hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya’dan Batı’ya kayyum yanıtı! Putin imzayı attı

    Rusya’dan Batı’ya kayyum yanıtı Putin imzayı attı
    expand

    Rusya, Batı'nın mal varlığına el koymasına yanıt verdi. Putin, yabancı mülkün “geçici yönetimi” için bir çerçeve onayladı. Artık dost olmayan ülkelere ait varlıklara kayyum atanabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı varlıkları geçici olarak devralmak için bir mekanizma oluşturan bir kararname imzaladı. İlk pratik uygulamasında, Federal Emlak Yönetim Ajansı, sırasıyla Finlandiya ve Almanya merkezli enerji şirketleri olan Fortum ve Uniper'in Rus yan kuruluşlarının kontrolüne verildi.

    Kararname, "Rus enerji sektörünün istikrarlı işleyişi için büyük önem taşıdığı" düşünülen varlıkların geçici olarak devlet tarafından devralınmasına izin veriyor.

    Alman Uniper SE, Rusya merkezli bir enerji üretim ve dağıtım şirketi Unipro'da yüzde 83 hisseye sahipken, toplam elektrik üretim kapasitesi sırasıyla 11,2 ve 4,7 gigawatt olan Finlandiya devlet şirketi Fortum Oyj yerel yan kuruluşunun yüzde 98'inden fazlasını kontrol ediyordu.

    Ajans, tedbirin "Rusya'daki yatırım ortamının korunmasına ve ülkeden sermaye çıkışını azaltmaya yardımcı olduğunu" belirtti.

    Kararname ayrıca, diğer ülkelerin kendi yetki alanlarındaki Rus özel veya hükümet mülklerine el koyması veya Rusya'nın ulusal, enerji veya ekonomik güvenliğini tehdit etmesi durumunda Kremlin'in daha fazla yabancı varlığı devralmasına olanak tanıyan yasal bir çerçeve oluşturuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Medya tahminlerine göre, Almanya ve Polonya şimdiye kadar yalnızca iki Rus şirketi Gazprom ve Rosneft'e ait tahmini 22 milyar dolarlık varlığa el koydu. Haziran 2022'de Berlin, Gazprom Germania GmbH'yi devraldı. Kasım ayında Varşova, Gazprom'un Yamal-Avrupa boru hattının Polonya kısmının sahipleri olan EuRoPol GAZ ortak girişimindeki yüzde 48 hissesine el koydu.

    Novatek'in sıvılaştırılmış doğal gaz ve diğer hidrokarbonlarla uğraşan Polonya yan kuruluşu da ele geçirildi. Varlıkları bu ayın başlarında satışa çıkarıldı.

    Geçen yıl Eylül ayında Almanya, Rosneft'in ülkenin toplam rafineri kapasitesinin yüzde 12'sini oluşturan üç büyük petrol rafinerisindeki hissesine el koydu. Rosneft'in harekete karşı yaptığı şikayetler Alman mahkemeleri tarafından reddedildi.

    Federal Meclis tarafından 20 Nisan'da yürürlüğe giren bir yasa, Rusya'nın varlıklarının Almanya tarafından tamamen kamulaştırılmasına izin verebiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow