hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed raporunda ortaya çıktı! Amerikalıların net servetinde rekor artış

    Fed raporunda ortaya çıktı Amerikalıların net servetinde rekor artış
    expand

    Amerikalıların net serveti 2019-2022 arasında yüzde 37 oranında rekor bir artış gösterdi. Söz konusu dönem COVID pandemisine denk geliyor. Fed raporunda ortaya çıkan sonuç, 2 yıla yaklaşan sıkılaşma politikasında neden arzu edilen ekonomik soğumanın bir türlü sağlanamadığının da cevabı niteliğinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in yayınladığı verilere göre, Amerikalıların net serveti 2019'dan 2022'ye kadar tarihi bir hızla arttı. Bu, pandemi dönemindeki muazzam ekonomik dalgalanmaların ve finansal varlıklardan elde edilen zenginliğin bir yansıması oldu.

    Geliri, net değeri, krediyi kapsamlı bir şekilde ölçmek için 1989'dan bu yana üç yılda bir yürütülen Fed'in en son Tüketici Finansmanı Araştırması'na (anket) göre, reel veya enflasyona göre düzeltilmiş ortalama net değer, 2022'de pandemi öncesine göre 2019'a göre yüzde 37 arttı. 

    Her ne kadar geriye dönük olsa da Fed raporu, ABD ekonomik büyümesini körükleyen ve resesyon tahminlerini boşa çıkaran devam eden esnekliğin ardındaki mali temeli detaylandırıyor.

    Ancak anket, bu son üç yıllık dönemde gelir eşitsizliğinin arttığını ve konutların giderek daha uygun fiyatlı hale geldiğini gösterdi. Bu da daha önce açıklanan ekonomik verileri güçlendirdi.

    Öte yandan araştırma, Fed araştırmacılarının ırksal ve etnik grupların mali durumlarını (ilk kez Asyalı Amerikalılara özel verilerin açıklanması da dahil) ve ailelerin salgın deneyimlerini daha derinlemesine incelemesine olanak tanıdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Siyah aileler ortalama net servette en büyük artışı (2019'a göre yüzde 60'lık bir artış) yaşamalarına rağmen, 2022'deki seviyeleri diğer tüm ırksal veya etnik gruplar arasında en düşük seviyede kaldı ve ayrıca gelirlerinde düşüş görüldü.

    Beyaz, Hispanik olmayan katılımcıların gelirleri bu süre zarfında yüzde 1 artarken, Siyah ve Hispanik/Latin katılımcıların gelirleri sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1 düştü.

    Ev sahipleri ve metropol bölgelerde yaşayanların geliri de daha yüksekti.

    Fed araştırmacıları, net değerdeki yüzde 37'lik artışın, ki bu rekordaki bir sonraki en büyük artışın iki katından fazla olduğunu, büyük ölçüde varlık büyümesinden, özellikle de ev değerlerinden ve tüketici fiyat enflasyonunu çok aşan borsa kazançlarından kaynaklandığını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow