hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yükselir Group’tan Libya’ya 4,5 milyar dolar yatırım

    Yükselir Group’tan Libya’ya 4,5 milyar dolar yatırım
    expand

    Türkiye haricinde 17 ülkede önemli yatırımları bulunan Yükselir Group, Libya’da açılan uluslararası ihaleyi kazandı. Anlaşmaya göre Bingazi’de bulunan petrol kuyularını işletecek olan firma, ülkeye 4,5 milyar dolar yatırım yapacak. Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Libya'da yaşanan normalleşme sürecine ve istikrara olumlu katkı vermesi beklenen projeye 2017’de başlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa’da ve Türkiye’de petrol ve enerji başta olmak üzere doğalgaz, inşaat, marina, lojistik, bilişim petrol, hayvancılık ve turizm alanlarında faaliyet gösteren Yükselir Group, bir başarıya daha imzasını attı. Libya, Bingazi’de bulunan petrol rafinelerinin işletmesi için on yedi güçlü küresel firma ile rekabet eden firma, zorlu süreçlerden geçerek ihaleyi kazandı. Afrika’nın en büyük petrol rezervine sahip olan Libya ekonomisinin can damarı olan petrol, Libyalılar için en önemli geçim kaynağı. Gelirinin yüzde 80’ini petrol ihracatından sağlayan ülkenin bilinen petrol rezervi, 48 milyar ham petrol.

    4,5 milyar dolarlık yatırım yaptı, 2017’de faaliyete başlanıyor

    Libya’da üretilen petrolün ve doğalgazın ülke bütçesinin yüzde 96’sını oluşturduğuna dikkat çeken Yükselir Group Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Yüksel, “Etkisini daha fazla hissettiren ekonomik dalgalanmalara rağmen Türk kökenli bir firma olarak önemli bir başarıya imza attık. Çok önemli ve güçlü rakiplerimiz olduğu halde açılan ihaleyi kazandık. Yoğun rekabet koşullarında bu türden bir yatırım, know-how, yetişmiş insan gücü ve çok güçlü bir mali yapı ile mümkün. Bu olanakların hepsine sahip olan Yükselir Group olarak, büyük emek sarf ettiğimiz bu projeye 4,5 milyar dolar yatırım yaptık. Yılbaşından sonra petrol kuyularından elde edilen petrolü ihraç etmeye başlayacağız. Bingazi’deki gerçekleştireceğimiz bu projeyle Libya ekonomisine ve ülkedeki istikrara da katkı sağlayacağız.” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yatırıma Bingazi ile başladı, Kuzey Afrika’daki diğer ülkelerle devam edecek

    Libya'da 2011'deki devrimi öncesinde petrol üretimi günlük 1,5 milyon varilken, bu rakam ülkedeki siyasi bölünme ve güvenlik sorunları nedeniyle günlük 300 bin varile kadar gerilediğini vurgulayan Yüksel, enerji alanındaki yatırımlarına bölgedeki diğer ülkelerle devam edeceklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Olaylar sıcakken petrol üretimi tamamen durmuştu. Yaklaşık bir sene önce normalleşme süreci başladı. Şu anda eskiden olduğu gibi üretim yapılıyor ve kapasite olarak hızla üst seviyelere doğru seyreden bir eğilim söz konusu. İstikrar ve güvene kavuşmasını istediğimiz Libya’daki bu yatırıma büyük önem veriyoruz. Türk firmalarının uluslararası platformda elde ettiği başarılar, ülke saygınlığı açısından olumlu yansımaları beraberinde getiriyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Libya'nın önümüzdeki günlerde daha güçlü, istikrarlı bir şekilde yönetileceğini düşünüyoruz.”

    Günde 1.6 milyar milyon varil petrol üretiliyor

    2011’den önce günlük 1.6 milyon varil petrol üretilen Libya’da Kaddafi’nin devrilmesinden sonra üretim neredeyse durmuştu. Ülkede çıkan kaos ve ayaklanmalar ile zorlu bir dönemden geçen Libya’da koalisyon duruma el koymuştu. Petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda çıkan anlaşmazlıklar, önce gösterilere sonra da isyana dönüşünce ülkedeki petrol sahaları, boru hatları ve petrol terminalleri kapatıldı. Özellikle ülkenin batısında ve doğusundaki isyanlar, silahlı çatışmaya dönünce uluslararası petrol şirketleri güvenlik nedeniyle ülkeden ayrıldılar. Petrolü İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa gibi ülkelere satan Libya’da şu an siyasi istikrar sağlanmaya başlandı. Normalleşme sürecinden sonra Bingazi’de petrol kuyuları için açılan uluslararası konkuru güçlü mali yapısı ve uluslararası çapta yaptığı işlerin deneyimiyle Yükselir Group kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    17 ülkede büyük yatırımlar mevcut

    Yaptığı büyük çaplı yatırımlarla dikkat çeken Yükselir Group, yurt içinde ve yurt dışında adından sık sık söz ettiriyor. 2007 yılında kurulan petrol, enerji, havacılık, lojistik, marina, bilişim, turizm, inşaat ve canlı hayvancılık olmak üzere dokuz sektörde faaliyet gösteren Yükselir Group’un Türkiye dışında İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Hollanda, İsviçre, İtalya, Çek Cumhuriyeti, İsveç, Danimarka, Yunanistan, Rusya, Irak, Singapur, Kanada, ABD ve İran’da yatırımları bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow