hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kripto gecesi! Spot Bitcoin ETF'ler ABD'den beklenen onayı aldı

    Kripto gecesi Spot Bitcoin ETFler ABDden beklenen onayı aldı
    expand

    SEC, Bitcoin ETF'lerine yeşil ışık yaktı. Karar dün akşam adeta patlama yarattı. #BitcoinETF hashtag'i X'te trend olurken, "Bitcoin ETF" arama terimi Google Trendler'de maksimum 100 puana ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 11 yatırım şirketinin spot Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF) sunmasına onay verdi. Düzenleyicinin merakla beklenen hamlesinin, dijital varlığa doğrudan sahip olmalarını gerektirmeden geleneksel yatırımcı da dahil olmak üzere Bitcoin yatırımını daha erişilebilir hale getirmesi bekleniyor.

    Karar kripto topluluğunda coşkuyla karşılandı. Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) BitcoinETF hashtag'i ile doldu taştı, Google'da Bitcoin ETF top noktaya ulaştı. 

    SEC Başkanı Gary Gensler, SEC'in internet sitesinde yaptığı açıklamada kurumun temkinli olmaya devam ettiğini açıkça belirtti. Gensler, “Bugün belirli spot Bitcoin ETF'lerinin listelenmesini ve alım satımını onaylamış olsak da, Bitcoin'i onaylamadık. Yatırımcılar, Bitcoin ve değeri kriptoya bağlı olan ürünlerle ilgili sayısız risk konusunda dikkatli olmalı” diye yazdı.

    Salı günü borsa kapanışının ardından SEC'nin X hesabındaki bir gönderi, düzenleyici kurumun spot Bitcoin ETF'lerin listelenmesini ve ticaretini onayladığını bildirmiş, ancak hesabın ele geçirildiği duyurularak paylaşım silinmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin'in mevcut piyasa değeri yaklaşık 900 milyar dolar seviyesinde. 15 yıllık tarihi boyunca değişken fiyat dalgalanmalarına tanık olan lider kripto, en son, Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yaklaşık 69.000 dolara ulaştıktan sonra, 2022 "kripto kışı" sırasında 17.000 doların altına kadar düştü ve SEC'nin kararı sonrasında çoğunlukla 46.000 doların üzerinde işlem gördü.

    BITCOIN ETF NEDİR?

    Kararla emeklilik fonlarından yatırım portföylerine kadar tüm yatırım araçlarında spot Bitcoin ETF'lerin kullanılması mümkün hale geldi. Bu araçlar, hisseler gibi piyasalarda işlem görürken, Bitcoin fiyatı ile aynı derecede değişken olacak.

    Yeni yatırımcılar, Bitcoin ETF'ler ile Bitcoin dünyasına girmeden dijital cüzdan edinme veya kripto piyasalarında navigasyon yapma zorunluluğu olmadan kolayca yatırım yapabilecekler. Ayrıca, yatırımcı şirketlerinin kripto paraya olan ilgisiyle Bitcoin piyasasına milyarlarca doların girişi öngörülüyor.

    Bitcoin ETF'lerini başlatmak için SEC onayı alan şirketlerin tam listesi şöyle: Ark Invest ve 21 Hisse; Bitwise, BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton, Grayscale, Hashdex, Invesco, WisdomTree, Valkyrie ve VanEck. ETF'lerinden bazıları bugün itibaren işlem görmeye başlayacak.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow