hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'de ilk başkan adayı belli oldu

    ABDde ilk başkan adayı belli oldu
    expand

    ABD'de, 8 Kasım 2016'da yapılacak başkanlık seçimlerinde yarışacak ilk aday belli oldu. Cumhuriyetçi Partili Texas Senatörü Ted Cruz, dün gece yarısına doğru attığı tweet ile 2016 seçimlerinde adaylığını açıklayan ilk isim oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyetçi Parti içinde muhafazakar kanadın önde gelen isimlerinden 44 yaşındaki Ted Cruz'un, adaylık için resmi açıklamasını Virginia eyaletinde bulunan Liberty Üniversitesi'nde bugün yapacağı konuşmada yapması bekleniyor.

    ABD seçim sistemi gereğince, iki kez seçildiği için bir kez daha aday olamayacak Barack Obama'nın yerine geçecek ismi belirleyecek 2016 ABD Başkanlık seçimlerinde, Cumhuriyetçi Parti ile Demokrat Parti arasında kıyasıya bir rekabet yaşanması bekleniyor.

    Demokrat Parti adayları

    Demokrat Parti'den, şimdiki Başkan Yardımcısı Joe Biden, adaylık konusuna sıcak bakmadığına söylemesine karşın, Biden'in "aday olmayacağım" demediği biliniyor. Biden'ın hem sağlık hem de yaş olarak başkanlık için uygun isim olup olmadığı ABD medyasında ve kamuoyunda konuşulan konular arasında bulunuyor. Obama'nın da seçildiği Demokrat Parti'den, ABD'nin eski Dışişleri Bakanı ve ABD eski başkanlarından Bill Clinton'un eşi Hillary Clinton'un ise adaylığına kesin gözü ile bakılıyor. Ancak, Clinton'un Amerika'nın Libya Büyükelçisi'nin hunharca öldürüldüğü ve hem gereken önlemleri alp almadığı konusunda, hem de konuya ilişkin kamuoyuna doğru bilgi verip vermediği konusunda şaibeler bulunuyor. Clinton için ortaya çıkan en son olumsuz konu da, ABD Dışişleri Bakanlığı ile ilgili bilgi alışverişi ve yazışmaları, bakanlığın resmi email adresinden değil, kendi özel adresinden yapması olarak gösteriliyor. Demokrat Parti'den, Hillary Clinton'dan sonra ikinci bayan aday olması beklenen Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ise şimdilik adaylık konusundaki sessizliğini koruyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyetçi Parti adayları

    Cumhuriyetçi Parti'den geçen seçimlerde aday olan Mitt Romney'nin adı şimdilik adaylar arasında geçmiyor. Cumhuriyetçi Partili New Jersey Valisi Chris Christie'nin de adaylığını açıklaması bekliyor. Cumhuriyetçi Parti'den aday olabilecek isimler arasında, ABD'nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Dış İşleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD eski başkanlarından George W. Bush'un kardeşi ve eski Florida Valisi Jeb Bush ile Cumhuriyetçi Parti Wisconsin Milletvekili Paul Ryan da bulunuyor.

    İzmit Köprüsü'nde halatın kopması nedeniyle Japon mühendis intihar etti

    ''Seni istemiyoruz Bülent Arınç''

    "Hükümet 20 sesli curcuna haline geldi"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan'dan Demirtaş'a "tek adam" yanıtı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow