hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolarda ve euroda yükseliş ne kadar sürecek? İşte cevabı

    Dolarda ve euroda yükseliş ne kadar sürecek İşte cevabı
    expand
    KAYNAKHüseyin Koyuncuoğlu / cnnturk.com

    Özellikle Türkiye piyasaları için yaşanan iyimser hava içerisinde bulunduğumuz hafta itibarıyla bir miktar bozulmuş durumda... Dolar ve euro kurları 3 gündür yaşanan hareketlilik sonrası yeniden son ayların en yüksek seviyelerine ulaştı. Peki kurlardaki artış neden kaynaklanıyor ve ne kadar sürecek? Piyasa uzmanı Murat Sağman ile piyasaları ve döviz kurlarını konuştuk...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar /TL kuru yılbaşından bu yana yaşadığı düşüş trendiyle birlikte haziran ayının ortalarında 3,50'nin altını görmüştü. Bu seviyelerden sonra yaşanan hareketlilik bu haftayla birlikte yerini yüksek tansiyona bıraktı. Dolar kuru 3 günde 3,51-3,52 bandınran 3,64 liraya kadar çıkarken, euro ise tüm zamanların yüksek seviyelerini gördü ve 4,14'ün üzerine tırmandı.

    Peki piyasalarda yaşanan hareketliliğin kaynağı nedir ve ne kadar sürecek? Piyasalardaki yüksek tansiyonu Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ekonomist Murat Sağman ile konuştuk.

    Dolarda ve euroda yükseliş ne kadar sürecek İşte cevabı

    Dolar ne kadar? 6 Temmuz döviz fiyatları

    İşte dolar ve euro kurlarındaki artışın nedeni?

    Döviz kurlarında yaşanan ve bugün AP'nin kararıyla bir miktar daha destek bulan yükselişin kaynağını yurtdışındaki gelişmelere bağlayan Sağman, "Kurun hareketliliği yurtdışından başladı. Katar krizinin büyümesi ihtimali ve Kuzey Kore tehdidi başta olmak yaşanan belirsizlikler piyasaları tedirgin ediyor. Bu tedirginlikler birlikte ABD'deki tahvil faizleri yükseldi, 2,20'lerden 2,35lere geldi. Alman faizlerinde de benzer artışlar sözkonusu.. Merkez bankalarından aynı anda gelen açıklamalar nedeniyle küresel piyasalarda bir kar hareketi endişeesi yarattı. Buna ek olarak Güney Afrika'da merkez bankasının kamulaştırılması haberleri de Türkiye'yi de etkiledi. Güney Afrika ile birlikte te türkiye de gelkişmekte olan ülkeler... Rand'dan sonra TL de değer kaybeden ikinci para birimi oldu."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Euro tüm zamanların rekorunu kırdı

    "AP'nin kararı Türkiye'deki fiyatlarda az da olsa etkili"

    AP'nin kararının Türkiye ile ilgili fiyatlamalarda az da olsa etkili olduğunu ifade eden Sağman, "Çünkü Türkiye ekonomik olarak Avrupa Birliği'ne çok bağlı. Türkiye'nin borçlanmasının yüzde 70'i Avrupa bankalarından oluyor. Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımı yüzde 65'i, ihracatın yüzde 50'si Avrupa kaynaklı. Avrupa ile sıkıntıların büyümesi içeride dalgalanlmaya neden olur. Fakat Merkez Bankası sıkı para politikası uyguladığı için bir şekilde bu hareketin sınırlı olabileceğini düşünüyorum" dedi.

    "ABD verileri önemli! Dolar 3,70-3,75'e gidebilir"

    Dolarda yaşanan yükselişin ne kadar süreceğini de yorumlayan Sağman, "Dolar/TL 3,63-3,65 bandı çok kritik seviyeler olduğunu düşünüyorum 3,65 bandı çok ciddi bir direnç eğer orası aşılırsa 3,70 seviyelerine doğrıu gideriz. Yerli yatırımcılar 20 milyar dolar gibi döviz alımı oldu. Bunlardan bir kısmı da çıkmak isteyeceklerdir. Yabancı yatırımcılardan eğer çok ciddi bir alım olursa 3,65 bandı aşılabilir" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de çıkacak olan tarım dışı istihdam verilerinin hem Türkiye hem de küresel piyasalar için çok önemli olduğuna değinen Sağman, istihdam verisi ve saat başı ücreti rakamları yüksek çıkarsa dolar lehine yükselme devam edebileceğine işaret etti. Sağman, "96-97 seviyelerindeki dolar endeksi 100'ün üzerine dolar/TL 3,70-3,75 bandına tekrar yükselebilir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow