hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sabit Fonksiyon Nedir? Sabit Fonksiyon Formülü Ve Kuralları Nelerdir?

    Sabit Fonksiyon Nedir Sabit Fonksiyon Formülü Ve Kuralları Nelerdir
    expand

    Sabit fonksiyon konusu, matematikte önemli konular arasında yer almaktadır. Bu nedenle konunun öğrenciler tarafından iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Sabit fonksiyonların doğru bir şekilde öğrenilmesi, fonksiyonlar ile alakalı pek çok problemin kolaylıkla çözülmesine vesile olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sabit Fonksiyon Nedir?

    Sabit fonksiyonların en önemli özellikleri giriş ve çıkış değerlerinin birbirine eşit olmasıdır. f(x)=5 ifadesi sabit fonksiyonlara örnek olarak gösterilebilir. Bunun nedeni ise x yerine ne yazılırsa yazılsın f(x) fonksiyonu her zaman 5 olacaktır.

    Sabit Fonksiyon Formülü ve Kuralları Nelerdir?

    Sabit fonksiyonların denklemi f(x)=c şeklinde ifade edilmektedir. Bir diğer gösterim şekli ise f=c şeklindedir. Buradan f(x)=5 olursa f=5 şeklinde de gösterilmesi mümkündür. Buradan f=5 fonksiyonu hem özel hem de sabit bir fonksiyon olarak ifade edilmektedir.

    f=c sabit fonksiyonun grafik ile gösterimi de mümkündür. Grafik düzlemde (0, c) noktasından geçmektedir. Bunun yanında yatay bir doğru olarak gösterilmektedir.

    f(x)=0 olması durumunda ise fonksiyon sıfır fonksiyonu olarak isimlendirilmektedir. Sıfır fonksiyonu, özel bir sabit fonksiyon özelliği taşımaktadır.

    Sabit fonksiyon terimi, tanım kümesinde yer alan elemanların değer kümesinde yer alan tek bir elemana eşlenmesidir..

    f: X ---> Y olduğu zaman;

    ∀x ∈ A olmak üzere f(a)=b sabit fonksiyondur. Burada b elemanının sabit bir sayı ve c ∈ Y olması gerekmektedir.

    b=0 olması durumunda fonksiyon 0 fonksiyonuna eşit olmaktadır. Bunun yanında sıfır fonksiyonu olarak isimlendirilmektedir.

    Fonksiyonlar içerisinde hem tanım hem de değer kümeleri yer alır. Sabit bir fonksiyonda tanım kümesinde yer alan elemanlar değer kümesinde yer alan sadece bir eleman ile eşleşmektedir. Bu şekildeki fonksiyonlar, sabit fonksiyon olarak isimlendirilmektedir.

    Bir başka ifade ile tanım kümesinde yer alan x değerinin değişmesi durumunda değer kümesindeki x hep aynı kalır. Yani x'in görüntüsü hep aynıdır şeklinde ifade edilebilir.

    Birim fonksiyonlarda ise tanım kümesinde yer alan her eleman, değer kümesinde de kendisine eşit olmaktadır. Bu tür fonksiyonlar birim ya da etkisiz fonksiyon olarak isimlendirilmektedir. Birim fonksiyonların gösterimi I şeklinde olmaktadır. Sabit fonksiyon sorularının çözülebilmesi için sabit fonksiyon formülünün bilinmesi gerekmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow