hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şecaat Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? İslam'da Şecaatin İfratı Ve Tefriti Ne Demektir?

    Şecaat Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek İslamda Şecaatin İfratı Ve Tefriti Ne Demektir
    expand

    Şecaat, kökeni Arapça olan bir kelimedir ve Türkçeye de Arapçadan geçmiştir. Arapçadan gelen cesur olmak, cesaret veya kahramanlık" kelimelerinden alıntıdır. Şecaat sözcüğü savaşlarda genel olarak cesaretli davrananlar için söylenmekte olan bir ahlak terimini ifade eder. Bu açıdan sözcüğün kullanım örnekleri de çoğunlukla kişilerin savaş sonrasında gösterdikleri kahramanlıklarını sergilemek üzerine kuruludur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şecaat Genel Anlamı İle Nedir?

    Şecâat genel anlamı itibari ile yiğitlik, cesaret, bahadırlık ve kahramanlık şeklinde karşılık bulur. İnsanda bulunan öfke gücünün, tehevvür ile korkaklık arasında meydana gelen bir îtidâl hâlini kapsar. Kişinin savaş ya da tehlike esnasında cesur davranması ve kalpten yüreklilik gösterebilmesi, bunlardan yılmaması ve bununla birlikte ölümü küçümsemesidir.

    Şecaat Kelimesinin Türk Dil Kurumu Sözlüğüne Göre Anlamı Nedir?

    Bazı hadislerde de karşılaşılan “Şecaat” kelimesi, özellikle Arapça diline pek hakim olmayanlar tarafından araştırılmaktadır. Şecaat tek başına bir kelime olarak yiğitlik, cesaretlilik anlamına gelir. Bir kişinin taşıdığı ve sahip olduğu cesaret kavramı “Şecaat” kelimesi ile anlatılmaktadır. Şecaat sözcüğü, dini içerikli olan kalıplarda ve cümleler içinde kendisine çok daha fazla yer bulmuştur.

    Şecaat sözcüğünün sözlük anlamı ise kahramanlık, yüreklilik ve cesaret şeklinde tanımlanır. Esas olarak bu sözcük kişinin taşıdığı cesareti anlatabilmek amacı ile kullanılır. Kişinin kalpten gelmiş olan cesareti vasıtası ile her türlü tehlike türüne karşı korkusuz bir şekilde atılabilmesi durumu şecaat sözcüğü ile anlatılır.

    İslam İçerisinde Şecaatin İfratı ve Tefriti Ne Demektir?

    Her işte olduğu gibi şecaatte de ifrat ve tefritten bir başka deyiş ile aşırılıklardan uzak olmak gerekir. Bununla birlikte şecaatte orta yolu tutmanın gerekli olduğu belirtilir. İslam dini kapsamında, aşırılıklardan uzak durmak, orta yolda olmak emredilir. Bir hadis-i şerif içerisinde "İfrat ve tefritten uzak durun." şeklinde buyrulmuştur. Şecaat kapsamında da gereksiz cesaretten ya da kahramanlıktan uzak durmak gerekir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow