çekmeyen ünlülere tepki gösteriyor.

    Indiana Üniversitesi'nden pazarlama profesörü Beth Fossen, bu engellemenin ne kadar etkili ve kalıcı olacağının henüz belli olmadığını söyledi.

    (Kaynak: Euronews Türkçe)

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow