hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB'den Twitter tepkisi: Ödlekçe!

    ABden Twitter tepkisi: Ödlekçe
    expand

    Türkiye'deki yasak kararının ardından Twitter'dan bir açıklama geldi. "Türkiye'den gelen haberleri inceliyoruz" denildi. Avrupa Birliği ise yasağı "yersiz, anlamsız ve ödlekçe" buldu. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise, "Özgür bir şekilde iletişim kurabilmek temel bir Avrupa değeridir. Türkiye'de Twitter'ın yasaklanması, Türkiye'nin Avrupa değerleri ve standartları konusunda şüphe uyandırmaktadır" diye tweet atarak, Türkiye'de erişiminin engellenmesini kınadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Türkiye'deki servislerimize erişimin engellendiğine ilişkin haberleri inceliyoruz" diyen şirket, Türkiye'deki kullanıcılarına ise, cep telefonlarının kısa mesaj servisi ile tweet atmalarını tavsiye etti.

    Yasağın ardından ilk tepki ise Avrupa Birliği Komisyonu'nun Dijital Stratejilerden Sorumlu Üyesinden geldi.

    Twitter hesabından attığı tweet ile tepkisini gösterdi, Neelie Kroes.

    "Türkiye 'deki Twitter yasağı yersiz, anlamsız ve ödlekçedir. Türk halkı ve uluslararası topluluk bunu sansür olarak görecektir" dedi.

    Stefan Füle: "Temel bir Avrupa bir değeridir"

    Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle de Twitter'dan yazdığı bir mesaj ile, "Özgür bir şekilde iletişim kurabilmek temel bir Avrupa değeridir. Twitter'ın Türkiye'de yasaklanmasından ciddi endişe duyduk. Türkiye'de Twitter'ın yasaklanması, Türkiye'nin Avrupa değerleri ve standartları konusunda şüphe uyandırmaktadır" diyerek, Twitter'ın Türkiye'de erişiminin engellenmesini kınadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AP Başkanı'ndan da tepki

    Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, Twitter'dan Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca olarak Türkiye'deki Twitter yasaklarına dair twit attı. Schulz, twitlerinde şunu yazdı Özellikle Türkiye'deki takipçilerime; Başbakan Erdoğan'ı ifade özgürlüğünü hemen serbest bırakmaya çağırıyorum.

    Almanya ve Fransa'dan eleştiri geldi

    Almanya ve Fransa yönetimleri, Türkiye'de sosyal paylaşım sitesi Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeli konulmasını eleştirdi. Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz, Federal Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin Türkiye'yle ilgili soruları üzerine, "Biz temel olarak Almanya'da düşünce özgürlüğünü savunuyoruz. Modern iletişim araçlarını engellemek ve devre dışı bırakmak gibi alınan önlemleri olumlu görmüyoruz" ifadesini kullandı.

    Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer de Avrupa Birliği (AB) ve Almanya'nın, "Türkiye'deki basın ve düşünce özgürlüğü konusunda eksiklikleri eskiden beri gördüğünü, bunun yeni bir şey olmadığını" ifade ederek, eksiklikleri diyalog yoluyla Türkiye'ye ilettiklerini bildirdi. Türkiye ile AB arasında yürütülen müzakerelerin olması gerektiği şekilde devam ettiğine işaret eden Schaefer, halihazırda 30'un üzerinde fasıl olduğunu ve sadece birkaçının tamamlandığını hatırlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal da Türkiye'nin yerel seçimler öncesi Twitter'a erişimi engellemesini kınayarak, kararın "şok edici" olduğunu açıkladı. Nadal, söz konusu engelin ifade ve iletişim özgürlüğüyle bağdaşmadığını ve Türkiye'nin, temel hak ve hürriyetlere saygı duymak zorunda olan Avrupa Birliği'ne üye ülkeleri örnek alması gerektiğini savundu.

    Uluslararası Af Örgütü açıklaması

    Uluslararası Af Örgütü ise Twitter'a yönelik engelin derhal kaldırılması için Türk yetkililere çağrıda bulundu. Londra merkezli örgütün, "Seçim öncesinde Twitter'in kapatılması, internet özgürlüğüne yönelik ağır bir
    darbe" başlıklı açıklamasında Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner'ın değerlendirmesine yer verildi. Gardner, durumu, "Türkiye'deki ifade ve internet özgürlüğüne yönelik eşi benzeri görülmemiş bir saldırı" olarak tanımlayarak, "Türkiye'nin sınırlayıcı internet hukuku altında alınan bu sert önlem, hükümetin kendine yönelik eleştirileri engellemek için ne kadar ileri gidebileceği gösterdi" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM'den açıklama

    BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Birleşmiş Milletler olarak ifade ve medya özgürlüğünü
    desteklediklerini belirterek, Türkiye'de Twitter'ın engellenmesine de bu temelde yaklaştıklarını söyledi.

    BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Haq, basın toplantısında gazetecilerin "Türkiye'de Twitter dün gece engellendi. BM olarak bu konudaki tavrınız nedir" sorusunu yanıtladı.

    BM'nin bu konudaki tutumunun net olduğunu ifade eden Haq, "Birleşmiş Milletler olarak ifade hürriyeti ve medya özgürlüğünü savunuyoruz ve bunu savunmaya devam edeceğiz. Bu olaydaki tavrımız da bu şekildedir" dedi.

    İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Benedetto Della Vedova ise "Twitter'ın bloke edilmesi, sivil ve siyasi özgürlük ilkeleriyle bağdaşmaz. İzolasyon sadece Türkiye'ye zarar verir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow