hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kıdem tazminatı ve taşeron işçiler ne olacak?

    Kıdem tazminatı ve taşeron işçiler ne olacak
    expand
    KAYNAKAA

    Yeni yılda Devlet Memurları Kanunu ile kıdem tazminatı sisteminde düzenlemeler yapmak isteyen hükümet, kamuda "asıl iş"i yapan taşeron işçileri de istihdam etmeyi planlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2016'da çalışma hayatının gündeminde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, kıdem tazminatı ve kamuda asıl işi yapan taşeron işçilerin de aralarında bulunduğu konular olacak.

    Devlet Memurları Kanunu ile kıdem tazminatı sisteminde düzenlemeler yapmak isteyen hükümet, kamuda asıl işi yapan taşeron işçileri de istihdam etmeyi planlıyor.

    Gerek 64. Hükümet'in 2016 Eylem Planı'ndaki maddeler, gerekse de Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamaları, 2016'nın çalışma hayatı ve çalışanlar için hareketli olacağını gösteriyor.

    Seçim vaatleri kapsamında SSK ve BAĞKUR emeklilerinin maaşlarına 1 Ocak'tan itibaren aylık 100 lira seyyanen zam yapan, asgari ücreti 2016 için net bin 300 liraya yükselten AK Parti'nin, çalışma hayatının diğer konularında da adım atması bekleniyor.
    Asgari ücret 1300 TL olunca Asgari Geçim İndirimi de zamlandı
    Eylem planında Devlet Memurları Kanunu ile kıdem tazminatı sisteminde değişiklik yapılacağına yer veren hükümet, "asıl iş"i yapan taşeron işçilerin de kamuda istihdamını sağlamak istiyor.

    Devlet Memurları Kanunu'ndaki düzenlemeyle kamu personel rejimini günün koşullarına uyarlamayı ve statü karmaşasını ortadan kaldırmayı planlayan hükümet, kıdem tazminatında da sosyal tarafların görüşlerine başvurarak her işçinin kıdem tazminatını alacağı sisteme geçmenin zeminini arıyor.

    "Asıl iş"i yapan taşeron işçileri kamuda istihdam etmek isteyen hükümet, ilk olarak "asıl iş" ve "yardımcı iş"leri belirleyerek, söz konusu vaat kapsamında somut adımlar atmak istiyor.

    Nitelikli yabancıya "Turkuaz Kart"
    Şu sıralar ne almalı: Sıfır araç mı, 2. el mi?
    Ayrıca, hükümet nitelikli insan gücünü değerlendirmek üzere yabancıların çalışma izniyle ilgili süreci hızlandırmak amacıyla yıl içinde "Turkuaz Kart" sistemini devreye sokmayı planlıyor.

    Bunların yanında, çalışma hayatında güvenceli esnekliği sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirmek isteyen hükümet, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki gelir testi sistemi ve buna bağlı genel sağlık sigortası primi ödemelerini de masaya yatırdı.

    Eylem planında iş mahkemelerinin yapısı ve işleyişinin düzenlenmesi sinyalini veren hükümet, üniversite öğrencilerinin kısmi süreli çalışmasının önündeki engelleri de kaldırmayı hedefliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow