hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mastercard 19 milyar dolarlık tazminat talebiyle karşı karşıya

    Mastercard 19 milyar dolarlık tazminat talebiyle karşı karşıya
    expand

    Mastercard aleyhinde İngiltere'de açılan bir davanın sonucuna göre, 46 milyon kart sahibi, talep edilen 14 milyar sterlin (19 milyar dolar) tutarındaki tazminattan pay alabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Londra'da davanın açıldığı mahkemeye sunulan belgelere göre finansal hizmetler alanında eski bir ombudsman olan bir kişi, Mastercard şirketinin, tüketiciler kartlarını kullandıklarında satıcıya yasal olmayan yüksek ücretler çıkardığını ve satıcının da farkı daha yüksek fiyat olarak tüketicilere yansıttığını iddia ediyor.

    Mahkemeye sunulan ve iddiaların dayandığı 600 sayfalık belgelere göre Mastercard bu uygulamayı 1992 ve 2008 yılları arasında 16 yıl sürdürmüş.
    Ekonomideki yavaşlama etkisini gösterdi, büyüme % 3.1 oldu
    Davayı açan Walter Merricks BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu tıpkı gizli bir vergi gibi. Mastercard çok ahlak dışı davranmış. Yaptıklarının İngiliz tüketicilerine zarar veren bir iş olduğunu kabul etmek sağduyusunu bile göstermiyorlar" dedi.

    Dünyanın ikinci büyük ödeme sistemi olan Mastercard ise yaptığı yazılı açıklamada kusurlu herhangi bir işlem yapmadıklarını savundu.

    Davadan önce Avrupa Birliği'nin anti-tröst denetleyici organı Mastercard'ın 2014'te AB ülkeleri içinde yapılan uluslararası ödemeleri gerçekleştirmek için mağaza sahiplerinden aldığı ücretlerin fahiş olduğuna karar vermişti.

    Davayı üstlenen hukuk bürosu Quinn Emanuel, söz konusu tazminatın İngiltere tarihindeki en yüksek tazminat miktarı olduğunu ve dayandığı yasaya göre, tüketiciler özellikle reddetmedikleri sürece, otomatik olarak tazminata hak kazanacaklarını açıkladı.

    Reuters'in hesaplamasına göre 14 milyar sterlin, tazminata hak kazanan kişiler arasında bölüştürülürse adam başına 300 sterlinin üzerinde bir pay düşüyor.

     Avrupa Birliği iki yıl önce aldığı bir kararla ancak hesapta olan para kadar harcamaya izin veren debit kartları (bankamatik) için perakende işlemlerde yüzde 0.2 oranında ücret alınmasını kararlaştırmıştı. Aynı karara göre kredi kartları için bu oran yüzde 0.3.

    Davayla ilgili bir avukat, Mastercard'ın uluslararası işlemler için mağazalardan aldığı ücretlerin, 1992-2008 yılları arasında yüzde 1'i aştığını söyledi.

    Dava konusu olan süre içinde 16 yaşın üzerinde olup İngiltere'de yaşayan ve bu dönemde kredi kartı, nakit veya çek kullanan herkes tazminat talep edebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow