hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD banka kredilerinde büyük düşüş

    ABD banka kredilerinde büyük düşüş
    expand

    ABD banka kredileri, ekonomiye zarar verme riski taşıyan birkaç yüksek profilli banka iflasının ardından kredi koşullarının sıkılaştığına işaret ederek, Mart ayının son iki haftasında rekor düzeyde daraldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ticari banka kredileri, 29 Mart'ta sona eren iki haftada yaklaşık 105 milyar dolar düştü ve bu, 1973'e kadar uzanan Fed verilerindeki en yüksek rakam oldu.

    Mart ayının son yarısında toplam kredilerdeki gerilemeye ek olarak alınan krediler de daha az gayrimenkul kredisi ile ticari ve sınai kredileri içeriyordu.

    Rapor ayrıca, ticari banka mevduatlarının geçen hafta 64.7 milyar dolar düşerek, büyük şirketlerdeki düşüşü yansıtan art arda 10. düşüşe işaret ettiğini gösterdi.

    Borç vermedeki düşüş, Silicon Valley Bank ve Signature Bank dahil olmak üzere birçok firmanın çöküşünü takip ediyor.

    Ekonomistler, kredi koşullarını ölçmek için ABD'deki tüm ticari bankalar için tahmini haftalık toplam bilanço sağlayan Fed'in sözde H.8 raporunu yakından izliyor. Son banka iflasları, merkez bankasının ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu düşürme çabalarını karmaşık hale getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Perşembe günü Amerikan Bankacılar Birliği kredi koşulları endeksi, pandeminin başlangıcından bu yana en düşük seviyeye geriledi ve bu, banka ekonomistlerinin kredi koşullarının önümüzdeki altı ay içinde zayıfladığını belirtti. 

    Fed'in raporu, banka büyüklüğüne göre, kredilerin son iki hafta içinde yerel olarak kiralanan en büyük 25 bankada 23,5 milyar dolar azaldığını ve aynı dönemde daha küçük ticari bankalarda 73,6 milyar dolar düştüğünü gösterdi. ABD'deki yabancı kurumların verdiği krediler 7,5 milyar dolar düştü.

    En büyük 25 yerel banka, ülkelerin kredilerin neredeyse beşte üçünü oluşturuyor, ancak ticari gayrimenkul dahil bazı kilit alanlarda daha küçük bankalar en önemli kredi sağlayıcılar oldu.

    Raporla ilgili bir notta Fed, yerel olarak kiralanan bankaların, 22 Mart'ta sona eren haftada 60 milyar dolarlık kredileri etkileyen banka dışı kuruluşlara elden çıkardıklarını, yani bu kredilerin artık ticari borç verenler tarafından tutulmadığı anlamına geldiğini söyledi.

    Bu arada, büyük vadeli mevduatları hariç tutan sözde "diğer" mevduatlar, 15 Mart'ta sona eren haftadan bu yana ticari bankalarda 260,8 milyar dolar düştü. Yurt içinde anlaşmalı bankalarda ise, büyük ölçüde en büyük 25 kurumdaki düşüşü yansıtarak 236 milyar dolar düştü. Küçük bankalardaki mevduatlar 58.1 milyar dolar düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki Haftalık Değişiklikler:

    Ekonomik faaliyetin yakından takip edilen bir göstergesi olarak kabul edilen ticari ve endüstriyel krediler 68 milyar dolar düştü.

    Ticari gayrimenkul kredileri 35,3 milyar dolar düştü.

    Kasadaki nakit ile mevduat kurumları ve Fed'den alacaklı bakiyeleri içeren toplam varlıklar yaklaşık 220 milyar dolar azaldı.

    Toplam yükümlülükler 188 milyar dolardan fazla azaldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow