hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Senatosu'nda Esad gerilimi

    ABD Senatosunda Esad gerilimi
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Tony Blinken'ın, Dışişleri Bakan Yardımcılığı adaylığı nedeniyle Senato'da düzenlenen toplantıya Irak ve Suriye gerginliği damgasını vurdu. Blinken, Senatör John McCain'in "Esad'a saldırmıyoruz değil mi?" sorusuna "Hayır" yanıtını verdi. McCain, Esad'ın iktidardan gitmesi üzerinde çalışıp çalışmadıklarını sorduğu Blinken'in yanıtı üzerine, "6 yıl çalışmayıp, şimdi mi bunu yapmak istiyorsunuz" diye tepki gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD yönetimi, ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile mücadelede Kongre'den istediği askeri yetkinin, hedef ve sınırları IŞİD olarak belirlenmiş ve muharip güç konuşlandırılması gibi büyük çaplı askeri eylem gerektirmeyen bir yetki olmasına sıcak baktı. Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde, şu anda ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığını görevini yürüten Tony Blinken'ın, ABD Dışişleri Bakan Yardımcılığı adaylığının onama süreciyle ilgili oturum düzenlendi.

    ABD Başkanı Obama, Kongre'den IŞİD'e karşı askeri güç kullanımına dair hükümete yeni yetki verilmesini istemişti ancak Kongre'de bu yetkinin onaylanması henüz gerçekleşmedi.

    Komite Başkanı Robert Menendez, Blinken'a, Obama'nın istediği asker güç yetkisinin sadece IŞİD ile sınırlanması, sadece 3 yıl gibi belirli bir zamanla kısıtlanması ve muharip asker kullanımını gerektirecek olası büyük çaplı askeri yetki ihtimalinin önlenmesi şeklinde düzenlenmesine yönetim olarak nasıl baktıklarını sordu.

    Blinken da Mendendez'in genel anlamda belirttiği unsurların kendileri için uygun göründüğünü belirterek, "Bunları tartışma fırsatı bulacağız ve bu bana
    göre yeni yetkinin görüşülmesi noktasında iyi bir temel sunuyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD ile mücadele konusunda belirli hedefe odaklanmış bir yetki düzenlemesi istediklerini ve bunun Kongre'nin geniş çaplı desteğiyle geçmesi
    halinde daha güçlü olacağını kaydeden Blinken, "Biz belirli hedefe yönelik ve odaklanmış bir yetki istiyoruz ki bu da IŞİD'i yok etmek" ifadesini kullandı.
    Blinken, İran ile Batılı ülkeler arasında 24 Kasım'a kadar uzatılan İran'ın nükleer programına yönelik müzakerelerle ilgili olarak da o tarihe kadar İran ile kapsayıcı bir anlaşmaya varmanın zor göründüğünü ama imkansız da olmadığını söyledi. Blinken, "Bu tamamen İran'ın, programının tamamen barışçıl
    amaçla olduğuna dair bizi, partnerlerimizi ikna etmek için adım atmaya istekli olup olmadığına bağlı. Şu anda ise o aşamada değiliz" dedi.

    Blinken ile McCain arasında gerginlik

    Oturumda, Senatör John McCain ile Blinken arasında gerginlik de yaşandı. McCain, Blinken'a 2 yıl önce sarf ettiği "Irak'ın daha az şiddet içeren, daha demokratik ve refah bir yer olduğu ve ABD'nin Irak ile tarihte hiç görülmemiş kadar temasta olduğuna" yönelik sözlerinde yanılıp yanılmadığını sordu.

    Blinken, sözlerine başlarken konuşmasını kesen McCain, "Sadece evet veya hayır şeklinde" diye tekrar sordu. Blinken da o dönem bağlamında yaptığı açıklamanın arkasında durduğunu söyledi.

    Bir soru üzerine Ukrayna'ya ölümcül silah yardımı yapmadıklarını belirten Blinken, ancak bu seçeneğin hiçbir zaman da masadan kaldırılmadığını ve değerlendirildiğini söyledi. Blinken, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Ukrayna ziyaretindeki konulardan birinin de bu olacağını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha sonra McCain, "Ukrayna'ya silah vermeli miyiz? Evet veya Hayır" sorusunu yöneltti. Blinken'ın doğrudan "Evet-hayır" yerine cümlelere geçmesini eleştiren McCain, "Sizin tavsiyenizi sormuyorum, fikrinizi soruyorum. Bu komiteye fikirlerinizi sunmak zorundasınız" dedi.

    Blinken'ın "Benim inancım, bunun şu konuda rol oynayabileceği yönünde.." şeklinde konuşmasına başlarken sözünü tekrar kesen McCain, "Başkan, lütfen kayıtlara geçiniz, konuşmacı soruya yanıt vermedi" ifadesini kullandı.

    Başkan Menendez ise "Kayıtları konuşmacının zaten yaptığı gibi, soruya cevap verdiği şekilde bırakıyorum" cevabını verdi.

    McCain ise "Pardon ama bu olumlu veya olumsuz bir cevap niteliği taşımıyor, kendisi soruya yanıt vermedi. Sorumu tekrar soruyorum, Ukraynalılara ölümcül silahlarla desteklemeli miyiz, evet veya hayır?" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak, Blinken "Evet veya hayır" şeklinde bir yanıt vermekten tekrar kaçınarak, bunun üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olduğunu belirtti. McCain ise bu ifadeyi eleştirdi.

    Ankara'daki o mahallede IŞİD bayrakları dalgalanıyor

     

    "ABD Başkanı 'hayır' dediği için o insanların çoğu şimdi ölü"

    McCain'in "Esad'a saldırmıyoruz değil mi?" sorusu üzerine Blinken, "Hayır" yanıtını verdi.

    Bunun üzerine McCain, Blinken'in eylül ayında "Esad ile baş etmenin en iyi yolunun, onun iktidardan gönderilmesi ve ılımlı muhaliflerin buradan boşalacak alanı doldurması" olduğuna yönelik sözlerini hatırlatarak, Esad'ın iktidardan gitmesi üzerinde çalışıp çalışmadıklarını sordu.

    Blinken "Esad'ın meşruluğunu yitirdiğini" belirtirken, McCain, "ABD'nin Suriyelileri eğitirken Esad'a saldırmamasının, bunu karşısında Esad'ın Özgür Suriye Ordusu'nu hedef almasının ahlaki olup olmadığını" sordu.

    Blinken'ın muhaliflere eğitim ve ekipman sağlanması için Kongre ile çalıştıklarını söylemesi üzerine, McCain, "Siz benimle hiç çalışmadınız, (yönetimde görevde olduğunuz) 6 yıl çalışmayıp, şimdi mi bunu yapmak istiyorsunuz" çıkışında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    McCain, Suriye'ye gittiğini belirterek, "ABD Başkanı, Savunma Bakanlığı, CIA ve Dışişleri Bakanının, onların silahlandırılması önerisine 'hayır' dediği için onlara yardım edemediğimizden bugün o insanların bir çoğu ölü" dedi.

    Blinken'a, yönetimin söylediklerinin çoğunun yapılmadığını ve Suriyeli muhaliflerin kendilerini terk edilmiş hissettiğini ifade eden McCain, "Bunu hissetmek için de her sebepleri var. Hiçbir yardım alamadıklarına inandıkları için gidip El-Nusra'ya katılanlar var" diye konuştu.

    AK Parti'liler Atatürk Orman Çiftliği toplantısına gelmedi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow