hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Elvan'dan internet düzenlemesinde değişiklik sinyali

    Bakan Elvandan internet düzenlemesinde değişiklik sinyali
    expand

    Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan internet düzenlemesi hakkında bir açıklama yaparak "İçerik saklanmayacak gerekirse yeni düzenleme yapılacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Gül'ün internet düzenlemesine ilişkin kararını 7 gün içinde vermesi gerekiyor.

    Bu arada bir açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan takdirin Cumhurbaşkanı'na ait olduğunu belirterek endişeleri gidermek adına yeni düzenlemeler yapabileceklerini vurguladı.

    Mecliste konuşan Elvan, kullanıcıların internet trafiğiyle ilgili bilgilerinin iki yıl saklanması konusunun "Eğer bir yanlış anlama varsa ikinci düzenleme yapabiliriz. Yönetmelik olur başka şey olur, bakacağız" dedi.

    Elvan, cep telefonlarında detay bilgi istendiğinde "Aranan numaralar, konuşma süresi" gibi 3-4 temel bilgi verildiğine dikkat çekerek "Saklanan trafik bilgileri bundan ibaret olacak" dedi.

    Amaçlarının internetin daha sağlıklı kullanımını temin etmek olduğunu savunan Ulaştırma Bakanı, özel yaşamın gizliliği ve kişi haklarının ihlali, hakaret gibi durumlarda engellemenin birçok ülkede uygulandığına da dikkat çekti. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muhalefet gruplarını ziyaret etti

    Elvan, internetle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanunla ilgili olarak, Meclis'te grubu bulunan partileri ziyaret etti. Elvan, bu çerçevede CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile görüştü.

    Hamzaçebi ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Elvan, "Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızda onay için bulunan kanunda, sayın Cumhurbaşkanımız bir iki hususta bir değerlendirme yapılabileceğini ifade etmişti. Bu konuyla ilgili olarak CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleriyle görüştüm. Düşüncelerimizi aktardım, genel hatları ile olumlu bir kanaat edindim" ifadelerini kullandı.

    Değişiklik önergesi verilecek

    Elvan, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen AFAD ile ilgili kanun teklifine eklenmek üzere, Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulan kanunda yer alan internet düzenlemesine ilişkin değişiklik önergesi vereceklerini bildirdi.

    TİB Başkanı'nın alınan engelleme kararını mahkemeye götürmemesiyle ilgili bir eleştirinin bulunduğunu hatırlatan Elvan, önerilerinden bir tanesinin de onunla ilgili olduğunu kaydetti. Elvan, "TİB Başkanı engelleme yapar yapmaz 24 saat içinde mahkemeye başvuracak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elvan, trafik bilgilerinin özellikle mahkeme kararı olmaksızın TİB Başkanı'na verilebileceği yönünde de eleştirilerin bulunduğunun altını çizerek, "TİB Başkanı mahkeme kararı olmadan trafik bilgilerine erişemeyecek. Trafik bilgilerine de kısıtlama getiriyoruz" diye konuştu.

    Basın toplantısı düzenledi

    Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, daha sonra gündeme ilişkin olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    İnternet düzenlemesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün vereceği kararın önemli olduğunu belirten Ulaştırma ve Denizcilik Bakan Lütfi Elvan, "TİB başkanlığı herhangi bir özel hayatın gizliliği söz konusu olduğu anda, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yine bu engellemeyi yapacak, 24 saat içerisinde Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvuracak. Almış olduğu bu karara yönelik olarak, mahkeme kararına göre TİB Başkanlığı, gereken uygulamayı gerçekleştirecek.  Her husus mahkeme kararına bağlanmış oldu. Tasarı şu anda Cumhurbaşkanlığımızda, eğer Cumhurbaşkanlığımız tarafından bir onaylama söz konusu olursa, yasa onaylanır onaylanmaz, biz de Meclis'te bununla ilgili süreci başlatacağız. Takdir sayın Cumhurbaşkanımızındır. Cumhurbaşkanımızın onaylaması halinde biz bu hafta bu düzenlemeyi yapacağız. Daha önceden burada bir mağduriyet söz konusu idi. Kişilik haklarının gasp altına alınması söz konusu idi. Bunları ortadan kaldırıyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Trafik bilgilerinde mahkeme şartı aranacak

    Trafik bilgisi tanımının yeniden gözden geçirildiğini belirten Bakan Elvan şunları söyledi: "Trafik bilgileri, herhangi bir şekilde kullanılmak isteniyorsa mutlaka bir mahkeme şartı aranacak. Bu TİB Başkanlığı'na bildirilecek. Bu TİB Başkanlığı da mahkeme kararını istinaden o bilgileri diğer sağlayıcılardan temin edip taraflara aktaracak. Mahkeme kararı şartı arıyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow