hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Barzani: "Peşmerge ABD'nin desteği, Türkiye'nin rızasıyla gitti"

    Barzani: Peşmerge ABDnin desteği, Türkiyenin rızasıyla gitti
    expand

    Peşmergenin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçmesinin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'den açıklama geldi. Barzani, "Türkiye'nin rızası ve yardımıyla, ABD'nin desteği olmasaydı Peşmerge güçlerinin Kobani'ye gitmesi mümkün değildi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Peşmerge güçlerinin Türkiye'nin yardımı ve ABD'nin desteğiyle Kobani'ye gittiğini belirtti. Barzani, yaptığı yazılı açıklamada, Kobani'nin IŞİD'in eline geçmemesi için "dost ülkelerle" görüşerek yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayarak yaşanan sürece ilişkin şunları ifade etti:

    "Türkiye'nin rızası ve yardımıyla, ABD'nin desteği olmasaydı Peşmerge güçlerinin Kobani'ye gitmesi mümkün değildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığımız telefon konuşmasında, 'Peşmergenin, Türkiye üzerinden Kobani'ye gitmesi için görüşme halinde olduklarını ve anlaşmaya yaklaştıklarını' bize iletti. Geçiş için ABD, Türkiye ve Kürdistan bölgesi arasında üçlü ve ikili yoğun görüşmeler yapıldı. Müzakereler neticesinde Türkiye, Peşmergenin Kobani'ye gidişi için her türlü kolaylığı sağlayacağını resmi olarak tarafımıza bildirdi. ABD de bu sürece desteğini ifade etti."

    Dış desteğin alınmasının ardından IKBY Parlamentosu'nun Peşmergenin gönderilmesi yönünde karar aldığını hatırlatan Barzani, açıklamasına şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ayrıca Demokratik Birlik Partisi (PYD) yöneticileriyle çok sayıda Peşmergenin Kobani'ye geçmesi için görüştük. Onlar, 'savaşacak Peşmerge'ye değil, kendilerine destek olacak bir güce ihtiyaçları olduğunu' bize bildirdi. PYD'nin talebi üzerine Kobani'ye destek için Peşmerge gücü gönderilmesine karar verildi."

    Kobani'ye sadece "destek kuvveti ve silah" gönderildiğini belirten Barzani, "Cephedeki şartlar değişir ya da bizden bir daha güç talebinde bulunulursa ve izin verilirse Suriye'nin kuzeyindeki teröristlerin bozguna uğratılması, Kobani'deki kardeşlerimizin savunulması için Peşmerge göndermekten çekinmeyiz" ifadelerini kullandı.

    Peşmerge Kobani'ye geçti

    Peşmerge günler sonra mola verdi

    "Biji serok Obama"lı karşılama

    Peşmergenin gelişi duyulunca

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow