hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa Birliği Abramoviç'e yaptırımları onayladı

    Avrupa Birliği Abramoviçe yaptırımları onayladı
    expand

    AB mahkemesi Rus iş insanı Roman Abramoviç'e yönelik yaptırımları onayladı. Abramoviç ise Ukrayna ihtilafından çıkar sağladığı yönündeki iddiaları yalanladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rus milyarder Roman Abramoviç, Avrupa Birliği  (AB) mahkemesinin iş insanına yönelik yaptırımları kaldırmayı reddetmesinin ardından Ukrayna ihtilafından fayda elde ettiğini reddetti.

    AB Genel Mahkemesi, iş insanının, mahkeme kararına göre Moskova'ya “önemli bir gelir kaynağı” sağlayan çelik ve madencilik devi Evraz'ın çoğunluk hissedarı olduğunu söyleyerek, hukuki itirazını reddetti.

    Abramoviç, Evraz'ın yüzde 28,7'sinin yanı sıra Rus nikel ve paladyum madencisi Norilsk Nickel'in, teknoloji devi Yandex'in, Renaissance Insurance'ın ve çevrimiçi video yayın hizmeti ivi'nin de hisselerine sahip.

    Abramoviç ve ailesi, Forbes'un 2023'teki en zengin Ruslar listesinde 9,2 milyar dolarlık tahmini servetle 16. sırada yer alıyor.

    AVUKATLAR TEPKİLİ

    Abramoviç'in temsilcileri, karara cevaben iş insanının "Rusya da dahil olmak üzere herhangi bir hükümetin karar alma mekanizmasını etkileme kabiliyetine sahip olmadığını ve savaştan hiçbir şekilde faydalanmadığını" vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada , "Bugünkü karardan dolayı hayal kırıklığına uğramış olsak da, mahkemenin AB Konseyi tarafından sunulan çeşitli argümanları dikkate almamasını ve bunları yaptırımların sürdürülmesi için bir temel olarak dahil etmemesini memnuniyetle karşılıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

    PUTİN'LE YAKIN  BAĞLARI VAR

    Milyarder, Rusya'nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna'ya askeri operasyon başlatmasından kısa bir süre sonra AB, İngiltere ve Kanada'daki yaptırımlar listesine eklenmişti.

    O zamanlar Abramoviç, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le uzun süredir devam eden ve yakın bağları olduğu ve bu bağların kendisine hatırı sayılır servetini korumasına yardımcı olduğu iddia ediliyordu.

    Brüksel ayrıca milyarderin işinin vergilendirilmesinin Rusya bütçesi için "önemli bir gelir kaynağı" haline geldiğini iddia etti.

    Mayıs 2022'de iş adamı, karara itiraz etmek için AB Genel Mahkemesine başvurdu. Adının AB yaptırım listelerine dahil edilmesini bozmaya çalıştı ve 1 milyon Euro (1,01 milyon dolar) olduğu tahmin edilen itibarına zarar verilmesi nedeniyle tazminat istedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow