hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pakistan'da Taliban askeri okulu bastı

    Pakistanda Taliban askeri okulu bastı
    expand

    Pakistan Talibanı, ordunun 6 aydır yürüttüğü operasyona askeri okula yaptığı kanlı baskınla karşılık verdi. Peşaver'deki saldırıda 132'si çocuk 141 kişi öldü, cenazeler göz yaşlarıyla toprağa verildi. Operasyonda baskını gerçekleştiren 9 militan da öldürüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde gerçekleşen olayda, silahlı kişiler bir askeri okulu bastı.

    Üzerlerinde bomba bulunan altı Taliban militanının, okula girerek etrafa rastgele ateş açtıkları bildirildi. Pakistan ordusunun düzenlediği kurtarma operasyonu, militanların öldürülmesiyle sonlandı.


    Peşaver'in bağlı olduğu Hayber Paktunhva eyaleti hükümet sözcülüğünden yapılan açıklamada, Taliban militanları tarafından basılan okulda 141 kişinin hayatını kaybettiği, 150 kişinin de yaralandığı bildirildi.

    Taliban: "Saldırıyı intikam için yaptık"

    Saldırıyı üstlenen Pakistan Taliban örgütünün sözcüsü Muhammed Horasani, "üzerlerinde bomba bulunan 6 üyelerinin okula girerek saldırıyı düzenlediğini" söyledi.

    PKK, tek tek isim verdi: "şehri terk edin"



    Horasani saldırıyı, "hükümet tarafından öldürülen Taliban üyelerinin intikamını almak için yaptıklarını" belirtti.

    Saldırının yapıldığı okulda eğitim gören iki öğrencinin babası Majid Bashir de AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun kendisini arayarak saldırganların birçok öğrenciyi rehin aldıklarını söylediğini aktardı.

    Bashir, "Çok korkmuştu. Doğru düzgün konuşamıyordu. Saldırganların kendisini bulmasını engellemek için benden kendisini aramamamı istedi" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saldırıya uğrayan okulun, Pakistan'da ordu tarafından idare edilen 146 okuldan biri olduğu belirtildi. 10 ila 18 yaş arasındaki öğrencilerin okuduğu okulda, askeri personel ve sivillerin çocuklarının eğitim gördüğü açıklandı.

    Saldırı sırasında okulda 500 öğrenci ve öğretmenin olduğu tahmin ediliyor.

    İşte baskından fotoğraflar


    Muhalefet gösteriyi iptal etti

    Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han da başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, yaşanan terör olayını en güçlü şekilde kınadıklarını söyledi.

    "Kalplerimiz yakınlarını kaybedenlerle birlikte" diyen Han, hükümete karşı düzenlemeyi planladıkları gösteriyi iptal ettiklerini bildirdi. İmran Han, daha sonra Peşaver'e hareket etti.


    Pakistanda Taliban askeri okulu bastı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ordu Sözcüsü Bacva: "6 terörist öldürüldü"

    Pakistan'ın Peşaver kentinde Taliban tarafından bir okula düzenlenen baskında ölü sayısının 148'e ulaştığı bildirildi. Eyalet Hükümet Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, baskında yaralananlardan bazılarının hayatını kaybetmesi sonucu ölü sayısı 148'e yükseldi.

    Sözcülük, yaralı sayısının da 150'ye yükseldiğini açıkladı. Pakistan Talibanı'na mensup olduğu açıklanan militanlar bu sabah Peşaver'de askerlerin yönettiği, asker ve sivil memurların çocuklarının bulunduğu okula baskın düzenlemişti.

    Ordu Sözcüsü Tümgeneral Asif Selim Bacva, militanlara yönelik başlatılan operasyonda altı teröristin öldürüldüğünü belirtmiş, ikisi öğrenci, altısı öğretmen ve yedisi idari görevli 15 kişinin komandolar tarafından kurtarıldığını açıklamıştı.

    "Vahşilerin peşini bırakmayacağız"

    Bu arada, Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif ise baskını şiddetli bir şekilde kınayarak masum insanları öldürmek için korkakça saldırı düzenleyenlerin sadece Pakistan'ın değil insanlığın da düşmanı olduğunu söyledi.

    Olaydan sonra Peşaver'e giden Orgeneral Rahil Şerif, masum öğrencilerin ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve teröre karşı savaşın devam edeceğini vurguladı. Orgeneral Rahil Şerif, "Vahşilerin peşini bırakmayacağız. Azmimiz daha da yükseldi. Teröristler ulusun kalbini vurdular ama yüce ulusun azmini asla kıramazlar" dedi.

    Öte yandan, Başbakan Navaz Şerif de Peşaver'e geldiği ve olayın detayları hakkında bilgi aldı. Ordu Sözcüsü Tümgeneral Asif Selim Bacva ise operasyon son safhasında olduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Malala: "Bu zalim ve korkakça eylemleri kınıyorum"

    Pakistan'da kız çocuklarının eğitimini savunduğu için 2012 yılında Taliban tarafından başından vurulan Pakistanlı Malala Yusufzay, Taliban'ın Peşaver kentindeki okula düzenlediği baskını kınadı.

    Peşaver'de sabah saatlerinde askerin yönettiği, asker ve sivil memurların çocuklarının bulunduğu okula düzenlenen baskına ilişkin açıklama yapan Nobel ödüllü 17 yaşındaki Malala, "bu saçma ve acımasız terör eyleminden dolayı çok üzgün" olduğunu vurguladı.

    Okullardaki masum çocukların böyle bir dehşet sahnesinde yeri olmadığını belirten Malala, "Bu zalim ve korkakça eylemleri kınıyorum" ifadesini kullandı.

    Pakistan silahlı kuvvetleri ve hükümetinin çabalarının takdire şayan olduğuna işaret eden Malala, şunları kaydetti: "Ben ve dünya genelinde milyonlar, bu çocukların, kardeşlerimin yasını tutuyor. Ama asla mağlubiyete uğramayacağız."

    İngiltere Başbakanı David Cameron da sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabında, "Pakistan'dan gelen haber derinden sarsıcı. Çocukların sadece okula gittikleri için öldürülmesi korkunç" diye yazdı.

    Malala Yusufzay, Pakistan'da 9 Ekim 2012'de okula gitmek için bindiği otobüste saldırıya uğramıştı. Otobüse binen bir Taliban militanı Malala'ya adını sormuş, daha sonra genç kıza üç kez ateş etmişti.

    Başından yaralanan Malala, saldırıdan 6 gün sonra tedavi için İngiltere'ye getirilmiş, Birmingham'daki Kraliçe Elizabeth Hastanesi'nde yaklaşık 3 ay kalmış ve kafatasına metal bir plaka yerleştirilmişti. Mart 2013'te taburcuedilen Malala, ailesiyle İngiltere'nin Birmingham kentine yerleşmiş ve tekrar okula başlamıştı.

    Peşaver'de bugün düzenlenen kanlı saldırıda son açıklamalara göre, çoğu öğrenci 130 kişi hayatını kaybetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow