hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD: "Malezya uçağının düşürülmesiyle Rusya'nın doğrudan ilgisi yok"

    ABD: Malezya uçağının düşürülmesiyle Rusyanın doğrudan ilgisi yok
    expand

    ABD yönetimi, Malezya uçağı faciasına yol açan Rus yapımı SA-11 füzesinin Ukraynalı ayrılıkçı militanların elinde de bulunduğunu gösteren ilk açık kanıtı buldu. Ancak ABD istihbaratı, olayla Rusya hükümetinin doğrudan bir ilişkisi olmadığını, ülkenin doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılara silah sağlayarak olayın koşullarını hazırladığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ABD istihbaratının üst düzey yetkilileri, isimlerinin yayınlanmaması şartıyla gazetecilere verdiği brifingde, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının, büyük ihtimalle, Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından yerden havaya atılan SA-11 füzesiyle düşürüldüğünü iddia etti.

    Kremlin'in olayda "doğrudan" bir ilişkisi olmadığını ifade eden yetkililer, Rusya'nın ayrılıkçıları silahlandırarak uçağın düşürülmesine "şartları hazırladığını" düşünüyor. Değerlendirmelerinde ihtiyatlı davranan yetkililer, ancak uçağı düşüren füzenin Rusya'dan temin edildiğine dair de herhangi bir delile sahip olmadıklarını kaydetti.

    ABD'li yetkililer, bu kanıya, kısmen sosyal medyada yer alan görsellerle Ukrayna hükümetinin son günlerde kamuoyuyla paylaştığı videolara istinaden ulaştıklarını belirtti.

    Füzenin fırlatılırken herhangi bir Rus görevlinin orada bulunup bulunmadığını bilmediklerini aktaran yetkililer, füzeyi atmayı başaranların da Rusya'da eğitim alıp almadıkları noktasında herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'ya ait SA-11 füzesi ile hatıra fotoğrafı 

    Ayrıca, Rusya yanlısı bir ayrılıkçı militanın, isyancıların elinde bulunan SA-11 füze rampasının önünde çektirdiği ve internet paylaşım sitesi üzerinden yakınlarına gönderdiği hatıra fotoğrafı da ortaya çıktı. Ukrayna yanlısı haber siteleri ayrıca, uçağın vurulmasından hemen sonra Ukrayna topraklarındaki iki SA-11 rampasının TIR'larla Rus topraklarına geri gönderildiğini gösteren görüntü yayınladı. Sergei Paschenko adlı ayrılıkçı militanın fotoğrafını yayınlayan obozrevatel.com isimli Kiev yanlısı sitede yayınlanan fotoğrafın altında "Sen gerçek bir kahramansın. Sen Ukrayna'ya ihanet etmedin. Tersine, SA-11'in buradaki varlığını kanıtladın. Aferin" ifadeleri yer aldı.

    Yayınlanan başka bir videoda da Ukrayna toprakları içinde bulunan ve Malezya uçağının düşürülmesinden bir gün sonra Rusya'ya geri götürülmek üzere Rus sınırında bir Tır'ın üzerinde görüntülenen bir SA-11 rampası görüntülendi. Malezya uçağı geçen Parşembe akşamı vurulmuştu. Füze rampasının Rusya sınırından geri dönüş görüntülerinin ise Cumartesi sabahı çekildiği belirtildi.

    "Büyük olasılıkla uçak yanlışlıkla düşürüldü"

    Füzeyi kimin fırlattığının sorulması üzerine yetkililerden biri, "Herhangi bir isim bilmiyoruz, herhangi bir rütbe bilmiyoruz ve hatta hangi ulustan olduğundan bile yüzde 100 emin değiliz" açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üst düzey yetkililer, uçağın büyük olasılıkla "yanlışlıkla" düşürüldüğünü, ayrılıkçıların muhtemelen uçağın ticari uçak olduğunu da bilmediklerini dile getirdi. Yetkililer, Rus yanlısı ayrılıkçıların daha önce de Ukrayna ordusuna ait 12 uçağı düşürdüğünü hatırlattı.

    Öte yandan Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Kalkınma Bakanı Vladimir Groysman da Malezya uçağında hayatını kaybedenler için tören düzenleneceğini kaydetti. Uluslararası Uzman Heyeti Başkanı Hollandalı Jan Tuinder, Kharkov'da ortak basın toplantısı düzenleyen Groysman, Malezya uçağında hayatını kaybedenler için havalanında tören düzenleneceğini, ilk olarak 50 yolcunun cesetlerinin Hollanda'ya uğurlanacağını ve veda törenine dünyanın çeşitli ülkelerinden diplomatların katılmasını beklediklerini kaydetti.

    Jan Tuinder ise şu ana kadar iki vagonu açtıklarını ve 200 cesede ulaştıklarının bilgisini verdi. Tuinder, vagonlardan çıkardıkları bazı parçaların farklı kişilere ait olduğunu aktardı. Tuinder, "Biz şu an 200 kurbandan bahsediyoruz. Bu demek oluyorki kaza yerinde hala ulaşılamamış kurbanlar bulunuyor. Bundan emin değiliz fakat şu noktada söyleyebileceğim bunlar" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışmaların devam ettiğini belirten Tuinder, "Uçakta 295 kişi vardı. Umarım hepsi bulunur. Şu an emin olduğum 200'üne ulaştık" dedi.

    Öte yandan Tuinder, arama ekibinin tekrar olay yerine döneceğini bildirdi. Tuinder, "Son kurban bulunup ülkeden çıkarılıncaya kadar misyon devam edecek" dedi.

    Jan Tuinder, organ ve kimlik belirlemelerinin Hollanda'da yapılacağını ifade ederek, Kharkov'da çalışmalarını sürdüren uzmanların gerekli olan tüm teçhizatlara ve yeterli büyüklükte alana sahip olduğunu belirtti. Tuinder, çalışmaların ne kadar devam edeceğinin belli olmadığını belirterek, uzmanların bir hata yapmamaları için acele ettirilmemeleri ricasında bulundu.

    Cesetlerin ilk bölümünün yarın nakledileceğini belirten Tuinder, aynı uçağın ikinci sefer için geri döneceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuinder, Hollanda'dan uçağın enkazı için çalışma yapacak ekibin de henüz Kharkov'a gelmediği bilgisini de verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow