hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya o kimliklere el koyacak!

    Almanya o kimliklere el koyacak
    expand

    Almanya, Suriye ve Irak gibi ülkelere gidip terörist örgütler içinde eylemlerde bulunmayı amaçlayan Alman vatandaşlarının kimliklerine el koyacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, radikal örgütler içindeyer almak üzere yurt dışına gitmek isteyenleri engellemek için bu kişilerin kimliklerinin ellerinden alınıp, yerine yedek bir belge verileceğini bildirdi. Maiziere, eyalet içişleri bakanlarının Berlin'de konuyla ilgili toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Biz Almanya'dan terör ihraç edilmesini istemiyoruz. Biz erkeklerin ya da kadınların radikalleşerek Suriye ve Irak'a gidip, orada savaş tecrübesi edindikten sonra dönüp burada saldırılar planlamalarını istemiyoruz" dedi.

    Konuyla ilgili şimdiye kadar 200 soruşturma açıldığı ve bunların sürdüğünü belirten Maiziere, uygun önlemler alındığını ve bazı kişilerin yurtdışına çıkışlarının engellendiği bilgisini verdi. Maiziere, "Pasaporta el koyma konusunda yasal sorun yok. Pasaporta el konulması için geçerli olan koşullar sayesinde kişinin kimliği sadece Almanya sınırları dahilinde geçerli olacak şekilde kısıtlanabiliyor" diye konuştu. Eyalet içişleri bakanlarının bu konuyla ilgili öneride bulunduğunu ve bu önerinin kabul edildiğini belirten Maiziere, "Kişinin kimliğine el koyduğumuzda ona kimlik yerine geçecek yedek bir belge vereceğiz" ifadesini kullandı.

    Maiziere, kimlik yerine geçecek yedek belgenin üzerinde Türkçe başta olmak üzere farklı dillerde o kişinin Almanya'dan çıkış yapmasının yasak olduğunu belirten bir ibarenin yer alacağını kaydetti. Konuyla ilgili Avrupa Birliği (AB) İçişleri Bakanları ile bir araya geldiğini hatırlatan Maiziere, sınır polislerinin kontrollerde sınırı geçecek kişinin yabancı savaşçı olup olmadığını tespit edebilmesi için Schengen yazılım sisteminde değişiklikler yapılmasının mümkün olduğunu belirtti. Maiziere, "Tüm durumlarda giriş ve çıkışı önlemek tamamen mümkün olmayacaktır. Bu bir sorun ama biz bunu büyük ölçüde engellemek için her şeyi yapacağız" dedi.Bugüne kadar yaklaşık 450 kişinin IŞİD'e destek olmak üzere Almanya'yı terk ettiğini vurgulayan Maiziere, Almanya'da terör saldırıları olabileceğini, bunu önlemek için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi. Alman vatandaşları pasaport olmaksızın sadece kimlik belgeleriyle aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok farklı ülkeye seyahat etme imkanına sahip.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayvanat bahçesinde dehşet anları!

    Kobani'den son kareler!

    İnsanda bulunan 10 körelmiş organ

    Cem Garipoğlu: ''Beni buradan çıkarın''

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow