hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos’ta arttı

    Türkiye satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos’ta arttı
    expand

    Ekonomik canlılık ve büyümenin öncü göstergesi olarak kabul edilen imalat sanayi performansını hızlı ve güvenilir biçimde ölçen Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Temmuz’daki 46,9 seviyesinden 47,4’e yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) anketinin Ağustos 2022 dönemi sonuçları açıklandı. Temmuzda 46,9 olarak ölçülen manşet PMI, ağustosta 47,4 oldu. Son anket verileri imalat sektöründe iyileşmeye yöneldi.

    Veride eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye işaret ediyor.

    Bununla birlikte zorlu piyasa koşulları ve yüksek fiyatlar nedeniyle düşüş ağustosta da devam etti. Yeni siparişlerde düşüş ağustos ayında hız kazanırken anket katılımcısı firmalar, talepteki yetersizlik ve fiyatlardaki artışların yanı sıra küresel ekonomideki zayıflığa dikkat çekti.

    Buna paralel şekilde yeni ihracat siparişleri de yavaşlarken bazı katılımcılar Avrupa talebinde azalma olduğunu bildirdi. İstihdamın artmaya devam etmesi ve artış hızının son üç ayın en yüksek düzeyine çıkması, anketin görece pozitif gelişmesi oldu. Fiyat baskılarının müşteri talebi ve üretim hacimleri üzerindeki etkileri sürmekle beraber, enflasyonun üçüncü çeyrek ortalarında yavaşladığına ilişkin sinyaller devam etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ham madde, nakliye ve enerji maliyetlerindeki yüksek seyir, asgari ücretteki artış ve Türk lirasındaki değer kaybı gibi faktörler girdi maliyetleri ve satış fiyatlarındaki yükselişe katkı yaptı. Bununla birlikte, enflasyon oranları girdi fiyatlarında son 31 ayın, nihai ürün fiyatlarında ise son 18 ayın en ılımlı düzeylerine geriledi.

    Mevcut girdi stoklarının üretim gereksinimlerini karşılamaya büyük ölçüde yeterli olması nedeniyle imalatçılar ağustosta girdi alımlarını azalttıklarını bildirdi. Satın alım yapan firmalar, tedarikçilerin malzeme teminindeki zorluklarına bağlı olarak artan teslimat süreleriyle karşılaşmaya devam etti.

    Satışlarda görülen yavaşlama ile nihai ürün stoklarındaki artış eğilimi dört aya ulaştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow