hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2024'te faiz indirimi görünümü: Küresel Merkez Bankaları ne zaman harekete geçecek?

    2024te faiz indirimi görünümü: Küresel Merkez Bankaları ne zaman harekete geçecek
    expand

    CNNTURK.COM/Hasan Selçuk TURAN-2024'e dünyada faiz indiriminin başlangıç yılı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Peki dünya merkez bankaları ne zaman harekete geçecek? İşte ayrıntılar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yatırımcılar faiz kararlarını yakından takip ediyor ve piyasalar bu yıl bir dizi faiz indirimi bekliyor. Çoğu merkez bankası, enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırdı, şimdi ise faizlerin hafifçe düşmesi bekleniyor. İşte başlıca merkez bankalarının harekete geçeceği zamanlama...

    Fed Başkanı Jerome Powell da bu yıl faizlerin düşmesini beklediğini söyledi. 

    Fed Başkanı Powell, ABD'deki faiz oranı ve para politikası hakkında açıklamalarda bulundu. Powell, enflasyonun yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven olduğunda politika kısıtlamasının azaltılabileceğini söyledi. Ancak ekonomik görünümün belirsiz olduğunu ve politika kısıtlamalarının ya çok erken ya da çok geç azaltılması riskinin bulunduğunu da vurguladı.

     

    EURO CEPHESİNDE YENİ HESAP

    Avrupa Merkez Bankası (ECB), politika yapıcılarının hem yaklaşan resesyon endişelerine hem de süregelen yüksek enflasyon baskılarına cevap olarak faiz oranlarını tarihi yüksek seviyelerde tuttu. Ana refinansman operasyonları oranı yüzde 4,5'te, mevduat kolaylığı oranı ise yüzde 4'te sabit kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ECB'nin tahminlerine göre, enflasyon 2024 yılında ortalama yüzde 2,3, 2025 yılında yüzde 2,0 ve 2026 yılında yüzde 1,9 olacak. Benzer şekilde, çekirdek enflasyon oranının da düşüş göstereceği tahmin edilmekte.

    ECB de geçtiğimiz hafta politika faizini yüzde 4 gibi rekor bir seviyede tutarak Haziran ayından önce faiz indirimine gitmeyeceğinin sinyalini verdi. Ancak ECB enflasyonun öngördüğünden daha hızlı düştüğünü kabul etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow