hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borsa İstanbul neden düşüyor? 26 Aralık BIST 100 endeksi son durum!

    Borsa İstanbul neden düşüyor 26 Aralık BIST 100 endeksi son durum
    expand

    Borsa İstanbul’da yaklaşık 2,5 aydır süren düşüş eğrisi sert bir şekilde devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde yaşanan düşüş günlük yüzde 4’e yaklaştı. BIST 100 endeksinde yer alan hemen hemen her hissenin kayba uğradığı görüldü. Yaşanan gelişmelerin ardından Borsa İstanbul neden düşüyor, daha da düşecek mi? sorgulamaları hız kazandı. İşte 26 Aralık 2023 Salı BIST 100 endeksi ile borsada yaşanan düşüşün nedeni...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul'da sert düşük son günlerde özellikle küçük yatırımcıların gündeminde yer alıyor. Seçimlerin ardından başlayan ralli ile 8562 puan seviyesine kadar yükselen endeks 1300 puandan fazla değer kaybı yaşadı. Çok sayıda hisse ise gördüğü tavan fiyatların yüzde 50 altına geriledi. Yaz aylarındaki halka arz furyasının ardından borsadaki yatırımcı sayısı 8,5 milyonu aştı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül’ün verdiği rakamlara göre bu yıl 54 şirketin halka arz edilmesiyle bir rekor kırıldı. Borsaya yeni katılan bireysel yatırımcıların sayısının artmasının ardından kısa bir süre sonra ise endeks terse dönüş yaşadı. BIST 100 endeksi TL cinsinden bu yıl rekor kırsa da dolar cinsindeki zirvesinden çok gerilerde.

    BORSA İSTANBUL NEDEN DÜŞÜYOR?

    Merkez Bankası'nın faiz artırımı politikası sonrasında, borsada bankacılık sektörü hisseleri güçlenirken, birçok diğer hisse senedi tarihin en düşük seviyelerinde işlem görmeye başladı. Borsa İstanbul'daki bu gerilemenin arkasında önemli kar realizasyonlarının yattığı belirtiliyor. Ayrıca, Bank Of America'nın bazı hisse senetlerinde gerçekleştirdiği ciddi satış işlemlerinin de hisse değerlerindeki düşüşü tetiklediği yorumları yapılıyor.

    26 ARALIK BIST 100 ENDEKSİ SON DURUM NE?

    BIST 100 endeksi 25 Aralık’ta 7300 seviyelerine kadar geri çekildi. Uzmanlar ve borsa danışmanlığı veren şirketler, ciddi bir para girişi olmadığı takdirde BIST 100 endeksinin 6950 seviyesine kadar geri çekilme yaşayabileceğini ifade ediyorlar. Bazı yorumlarda ise BIST 100 endeksinin 7100 seviyelerinde kadar geri çekileceği ve 7000 seviyesinin altını test etmeden yılbaşından sonra yukarı yönlü hareketler gösterebileceği ifade ediliyor. Analistler, küresel pay piyasalarında, Noel tatili nedeniyle yılın son haftasında birçok borsada işlem gerçekleşmediğini hatırlatarak, açık olan az sayıdaki borsada da likiditenin oldukça düşük olduğunu söylüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow