hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'nin kamu borcu yeni bir dönüm noktasına ulaştı

    ABDnin kamu borcu yeni bir dönüm noktasına ulaştı
    expand

    ABD'nin kamu borcu ilk kez 34 trilyon dolara ulaştı. Washington'un borçları, Başkan Joe Biden'ın göreve gelmesinden bu yana 6 trilyon doların üzerinde arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD hükümetinin borcu, tarihte ilk kez 34 trilyon doları aşarak, dünyanın bir sonraki en büyük borçlusu Çin'in toplamını iki katından fazla artırdı. Böylece ülkenin toplam federal borcu kabaca Çin, Almanya, Japonya, Hindistan ve Birleşik Krallık ekonomilerinin toplamına eşdeğer hale geldi.

    ABD Hazine Bakanlığı yeni borç toplamını açıkladı ve 2023'ün son iş günü olan 29 Aralık itibarıyla 34 trilyon dolar sınırını yaklaşık 1,5 milyar dolar aştığını açıkladı. Borçlanmalar önceki güne göre 90 milyar dolar arttı.

    Washington'un kamu borcu şu anda ABD'deki her erkek, kadın ve çocuk için yaklaşık 102.000 dolar, yani hane başına yaklaşık 260.000 dolar.

    GYSİH'YE ORANI ÜRKÜTÜCÜ

    Karşılaştırıldığında, IMF tahminine göre Çin'in geçen yıl itibarıyla yaklaşık 14 trilyon dolarlık devlet borcu bulunuyordu. ABD'nin borcunun GSYİH'ye oranı yüzde 123'ün üzerindeyken, Çin'inki yüzde 83'tü. Japonya, GSYH'ye oranla yüzde 255 ile en büyük borç yüküne sahip ülke.

    ABD borçları, Başkan Joe Biden'ın üç yıl önce göreve gelmesinden bu yana 6,25 trilyon dolar yani yüzde 23 arttı. Borçtaki büyüme son yirmi yılda hızla hızlandı. Barack Obama'nın sekiz yıllık başkanlığı sırasında 9 trilyon dolardan fazla sıçradı, ardından Donald Trump'ın dört yıllık görev süresi boyunca 7,8 trilyon dolar arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FAİZ ÖDEYECEK

    ABD borçlarının faiz maliyetleri hükümetin son mali yılında 659 milyar dolara yükseldi. Faiz ödemelerinin toplamı bu yıl tahminen 750 milyar dolar, yani günlük 2 milyar doların üzerinde olacak.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow