hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÖZEL HABER: 2 soru, 2 net cevap: Borsa İstanbul'da seçim virajı

    ÖZEL HABER: 2 soru, 2 net cevap: Borsa İstanbulda seçim virajı
    expand

    CNNTURK.COM/Hasan Selçuk TURAN- Borsa geçen hafta yeniden haftanın en çok kazandıran yatırım aracı olarak karşımıza çıktı. BİST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 3,42 değer kazandı. Yatırımcılar ise Borsada seçimden önce hareketlenmelerin nasıl olacağı ve seçim sonrası yönün ne olacağı sorusunu merak ediyor. Borsa Analisti Yaşar Yıldırım, merak edilen 2 soruyu CNN Türk Finans için yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul’un son dönemde toparlanma eğilimi gösterdiği belirtiliyor. Endeks geçen hafta, haftalık olarak yüzde 3,42 kazançla kapandı. Haftanın son gününde toplam işlem hacmi 48,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Son dönemde artan halka arzlarla da ilginin son derece arttığı Borsa İstanbul’da pay senedi yatırımcısı sayısı 4,5 milyonu geçti. Analistler de bu noktada hacmin olumlu sinyaller verdiğine dikkat çekiyor.

    Türkiye’nin önünde kritik bir seçim virajı bulunurken yatırımcı ise bir süredir yolu gözlenen rallinin seçim öncesinde mi görüleceği yoksa seçim sonrasına mı kalacağını merak ediyor. CNN Türk Finans’a konuşan Borsa Analisti Yaşar Yıldırım, merak edilen rallinin yakın olduğunu söylüyor…

    “Bayramdan sonra borsa ne olur? Biliyorsunuz borsada geçen sene ciddi bir ralli yaşadık. Bu sene ise genel yatırımcı psikolojisi seçimden sonrasını görmekten yana taraf belirledi, bunu hem hacimlerde gördük, hem de testere piyasası adı verilen fiyatlamalar ile bizzat yaşadık.

    3 NOKTAYA DİKKAT

    Bayramdan sonrası için ise oldukça olumluyum. Seçime ufak bir ralliyle girebiliriz. Bunun genel anlamda 3 sebebi var.

    1) Bayramdan sonra seçime artık sadece 15 iş günü kalmış olacak. Bu süreçte yatırımcıların seçim öngörülerine göre pozisyon almaya başlayacağını düşünüyorum. Bu da hem hacimleri arttıracak, hem de endekse pozitif yansıyacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2) Mevcut iktidarın borsadaki fiyatlamaları ciddi anlamda önemsediğini, deprem sonrası alınan agresif kararlarla bizzat gördük. Seçime girmeden önce yine borsayı destekleyici direk veya endirek adımlar atılması muhtemeldir diye düşünüyorum.

    3) Son dönemde borsada ciddi ağırlıkları olan otomotiv ve havacılık gibi sektörlerin verilerinin oldukça iyi gelmiş olması ve yine endekste ciddi ağırlıkları olan bankacılık ve parekende sektörlerinin fiyatlamalarındaki cazibenin yatırımcıyı çekeceğini ve bunun da endekse momentum getirebileceğini düşünüyorum.”

    “Seçimden sonra borsa ne olur? Bu sorunun cevabı için 3 bilinmezi irdelememiz gerekiyor.

    BORSA BELİRSİZLİĞİ SEVMEZ

    1) Biliyorsunuz borsa belirsizliği sevmez. Bu noktada seçim belirsizliğinin bitmesini bekleyen ciddi bir yatırımcı kitlesi olduğunu inkar edemeyiz. Hatta bu kitlenin büyük kısmı da yabancı yatırımcılar diyebiliriz. Ve fakat yine bildiğiniz üzere seçimde önümüzde 4 senaryo var. Yatırımcılar için 2 iyi senaryo başkan ve meclisin aynı ittifakta olması olacaktır. Başkan ve meclisin farklı ittifaklarda olması yeni bir belirsizlik getirecek ve mevcut belirsizliğin bitmesini bekleyen yatırımcı kitlesi için sıkıntı teşkil edecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2) İkinci konu kur. Kur genel anlamda uzun zamandır baskılanıyor. Mevcut durumda seçimden sonrası için kurun buralarda olmayacağını söylememiz aslında bir manşet olmaz. Piyasa zaten kurun yükseleceği konusunda hem fikir. Bunu future kontratlarda da görebiliyoruz. Ve fakat kurun yükselişine gecikmeli de olsa borsa da eşlik edecektir. O yüzden bu bilinmezin en az önemli bilinmez olduğunu düşünüyorum.

    3) Üçüncü bilinmez ise getiri seçeneklerinin durumu olacak. Bildiğiniz üzere 2022 de düşük faiz ile FAİZ; kur korumalı mevduat ile de Döviz bir getiri alternatifi olmaktan çıkmış, bizlerde bunu hisse ve varlık fiyatlarına gelen talep ile bizzat yaşamıştık.

    2023 de ise önce Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) faiz üst sınırının kalkması ile faiz yatırımcısı faize geri döndürüldü; sonrasında ise bankalara yatırımcıları dövizden uzaklaştırmak için getirilen rasyo kararları, ters teperek bankaları dövizden dönüşümlü kur korumada türev araçlarla ciddi getiriler vadetmeye itti. Bu da yatırımcıyı serbest piyasadan döviz almaya yönlendirdi. Yani döviz yatırımcısı da geri dövize döndürüldü diyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm bu bilinmezler ve veriler sonucunda kendi yorumumu yapacak olursam, Başkan ve meclisin aynı ittifaktan çıkacağını, dövizin şu anda da beklenildiği gibi piyasadaki mevduat faizleri oranında yükselebileceğini, ve getiri alternatiflerinde sadeleştirmeye yönelik adımlar atılacağını düşünüyorum. Bu senaryonun ülke risk primlerini (CDS) düşüreceğini, sektör verilerinin de desteklemesi durumunda, bayram sonrası beklediğim ufak çaplı rallinin, seçim sonrasında da devam edebileceğini düşünüyorum.

    Yıl sonuna geldiğimizde bugüne göre makul getiriler sağlamış bir borsa ile yılı kapatıyor olabiliriz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow