hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsviçre finans sektörü Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan zarar görüyor

    İsviçre finans sektörü Rusyaya uygulanan yaptırımlardan zarar görüyor
    expand

    Swissinfo'nun geçen hafta bildirdiğine göre, İsviçre'deki bankalar, yaptırımlar nedeniyle zengin Ruslardan çıkan paranın diğer müşterilerine yayılmamasından endişeleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Swissinfo raporuna göre, başta ABD olmak üzere G7 ülkeleri, İsviçre'nin banka kasalarında saklanan Rus varlıklarını takip etmek için elinden geleni yapıp yapmadığını sorguluyor.

    İsviçre bankaları, mevcut vergi kaçakçılığı ve kara para aklama düzenlemelerinin yanı sıra artık ABD, AB ve İngiltere yaptırımlarına da uymak zorunda olduklarından şikayetçi. Özellikle yurt dışında birden fazla şubesi bulunan bankalar için durum oldukça karmaşık ve zorlu.

    Julius Bar bankasının CEO'su ve İsviçre Varlık Yönetimi Derneği başkanı Philipp Rickenbacher, "[ABD, AB ve İngiltere'nin] yaptırım rejimleri arasındaki çelişkiler, uygulama konusunda sürekli olarak büyük zorluklara ve gereksiz uyum risklerine yol açıyor" dedi. 

    Raporda, İsviçre'nin zengin Ruslara ve işletmelerine yönelik yaptırımlarının, onları paralarını başka yerlere, özellikle de BAE'ye taşımaya zorladığı belirtildi. Yayında, İsviçre özel bankalarının bu eğilimin diğer ülkelerdeki müşterilere de yayılmasından endişe duyduğu belirtildi. Kaynaklar daha önce Reuters'e, iki ülkenin Rusya'ya yaptırım uygulaması ve önde gelen Rus iş adamları ve politikacılarının varlıklarını dondurma tehdidi sonrasında Rus vatandaşlarının fonlarını İsviçre ve İngiltere'den Dubai'ye taşıdığını söylemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AB üyesi olmayan ve kendisini dış politika konusunda tarafsız gören İsviçre, ilk etapta AB'nin Rus vatandaşlarına ve şirketlerine uyguladığı, varlıkların dondurulması da dahil olmak üzere tüm yaptırımları 2022 yılında kabul etti.

     

    Raporda, İsviçre'nin AB yaptırımlarında yer almaya karar verdikten sonra, "doların ve ABD mali sisteminin gücü nedeniyle bölge dışı erişimi olan" ABD yaptırımlarını da benimsemekten başka seçeneği olmadığı belirtildi.

    İsviçreli bankacıların, hükümetin bu önlemleri ihmal ederek benimsemek yerine gelecekte küresel yaptırım paketlerini kendi iç gündemine uyacak şekilde aktif olarak etkilemeye çalışması gerektiğini savundukları bildirildi.

    Raporda ayrıca zengin Rusların ülkede ne kadar para bulundurduğuna dair kesin bir bilginin bulunmadığına da dikkat çekildi. İsviçre Bankacılar Birliği'nin tahminlerine göre toplam tutar 150 milyar İsviçre Frangı (170 milyar dolar) civarında olabilirken, İsviçre bankaları tarafından yönetilen offshore varlıkların tutarı da 2,4 trilyon dolar olabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow