hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Amerikalılar hiç bu kadar zengin olmamıştı

    Amerikalılar hiç bu kadar zengin olmamıştı
    expand

    Son 1,5 yıldır ciddi bir finansal dönüşüm geçiren ABD'de paranın ekseni değişmeye devam ediyor. Federal verilere göre, yeniden canlanan borsa ve yükselen ev değerlerinden güç alan ABD hane halkı serveti, bu yılın ikinci çeyreğinde rekor 154,3 trilyon dolara ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in yayınladığı veriler, hane halkı ve net servetin Mart sonu ile Haziran sonu arasında 5,5 trilyon dolar veya yüzde 4 arttığını gösterdi. Verilere göre yeniden canlanan borsa ve yükselen ev değerleri ile ABD hane halkı serveti, bu yılın ikinci çeyreğinde rekor 154,3 trilyon dolar oldu. Bu, yılın ilk üç ayındaki 3 trilyon dolarlık artışın ardından geldi.

    CNN International'da yer alan habere göre, zenginlikteki bu artış büyük ölçüde Amerikalıların çeyrek boyunca 2,6 trilyon dolar büyüyen borsa yatırımlarının değerindeki artıştan kaynaklandı. Evlerin değeri de dahil olmak üzere gayrimenkul varlıkları 2,5 trilyon dolar arttı.

    Hane halkı serveti şu anda 2022 başında belirlenen 152 trilyon dolarlık önceki rekorun yaklaşık 2 trilyon dolar üzerinde bulunuyor; bu da tüketicilere gelecekteki ekonomik fırtınaları ve işsizlikteki potansiyel artışı atlatmak için bir yastık sağlamalı.

    Artan enflasyon, Fed'in Mart 2022'den başlayarak son kırk yılın en hızlı faiz oranlarını artırmasına neden oldu. Bu faiz artışları finansal piyasaları sarstı, hisse senetlerinin değerini düşürdü, konut piyasasını soğuttu ve durgunluk ihtimalini artırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moody's Analytics'ten ekonomistler bir raporda, "Son dönemdeki kazanımlara rağmen, servet geçtiğimiz yılda çok az değişti, bu da harcamalara katkısını sınırladı. Dahası, salgının başlangıcından bu yana servetteki dalgalanma, hanelere her türlü kazanımın kırılganlığını hatırlatacak." diye yazdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow